Race to Zero – a klímasemleges Magyarországért

Az azonnali cselekvésen van a hangsúly, ebben segíti a BCSDH az üzleti szektort. A klímasemleges működésre való áttérés, illetve a klímaadaptáció, legyen az adott vállalat bármely iparágban, fontos feladat és az üzleti szektor versenyképességét jelentősen befolyásoló tényező. Ehhez a célhoz segít a BCSDH a vállalatoknak konkrét vállalásokat tenni és üzleti megoldásokat találni.

Célunk, hogy minél több iparág meghatározó szereplője, élenjáró vállalatok hazai vezetői példájukkal, elkötelezettségükkel ösztönözzék hasonló ambiciózus vállalásokra a hazai vállalatokat a karbonsemleges gazdaságért.

NET ZERO ADVISORY BOARD

2021. január 18-án egyedülállóan széles összefogásban, neves szakemberekkel megalakult a Net Zero Advisory Board, amelynek elsődleges célja, hogy elősegítse, felgyorsítsa azt a folyamatot, amellyel a magyar gazdaság 2050-re karbonsemlegessé válhat, ezzel fontos lépést téve a klímaváltozás megállításáért.

A több érdekelt felet átfogó, szektorokon átívelő, a magyar ipar és üzleti vezetők, kereskedelmi kamarák és egyesületek képviselőiből álló Tanácsadó Testület a Brit Nagykövetség és a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) kezdeményezésére jött létre.

A Net Zero Advisory Board tagjai:

Barta Zsombor (Elnök, HUGBC – Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete)
Dr. Bartus Gábor (Titkár, NFFT – Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács)
Ifj. Chikán Attila (Elnök, BCSDH – Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért)
Paul Fox (Brit nagykövet)
Juhász Anikó (Helyettes Államtitkár, Agrárminisztérium)
Dr. Kandrács Csaba (Alelnök, Magyar Nemzeti Bank)
Kőrösi Csaba (Igazgató, Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága)
Kovács Marcell (MLBKT – Magyar Logisztikai-, Beszerzési és Készletezési Társaság képviseletében, Vezérigazgató, MASPED)
Steiner Attila (Állalmtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium – )
Prof. Dr. Ürge-Vorsatz Diána (Alelnök, IPCC – ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, III. munkacsoportja)

TOWARDS NET ZERO kutatás

Korunk nagy feladata a nettó zéró kibocsátás elérése, és a következő lépések megalapozásához adhat támpontot a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) által, a Deloitte szakmai segítségével 2021. márciusában végzett Towards Net Zero kutatás.

Most először készült kutatás arról, hogy hol tart a magyar üzleti szféra a karbonsemleges működéshez vezető úton. A kép nem túl rózsás, bár az élenjáró vállalatok 31%-ának már vannak nettó zéró kibocsátási céljai, de ez elmarad a nemzetközi és a valódi változásokhoz szükséges szinttől.

A megkérdezett vállalatok 60%-ának van kibocsátás csökkentési politikája és 30% tervezi a következő 5 évben. Csak 10% mondta azt, hogy nem is tervez ilyen irányú intézkedéseket. De már csak 50%-kuknak van konkrét célkitűzésük az üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentésére.
A kutatásból kiderül, hogy nagy még a bizonytalanság, jellemző az ismerethiány és sokszor vállalatokon belüli erőforrások allokációja sem megfelelő.

A kutatás rámutatott arra is, hogy ahhoz, hogy valódi nettó zéró célokat tűzzenek ki a vállalatok a kibocsátás mérésében, a belső karbonár bevezetésében nagy lépéseket kell tenniük. Azoknál, akik most kezdenek bele a folyamatba ott a hulladékcsökkentés, az energiahatékonysági beruházások, a megújuló energiára való áttérés és az erőforráshatékonyság növelése lehetnek az első lépések. De fontos kihangsúlyozni, hogy ennél jóval messzebb kell jutnunk ahhoz, hogy valódi net zéró kibocsátású gazdaság legyen Magyarországon 2050-re.

 

Race to Zero

A Race to Zero az ENSZ által vezetett, zéró szén-dioxid-kibocsátású világért folyó kampány. Összesen 1400 vállalat, köztük a Facebook, a Tesco, a LafargeHolcim és a Magyar Telekom, valamint a 74 legnagyobb befektető cég már csatlakozott a globális Race to Zero kampányhoz több mint 454 város, 23 régió és 569 egyetem mellett. A Párizsi Megállapodásnak és a 2021 novemberi glasgow-i COP26 előkészítésének megfelelően bármilyen méretű és bármilyen ágazatban működő vállalkozásoknak egyértelmű szerepe van az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépésben.

A Race to Zero kampánnyal kapcsolatos további információkért keresse fel a kampány globális webhelyét, amely információkat nyújt a kampányhoz való csatlakozási lehetőségekről, beleértve a Science Based Targets kezdeményezést és a SME Climate Hub-ot.

A Race to Zero program támogatói 2022-ben: