Szervezet

Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (World Business Council for Sustainable Development, WBCSD) hazai szervezete. Az 1992-ben alapított svájci központú Világtanács ma már 200 nagyvállalat elsőszámú vezetőjének koalíciója és már több, mint 70 országban van jelen nemzeti partnerszervezetein keresztül.

A magyarországi szervezet 2007-ben alakult, tagjai 87 vállalat és 3 magánszemély.

 

A képre kattintva megtekintheti a szervezet bemutatkozó diasorát.

Szervezeti felépítés

Elnökség

Ifj. Chikán Attila – elnök 
vezérigazgató
ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt.

A közgazdász végzettségű szakember több évtizedes szakmai és vezetői tapasztalattal rendelkezik az energetikai iparágban. Az általa az alapítástól irányított ALTEO Group mára az energetikai iparág egyik meghatározó magyar tulajdonú szereplőjévé nőtte ki magát. A vállalat tevékenységei között megtalálható az energiatermelés, -szolgáltatás és -kereskedelem, megújuló és gázerőművekkel egyaránt rendelkezik, ügyfelei között pedig elsősorban ipari cégek találhatók. 2010 óta van jelen a Budapesti Értéktőzsde kibocsátói között, mára a Prémium kategóriában jegyzik. Az ALTEO az impact investment (gyakorlatilag a pénzügyileg jövedelmező, fenntartható és társadalmilag felelős befektetés szinonimája) stratégia egyik legmeghatározóbb hazai képviselője.

Elkötelezett a fenntarthatóság iránt, a téma véleményvezéreként fenntarthatósági blogot vezet Chikansplanet néven. 2016 óta a BCSDH elnökeként vállal aktívan szerepet a szervezet munkájában. 

 

Dr. Fábián Ágnes
ügyvezető igazgató
Henkel Magyarország Kft.
Adhesives Technologies üzletág igazgató

1996 óta tagja a Henkel Magyarország Kft. csapatának. A ranglétra több fokát bejárva, 9 évet nemzetközi munkakörben is eltöltve lett a Henkel Adhesive Technologies üzletág vezetője, mely mellett 2011-től tölti be a Henkel Magyarország ügyvezetői posztját is. Pályafutását 1990-ben a Biogal Gyógyszergyár Hélia kozmetikai divízió értékesítési területén kezdte. Majd a Maybeline-nél és a Loctite Magyarországnál dolgozott értékesítési területen, amikor a Henkel felvásárolta a vállalatot. Célja, hogy egyre több vezető ismerje fel, hogy a jó teljesítményhez elengedhetetlen, hogy fenntartóan működjön és az ügyfelei, vásárlói számára több értéket teremtsen. A fenntartható működés ma már olyan elvárás, ami nem lehet és nem is érdemes kikerülni.

 

Gazsi Zoltán
ügyvezető igazgató
Eisberg Hungary Kft.

 2007 óta az Eisberg ügyvezető igazgatója. A gödöllői Agrártudományi Egyetem elvégzése után először a Mezőgazdasági Minősítő Intézetben, majd 14 éven keresztül multinacionális környezetben dolgozott, a Syngenta vállalatnál: az ócsai Kisérleti Állomás vezetése után különböző marketing- és projekt-koordinációs munkákat végzett egyre nagyobb területen, szinte minden földrészt érintve.

Hisz benne, hogy a vezetőknek kiemelt feladata és felelőssége, hogy az általuk vezetett cégek rugalmas alkalmazkodása a változó üzleti környezethez dolgozóik és a természet rendjének maximális tiszteletben tartásával tudjon megvalósulni. A cégeknél látott jó példák hatnak a dolgozók családtagjaira, közvetlen és közvetett környezetükre, mely hatások nélkülözhetetlenek a lényegi társadalmi szintű változások elindításában.

 

Jamniczky Zsolt
igazgatósági tag
E.ON Hungária Zrt.

2007 óta az E.ON Hungária csoport központi ügyekért felelős igazgatója, 2010-től pedig egyben a vállalat vezérigazgató-helyettese is. Tanulmányait követően a Magyar Országgyűlés külkapcsolati irodájának tanácsadói tisztségét töltötte be.  1996-ban a Reemtsma Hungary debreceni dohánygyár vállalati ügyekért felelős igazgatója lett. Ezt követően a Philip Morris Hungary vállalati ügyekért felelős igazgatója 2005-ig, majd 2006 és 2007 között a Philip Morris International brüsszeli irodájában az EU kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatói posztot töltötte be. Tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte. Kiemelt érdeklődési területe a vállalati fenntarthatóság ügye, a társadalmi felelősségvállalás a folyamatosan változó gazdasági és társadalmi környezetben és az iparági innováció kérdése.

Magyarország Köztársasági Elnöke 2016-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta Jamniczky Zsoltnak.

 

Nagy Gréta
ügyvezető igazgató
DANDELION Kft.

Környezetmérnökként végzett a Széchenyi István Egyetemen, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen először környezetmenedzsment szakmérnöki, majd gazdasági elemző és MBA képesítést szerzett.

2006-ban alapította a DANDELION Kft-t, azóta annak ügyvezetője. A cégvezetés mellett is részt vesz szakemberként környezetvédelmi és folyamat-optimalizálási projektekben. Az elmúlt 12 évben kollégáival olyan innovációkat fejlesztettek, mint a vállalati szintű ökológiai lábnyom számítás valamint a jogszabályi megfelelőség önértékelésére kialakított GreenLex® szoftver valamint a dolgozói és szervezeti stressz-szint mérésére alkalmazható WorkStressMeter.

A cégvezetési és tanácsadói tevékenység során az elmúlt közel 20 évben megismert vállalati működésekről és fenntarthatósági gyakorlatokról szerzett tapasztalataival és tudásával szeretné a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért működését az elnökség tagjaként támogatni.

 

_VEZ5114 (2)Salgó István
senior szakértő, ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepe
tiszteletbeli elnök

2007. májusától, 2017. áprilisáig az ING Bank Zrt. vezérigazgatói feladatait látta el, majd májustól szenior szekértőként segíti a vállalat munkáját. 2009-2016. februárig a BCSDH elnökeként tevékenykedett. 2002 és 2006 között helyettes államtitkári pozíciót töltött be a Pénzügyminisztériumban. Hatáskörébe tartozott az állami vagyonnal kapcsolatos döntések előkészítése, a privatizációs program kidolgozásának és megvalósításának koordinálása. Feladatai közé tartozott továbbá a külföldi államoknak a magyar központi költségvetéssel szemben fennálló tartozásainak behajtására irányuló tárgyalások vezetése, az állami finanszírozásban történő fejlesztések döntéselőkészítése valamint a pénzügyi szolgáltatások szabályozásával kapcsolatos szakmai feladatok irányítása. Tevékenysége elismeréseként a Magyar Köztársaság érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült 2006-ban.

Felügyelő Bizottság

Pallaghy-OrsolyaPallaghy Orsolya
gazdasági igazgató, DRV Zrt., magánszemély tag
elnök

 

 

 

FazekasOrsolya

Dr. Fazekas Orsolya
jogi tanácsadó, Havranek Családi Farm
felügyelő bizottsági tag

 

 

 

 

Kocsány János
ügyvezető igazgató, Graphisoft Park SE
felügyelő bizottsági tag

 

 

Munkatársak

Márta Irén
igazgató
iren.marta@bcsdh.hu

Márta Irén közgazdász és kommunikációs végzettségű szakember  jelentős multinacionális tapasztalattal. A BCSDH igazgatójaként elsődleges feladatának tartja a fenntartható üzleti megoldások  terjesztését, a tudásmegosztás és az együttműködés elősegítését a magyar üzleti élet szereplői között. Hisz a fenntartható fejlődés fontosságában, ezért munkája során és magánéletében is törekszik arra, hogy jó gyakorlatok bemutatásával és támogatásával minél szélesebb körben kiterjessze a fenntarthatóság kérdését. Nemzetközi cégeknél (Holcim Hungária Zrt., 2005-2015; Legrand Zrt., 1997–2004) szerzett széles körű tudást és tapasztalatot a marketing, vállalati kapcsolatok, változásmenedzsment és integrált kommunikáció területeken, melyet a BCSDH mindennapjaiban is alkalmaz. A fenntartható építészet hazai elterjesztése érdekében végzett szakmai munkáját  2011-ben két rangos, nemzetközi díjjal:  a Sabre Awards-szal és a European Excellence Awards-szal is elismerték. Hitvallása a pozitív motiváció, hisz abban, hogy az egyének értékeire építve lehet elérni céges eredményeket. Önmagát is motivátorként látja, és ez okozza a legnagyobb örömöt munkájában. A szakmai sikerei mellett legnagyobb boldogságot a családjával töltött idő nyújtja.

2017-ben a Fenntarthatóság Szakmai Nagykövetének választották.

 

BCSDH Közgyûlés 2015.02.24.

Chikán-Kovács Eszter
kommunikációs menedzser
eszter.chikankovacs@bcsdh.hu

Eszter a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen (jelenleg Budapesti Corvinus Egyetem) végzett közgazdász. Jelentős szakmai tapasztalata van a kommunikáció és a marketing területén (ez utóbbit a Zwack Unicum Nyrt-nél márkamarketinggel és stratégiával foglalkozva szerezte)

Eszter azért segíti a BCSDH kommunikációs munkáját, mert vonzó számára, hogy a szervezet munkája ötvözi a gazdasági érdekeket és a társadalmi, környezeti hasznosságot. Stratégiai feladatnak tartja a médiakapcsolatok elmélyítését és szükségesnek, hogy a cél érdekében jobban kihasználják a tagvállalatok és a BCSDH kommunikációs tevékenységében rejlő szinergiákat.

Két kisgyermekes anyaként fontosnak tartja, hogy a szervezet kifejezetten családbarát és lehetőség van a rugalmas foglalkoztatásra.

 

Galambosné Dudás Zsófia
szakmai vezető
zsofia.dudas@bcsdh.hu

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett közgazdász, aki jelentős tapasztalattal rendelkezik a fenntarthatóság több területén. A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért szervezetnél kezdte szakmai pályafutását. Részt vett fenntarthatósági jelentések minősítésében, vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) tananyag kidolgozásában, hazai és nemzetközi CSR kutatási projektekben, de jártasságot szerzett a zöld iroda program és pályázatírás területén is. Szülési szabadságáról visszatérve, két kisgyermek édesanyjaként fontos számára, hogy a szervezet lehetőséget nyújt a családbarát, rugalmas foglalkoztatásra.

 

 

Takács Ivett
irodavezető
ivett.takacs@bcsdh.hu

Ivett területfejlesztőként végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 2016 áprilisa óta gyakornokként segíti a BCSDH szakmai munkáját, 2017-ben az éves felmérés projektvezetői feladatait is ellátta, 2017. szeptemberétől a szervezet irodavezetője. Mindeközben a Budapesti Corvinus Egyetemen Regionális és Környezeti Gazdaságtan mesterszakon közgazdásznak tanul, kiváló tanulmányi eredménnyel. A BCSDH előtt a Zala megyében található szülőfalujában segítette az önkormányzat munkáját rendezvényszervezési feladatok és projektasszisztensi feladatok ellátásával.

 

 

Szederkényi Zita
képzési vezető
zita.szederkenyi@bcsdh.hu

Francia szakos bölcsész diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, nemzetközi kommunikáció szakirányos közgazdász végzettségét pedig a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán szerezte.

2014 novembere óta dolgozik a Dreher vállalati kapcsolatok osztályán, ahol a kommunikációs és a fenntarthatósággal kapcsolatos területekért felel. Korábban több éven keresztül a Heinekennél tevékenykedett hasonló területen.

A fenntartható fejlődés területén elért eredményekre a legbüszkébb. A romák integrációját segítő BAGázs önkéntese és mentora az adósságkezelési programban, emellett szeptember óta az Amnesty International munkáját önkéntes emberi jogi oktatóként segíti.

„A jövő vezetői” tehetségprogram képzésvezetői munkáját a Dreher Vállalati kapcsolatok vezetői funkciója mellett látja el.

 

 

Jenei Dorottya
gyakornok
dorottya.jenei@bcsdh.hu

2015 óta a Budapesti Corvinus Egyetem kereskedelem és marketing szakos hallgatója. 2017 októbere óta gyakornokként támogatja a BCSDH munkáját leginkább adminisztratív jellegű és angol fordítást igénylő feladatokkal. A későbbiekben mesterszakon szeretné folytatni a tanulmányait.