Karbonsemleges rendezvények

A BCSDH egyik legfontosabb fókusz témája a klímaváltozás és annak kezelése a vállalatok részéről. Ezért nagyon fontos lépés a szervezet számára, hogy törekszik minél több rendezvényénél a karbonsemleges lebonyolításra.

Nem titkolt célunk a példamutatás is, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a BCSDH rendezvényein tapasztalt jó példákat sok más szervezet és tagvállalat is átveszi.

Mik számítanak bele egy rendezvény karbonlábnyomába?

A rendezvényeink nem csak azért zöldek, mert semlegesítjük a karbon-kibocsátást, a teljes szervezési folyamat során törekszünk a környezetbarát alternatívákra. Ennek érdekében a BCSDH rendezvényein csak helyi és szezonális élelmiszereket kínálunk és pontosan annyi ételt rendelünk, amennyi

szükséges, a catering céggel egyeztetve minimalizáljuk az élelmiszerhulladékot, ha pedig mégis van maradék, azt a Budapest Bike Maffia segítségével rászorulókhoz juttatjuk el.

Sajnos még nem minden catering szolgáltató készült még fel az ilyen igényekre, de egyre jobb a helyzet. meg lehet találni azt a szolgáltatót, amelyik teljesen megfelel az igényeiknek. A megbízóknak is felelőssége van abban, hogy a szolgáltatók is pontosan értsék, mit jelent egy klímabarát rendezvénymenü összeállítása.

Hogyan fogjunk neki?

Az esemény karbonkábnyomának csökkentése érdekében segíthet az ÉlelmiszerBank közreműködésével létrejött tájékoztató anyag az élelmiszertakarékos rendezvényekről.

Illetve segítséget nyújthat a szervezéshez a Greendependent ellenőrző listája, ami helyszínválasztástól a telekocsiig végig veszi azokat a pontokat, amikre odafigyelve csökkenthetjük azt a lábnyomot, amit semlegesíteni kell a végén.

A karbonsemlegesítés menete itt olvasható.

A faültetés  egy jól működő, széles körben alkalmazható megoldást jelent a karbonsemlegesítésre. A GreenDependent szolgáltatását azért választottuk, mert átlátható, nyomon követhető az egész folyamat, amely ráadásul nem csak a karbon-semlegesítésről szól, hanem többszörös környezeti- és társadalmi hasznot hoz.

Az őshonos gyümölcsfák terjesztésével hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez, azzal pedig, hogy a fák iskolakertekben kerülnek elültetésre, környezeti nevelési célokat is szolgál. Az ültetésbe bevont gyerekek számára nagyon hatékony szemléletformáló egy ilyen esemény, hiszen a személyes tapasztalat mindig mélyebben rögzül, mint az iskolapadban elsajátított tudásanyag.

Szervezetek és magánszemélyek számára egyaránt elérhető az a szolgáltatás, amely során a GreenDependent kiszámolja egy adott tevékenység – például rendezvény, repülőút vagy irodai működés – teljes CO2 kibocsátását, valamint azt is, hogy ez a kibocsátás hány darab őshonos gyümölcsfa ültetésével semlegesíttethető. A GreenDependent a fákat egy Zala megyei úgynevezett Tündérkertből szerzi be, amelynek küldetése az őshonos magyar fafajták (újbóli) elterjesztése, ezáltal a biodiverzitás megőrzése. A fákat a felkérő szervezetek vagy személyek saját maguk is elültethetik, ha ezt nem tudják megtenni, akkor a GreenDependent az Iskolakertekért Alapítvánnyal karöltve oktatási intézményekhez juttatja el azokat. A karbonsemlegesítés menetéről és módszertanáról bővebben itt olvasható.

A trend mindenesetre pozitív, a cégek részéről egyre nagyobb igény van a környezetbarát rendezvényszervezési megoldásokra, már tagvállalataink közül többen is követték példánkat:

Folprint Zöldnyomda teljes éves működésének semlegesítésére kérte fel a GreenDependentet, az ALTEO a karácsonyi rendezvényét semlegesíttette, míg az E.ON az Energy Globe díjátadó gálát. A K&H Bank szintén szakmai rendezvényét, a Biofilter a partnertalálkozóit semlegesítette. Várjuk vállalalataink karbonsemleges rendezvény vállalásait és szívesen hírt is adunk erről.

 

Mit is jelent a karbonsemleges működés?

A karbon-lábnyom egy olyan mutatószám, ami azt jelzi, mennyi egy személy, rendezvény, termék stb. teljes – közvetlen és közvetett – üvegházhatású gáz-kibocsátása. A karbon-lábnyomot általában tonna szén-dioxid egyenértékben (tCO2e) szokás megadni. Minél nagyobb valakinek vagy valaminek a karbon-lábnyoma, annál nagyobb az éghajlatváltozásra gyakorolt hatása. Sokféle út létezik arra, miként csökkenthetjük tevékenységeink karbon-lábnyomát. A legjobb a meg nem történt kibocsátás, azaz ha igyekszünk oly módon élni, hogy az a lehető legkevesebb szén-dioxid-kibocsátással járjon. Ha pedig nem tudjuk elkerülni, utólag is tehetünk azért, hogy kevesebb kár érje a környezetet: semlegesíthetünk. A szén-dioxid megkötésére talán a legegyszerűbb és legtermészetesebb megoldás, ha fákat ültetünk; a kibocsátás-csökkentés előtérbe helyezése mellett ezt a gyakorlatot követi a GreenDependent is már lassan egy évtizede.

A cikk forrása: Greendependent, Kislábnyom interjú alapján

A karbonsemleges rendezvény szervezése előtt már érdemes konzultáni a Greendependenttel:

Vadovics Edina, szakmai vezető (GreenDependent Intézet)

Tel (iroda): 0620 386 0922; Tel (mobil): 0620 512 1887

email: edina@greendependent.org; www.intezet.greendependent.org

 

 

Köszönjük a karbonsemlegesítési támogatónknak: