Action 2020

Action 2020 Magyarország program folyamata

Az Action 2020 Magyarország program az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (World Business Council for Sustainable Development – WBCSD) 2010-ben bemutatott Vision 2050 programjához kapcsolódó, globális Action 2020 programjának hazai adaptációja.

Az Action 2020 Magyarország program hatása sokrétű:nemcsak a konkrétan összegyűjtött üzleti megoldások, valamint a csatlakozott vállalatok gyakorlatainak eredményei mozdítják elő a fenntarthatóságot, hanem önmagában már a program folyamata. Hiszen annak alapja a párbeszéd, a közös gondolkodás, a látókörbővítés, továbbá a szokásos üzletmenet folyamatos megkérdőjelezése.

A programot 2014-ben indítottuk a tudományos, civil és vállalati szféra folyamatos és aktív bevonásával.

A Vision 2050 kidolgozása során a WBCSD 20 országban folytatott párbeszédet, több száz vállalat és tudományos szakértő bevonásával kidolgoztak egy víziót, amely a világot a fenntarthatóság pályájára helyezi 2050-re. Ez egy olyan világ lesz, ahol az emberiség nem egyszerűen ezen a bolygón fog élni, hanem a bolygó fizikai korlátain belül,  eltartóképességét tiszteletben tartva fog jól-létben élni. A „jól-létben élni” kifejezés alatt egy olyan világot értünk, ahol az embereknek elérhető, megfizethető lesz az oktatás, az egészségügyi szolgáltatások, a közlekedés, az alapvető élelmiszerek, a víz, az energia, a lakhatás és a fogyasztási cikkek. A „bolygó eltartóképességét tiszteletben tartva” kifejezés egy olyan életmódot jelöl, amellyel az említett életszínvonal fenntartható a meglévő természeti erőforrások használatával, anélkül, hogy tovább rombolnánk a biológiai sokféleséget, az éghajlatot és más ökoszisztémákat.

A 2050-re vonatkoztatott jövőképet az Action 2020 2020-ig kitűzött célokkal teszi konkrétabbá, hogy a fenntarthatóbb világ felé vezető úton a szükséges gyakorlati lépések megtörténjenek. Az Action 2020 globális program szakmai hátterét a Stockholm Resilience Center és a World Resources Institute biztosította. Megtörtént a legfontosabb prioritások, a kihívások és a 2020-ig teljesítendő célkitűzések azonosítása. Most a cselekvésé lesz a főszerep, olyan üzleti megoldások összegyűjtése, kidolgozása, terjesztése, melyek megvalósításával az üzleti szféra hozzájárulhat a kitűzött célok eléréséhez, a problémák megoldásához, enyhítéséhez.

***

Action 2020 filmek:

Az Élelmezésről és természetről szóló 2020-as animált film itt tekinthető meg.

A Vízről szóló 2019-es animált fim itt tekinthető meg.

A Fenntartható életmódról szóló 2018-as animált fim itt tekinthető meg.

A Foglalkoztatásról szóló 2017-es animált film itt tekinthető meg.

A Klímaváltozásról szóló 2016-os interjú film itt tekinthető meg.

A programról szóló animált film itt tekinthető meg.

***

Action 2020 kiadványok:

Az Action2020 Magyarország 2020-as kiadványa innen tölthető le.

Az Action2020 Magyarország 2019-es kiadványa innen tölthető le.

Az Action2020 Magyarország 2018-as kiadványa innen tölthető le.

Az Action 2020 Magyarország 2017-es kiadványa innen tölthető le.

Az Action 2020 Magyarország 2016-os kiadványa innen tölthető le.

Az Action 2020 Magyarország 2015-ös kiadványa innen tölthető le.

Az Action 2020 Magyarország 2014-es kiadványa innen tölthető le.

Magyarországon a WBCSD által kijelölt kilenc Action 2020 területből az öt legrelevánsabbnak ítélt került kiválasztásra, melyekkel aktívan kíván a BCSDH foglalkozni a közeljövőben.

A hazai fókuszterületek kiválasztásánál többek között az alábbi szempontokat vettük  figyelembe:

  • kapcsolódik a meglévő hazai nemzetgazdasági célokhoz és/vagy
  • tudományos konszenzus alapján azonosított probléma vagy célkitűzés, és
  • jelentős az üzleti szektor jelenlegi és potenciális szerepe, fontos az üzleti megoldásoknak a megismerése, terjesztése és fejlesztése az adott területen.

Ez alapján az  öt fókuszterület az alábbi:

1) Klímaváltozás és légszennyezés: kiemelt témák a szén-dioxid kibocsátás, üvegházhatású gázok és egyéb károsanyag-kibocsátások, alacsony szén-kibocsátású társadalom/gazdaság, rugalmas alkalmazkodás.

2) Foglalkoztatás: kiemelt témák a képességek, tudás, képzés és munkahelyteremtés, munkanélküliség, esélyegyenlőség a foglalkoztatásban, a társadalmi kohézió, alapvető szükségletek és jogok biztosítása.

3) Víz: kiemelt témák az ivóvíz készletek, vízi élővilág megőrzése, fenntartható vízgazdálkodás.

4) Élelmezés: kiemelt témák a fenntartható mezőgazdaság, tápanyagterhelés, élelmiszer-biztonság, élelmiszer pazarlás és hulladék.

5) Fenntartható életmód: kiemelt témák a fogyasztói szükségletek, igények és magatartás elmozdítása a fenntartható termékek és szolgáltatások irányába.

Az Action 2020 program támogatói 2020-ban: