Interjú Verő Barbarával, a Vezető nő díj 2018-as győztesével

Asszisztensből HR igazgató

Barbara majdnem két évtizede dolgozik a Nestlénél, végigjárta a ranglétra minden fokát. Egyéniségét és hitvallását tekintve egyáltalán nem a hiring-firing HR jellemző rá, hanem a széles látókörű vezetői attitűd. A vállalat és az egyén társadalmi szerepvállalásának élharcosa, fontos szerepet játszott a pályakezdők gyors munkába állását támogató kezdeményezés, a Nestlé Youth Employment program megvalósításában. A HR jelentőségét mutatja, hogy Barbara segítségével az évek során a Nestlé nagyon különböző profilú cégei közös vállalati kultúrává fejlődtek, elősegítve az eredményes vállalati működést. Szabadidejében szívesen foglalkozik kutya tréninggel, tánccal és gyermekei meccsein ő az egyik leglelkesebb szurkoló. 2018-ban ő lett a Fenntartható jövőért díj Vezető nő kategóriájának egyik nyertese.

BCSDH: Ön 2018-ban megnyerte a BCSDH Vezető nő díját, amely olyan kiemelkedő vezető nőket díjaz, akik sokat tettek a fenntarthatóságért is. Miért tartja fontosnak ezt a díjat? A fenntarthatóság, vagy inkább a nemek közötti egyenlőség szempontjából?

Verő Barbara, a Nestlé Hungária HR igazgatója: Anyaként és vezetőként is nagyon fontos, hogy bármit teszünk, azzal a hosszú távú gondolkodást, a fenntarthatóságot tartsuk szem előtt, még akkor is, ha rövid távon vannak könnyebb, látványosabb, vagy népszerűbb megoldások, amit mindenki ért és elfogad. Anyaként például akkor sem adunk minden nap gumicukrot a gyerekeknek, ha ők folyton ezt kérik. Lehet, hogy rövidtávon népszerűek lennénk, de biztosan nem lenne jó hatással a gyerekekre. Vezetőként ugyanezt vallom: a látványos, hatásvadász megoldások tehetnének népszerűvé, ugyanakkor szerintem az az egyik legfontosabb felelősségem, hogy egy lépéssel vagy dimenzióval előrébb járjak, és minden szempontot figyelembe véve hozzam meg döntéseimet. Nem kell, hogy mindig mindenki értse, mit, miért csinálok, de ha hosszú távon ez meghozza a kívánt eredményt, jó munkát végeztünk.

Mit gondol, hogy milyen értékeket tud egy női vezető bevinni a vállalati kultúrába? Miben tud új megközelítéseket meghonosítani?

Verő Barbara: Nem hiszek abban, hogy egy nő, csak azért, mert nő, ebben vagy abban jobb, mint egy férfi. Lehetnek valakinek kiemelkedően jó eredményei egyéni szinten is, de egy csapat nélkül mit sem ér az egész. Bizonyos kihívásokra más és más csapatösszeállítás szükséges, az egyének erősségei az ilyen együttműködés során kerülnek felszínre. Engem is folyamatosan inspirálnak helyzetek, gyerekek, csapatok. A nyitottság és pozitív hozzáállás csak döntés kérdése, nem pedig „nemspecifikus.”

Milyen változásokat tud elindítani az üzleti világban egy ilyen elismerés, azzal, hogy figyelmet irányít a kiemelkedő vezető nőkre?

Verő Barbara: Amiben a nőknek fejlődniük kéne, az egyértelműen az önbizalom. Remek vezetők vannak itthon és a nagyvilágban is. Egy ilyen díj bátoríthat másokat is abban, hogy merjenek egy kezdeményezés élére állni vagy emeljék fel szavukat egy csapatban is. Remek kezdeményezések vannak, ahol nőknek segítenek a vállalkozóvá válásban (Nők/Üzlet/Angyalok), és ahol egy biztonságos körben próbálkozhat mindenki.

Milyen olyan témák vannak egy vállalat életében, amelyeket a női vezetők jobban magukénak érezhetnek, mint férfi társaik?

Verő Barbara: Szokták mondani, hogy a nők szociálisan érzékenyebbek. Biztosan hamarabb elsírom magam egy szomorú helyzeten, mint férfi kollégáim, de ettől még nem biztos, hogy élére tudok állni egy változásnak. Nagyon hiszek abban, hogy egy csapatban fontos a különböző megközelítések, energiák találkozása annak érdekében, hogy a legtöbbet tudjuk kihozni az adott helyzetből.

Hogyan segítheti egy vállalat a nők karrierútját?

Verő Barbara: Én rengeteget kaptam a Nestlétől, amikor a fiaim születtek. Két év különbség van közöttük, de a cég nagyon rugalmasan kezelte a helyzetet. Ezt mindenképp szeretném biztosítani az egész szervezetnek. Fontos az a tudat, hogy a gyerekek után is számítanak rám, és figyelembe veszik a megváltozott élethelyzetet. Az otthoni munkavégzés, a rugalmas munkatervezés sokat segíthet a nőknek és a férfiaknak is.

Mit adhat egy vállalatnak, illetve annak vezetőinek a nemek közötti egyenlőség mentén kialakuló sokszínűség?

Verő Barbara: Fontos, hogy ne csak a nemekre, hanem az életkorra, a gondolkodásbeli különbségekre is gondoljunk, amikor csapatot építünk. Ha csak „álmodozó” férfiakat és nőket teszünk egy projektért felelőssé, nem várható nagy haladás. Figyelni kell, hogy minél több szempontból megjelenjen a sokszínűség. Ez első körben látszólag hátráltatja a haladást, de csak így alakulhat ki egy jól működő csapat, amely fenntartható, minden szempontot képviselni tudó megoldást hoz létre.

Köszönjük az interjút!

Rövid életrajz:

Verő Barbara innovatív HR szakember, jelentős változásmenedzsment tapasztalattal és 7 éves felsővezetői tapasztalattal. Szent István Egyetemen szerzett Humán Erőforrás Menedzsment végzettséget, majd később Master Coach diplomát. Nyitott személyiség, nagyon magas szintű tanulási agilitás és érzelmi intelligencia jellemzi.

Karrierjét a Nestlénél 2001-ben kezdte HR asszisztensként és 2011 óta tölti be az igazgatói pozíciót. Nevéhez fűződik a LEAN módszertan bevezetése is. Munkáját innovatív HR megoldások jellemzik és elkötelezett a fizikai és szellemi állomány folyamatos fejlesztése mellett.

A Fenntartható jövőért díjról bővebbet innen tudhat meg.