Szervezet

Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (World Business Council for Sustainable Development, WBCSD) hazai szervezete. Az 1992-ben alapított svájci központú Világtanács ma már 200 nagyvállalat elsőszámú vezetőjének koalíciója és már több, mint 70 országban van jelen nemzeti partnerszervezetein keresztül.

A magyarországi szervezet 2007-ben alakult, tagjai 134 vállalat és 2 magánszemély.

IDE kattintva megtekintheti a szervezet bemutatkozó diasorát.

Szervezeti felépítés

Elnökség

Ifj. Chikán Attila – elnök 
vezérigazgató
ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt.

Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. 2008-as megalapítása óta a vállalat vezérigazgatója. Vezetése alatt az ALTEO Magyarország egyik vezető energetikai vállalatává nőtte ki magát. Ezt megelőzően különböző pénzügyi és befektetési pozíciókban dolgozott. Diplomáit a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen és a Külkereskedelmi Főiskolán szerezte. A Magyar Tudományos Akadémia Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottságának tagja. A Kék Bolygó Klímavédelmi Befektetési Alapkezelő Zrt. Felügyelőbizottságának tagja. A fenntarthatósági kérdésekben aktív vezérigazgató elnöke a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) szervezetnek, valamint betölti az AutoWallis Nyrt. Felügyelő Bizottságának elnöki tisztét is. A világ egyik legnagyobb és legrégebb óta működő gyermekjóléti szervezet hazai képviselőjének, az UNICEF Magyarországnak a Felügyelőbizottsági tagja. A Magyar Közgazdasági Társaság Fenntarthatósági szakosztályának elnökségi tagja. A szakember a fenntarthatóság aktív véleményvezéreként blogot vezet, Chikansplanet néven

 

Dr. Fábián Ágnes
ügyvezető igazgató
Henkel Magyarország Kft.
Adhesives Technologies üzletág igazgató

1996 óta tagja a Henkel Magyarország Kft. csapatának. A ranglétra több fokát bejárva, 9 évet nemzetközi munkakörben is eltöltve lett a Henkel Adhesive Technologies üzletág vezetője, mely mellett 2011-től tölti be a Henkel Magyarország ügyvezetői posztját is. Pályafutását 1990-ben a Biogal Gyógyszergyár Hélia kozmetikai divízió értékesítési területén kezdte. Majd a Maybeline-nél és a Loctite Magyarországnál dolgozott értékesítési területen, amikor a Henkel felvásárolta a vállalatot. Célja, hogy egyre több vezető ismerje fel, hogy a jó teljesítményhez elengedhetetlen, hogy fenntartóan működjön és az ügyfelei, vásárlói számára több értéket teremtsen. A fenntartható működés ma már olyan elvárás, ami nem lehet és nem is érdemes kikerülni.

 

Gazsi Zoltán
ügyvezető igazgató
Eisberg Hungary Kft.

 2007 óta az Eisberg ügyvezető igazgatója. A gödöllői Agrártudományi Egyetem elvégzése után először a Mezőgazdasági Minősítő Intézetben, majd 14 éven keresztül multinacionális környezetben dolgozott, a Syngenta vállalatnál: az ócsai Kisérleti Állomás vezetése után különböző marketing- és projekt-koordinációs munkákat végzett egyre nagyobb területen, szinte minden földrészt érintve.

Hisz benne, hogy a vezetőknek kiemelt feladata és felelőssége, hogy az általuk vezetett cégek rugalmas alkalmazkodása a változó üzleti környezethez dolgozóik és a természet rendjének maximális tiszteletben tartásával tudjon megvalósulni. A cégeknél látott jó példák hatnak a dolgozók családtagjaira, közvetlen és közvetett környezetükre, mely hatások nélkülözhetetlenek a lényegi társadalmi szintű változások elindításában.

 

Jamniczky Zsolt
vezérigazgató-helyettes
E.ON Hungária Zrt.

A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán végzett 1991-ben, majd 1992 és 1994 között az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatott posztgraduális jogi tanulmányokat. 1991 és 1995 között a Magyar Országgyűlés külkapcsolati irodájának tanácsadója volt. 1996-tól 2007-ig előbb a Reemtsma-nál, majd a Philip Morrisnál töltött be vállalati ügyekért felelős területeken vezető pozíciókat, Budapesten, Brüsszelben és Zágrábban is dolgozott. 2007-ben csatlakozott az E.ON Hungáriához mint központi ügyekért felelős igazgató, 2010-ben a vállalatcsoport vezérigazgató-helyettese lett. Vezetése alá tartozott a szabályozási ügyek és kormányzati kapcsolatok, a vállalati kommunikáció és marketing, a jogi ügyek, valamint az innovációs és stratégiai területek. 2016-tól az E.ON Hungária csoport ügyfélmegoldásokért felelős vezérigazgató-helyettese, aki az ügyfélszolgálatért, az energiapiacokért, az energiaértékesítésért, az energiamegoldások értékesítéséért, kivitelezéséért és üzemeltetésért, valamint a márka és marketing területért felel. 2011 óta az Eurelectric Magyarországi Tagozatának alelnöke és a szervezet Kereskedelmi és Ügyfél Bizottságának tagja. 2013-óta a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) szervezet elnökségi tagja. 2019 májusában a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma (HBLF) szervezet igazgatója lett. 2020 szeptemberétől a Budapesti Elektromos Sportegyesület elnöke, a Jövő Mobilitása Szövetség és az Okos Jövő Innovációs Klaszter elnökségi tagja. Munkásságáért 2016-ban megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.

 

Nagy Gréta
ügyvezető igazgató
DANDELION Kft.

Környezetmérnökként végzett a Széchenyi István Egyetemen, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen először környezetmenedzsment szakmérnöki, majd gazdasági elemző és MBA képesítést szerzett.

2006-ban alapította a DANDELION Kft-t, azóta annak ügyvezetője. A cégvezetés mellett is részt vesz szakemberként környezetvédelmi és folyamat-optimalizálási projektekben. Az elmúlt 12 évben kollégáival olyan innovációkat fejlesztettek, mint a vállalati szintű ökológiai lábnyom számítás valamint a jogszabályi megfelelőség önértékelésére kialakított GreenLex® szoftver valamint a dolgozói és szervezeti stressz-szint mérésére alkalmazható WorkStressMeter.

A cégvezetési és tanácsadói tevékenység során az elmúlt közel 20 évben megismert vállalati működésekről és fenntarthatósági gyakorlatokról szerzett tapasztalataival és tudásával szeretné a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért működését az elnökség tagjaként támogatni.

 

Salgó István
A BCSDH tiszteletbeli elnöke

2007. májusától, 2017. áprilisáig az ING Bank Zrt. vezérigazgatói feladatait látta el. 2009-2016. februárig a BCSDH elnökeként tevékenykedett. 2002 és 2006 között helyettes államtitkári pozíciót töltött be a Pénzügyminisztériumban. Hatáskörébe tartozott az állami vagyonnal kapcsolatos döntések előkészítése, a privatizációs program kidolgozásának és megvalósításának koordinálása. Feladatai közé tartozott továbbá a külföldi államoknak a magyar központi költségvetéssel szemben fennálló tartozásainak behajtására irányuló tárgyalások vezetése, az állami finanszírozásban történő fejlesztések döntéselőkészítése valamint a pénzügyi szolgáltatások szabályozásával kapcsolatos szakmai feladatok irányítása. Tevékenysége elismeréseként a Magyar Köztársaság érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült 2006-ban.

Felügyelő Bizottság

Pallaghy-OrsolyaPallaghy Orsolya
gazdasági igazgató, DRV Zrt., magánszemély tag
elnök

 

 

 

 

FazekasOrsolya

Dr. Fazekas Orsolya
jogi tanácsadó, Havranek Családi Farm
felügyelő bizottsági tag

 

 

 

 

Kocsány János
ügyvezető igazgató, Graphisoft Park SE
felügyelő bizottsági tag

 

 

 

Tanácsadói Testület:

Baja Sándor

ügyvezető igazgató,

Randstad Hungary Kft.

A világ második legnagyobb személyzeti tanácsadó cégének – a Randstadnak – magyarországi leányvállalatát Baja Sándor irányítja.
Baja Sándor a Randstadhoz történő igazolása előtt az LG Electronics regionális operatív igazgatója volt. Korábban FMCG területen szerzett tapasztalatot, többek között az Eckes-Granini franciaországi marketing igazgatójaként, valamint a Borsodi Sörgyár kereskedelmi igazgatójaként dolgozott. A szakember üzleti tapasztalatainak legfőbb tanulságairól 2004-ben könyvet is kiadott Marketingkalandok – Márkák a gyakorlatban Budapesttől Párizsig címmel. Nemzetközi közgazdász szakos tanulmányait kitűnő minősítéssel végezte Moszkvában, majd a Párizsi Kereskedelmi és Iparkamara diplomáját is megszerezte.

 

Flórián László

ügyvezető igazgató

Rossman Magyarország Kft.

Flórián László 2012 óta a Rossmann Magyarország ügyvezető igazgatója. A tavalyi év végéig a vállalat cseh piacáért is felelős volt és korábbi munkahelyén a Baumaxnál a romániai leányvállalat értékékesítési igazgatójaként is dolgozott. Ennek köszönhetően tárgyalási tapasztalata kiterjedt nemzetközi szinten is.
Ügyvezetőként a célja, hogy minden évben jobb teljesítményt nyújtson, mint a versenytársak. De a piaci részesedés növelése mellett, a mennyiségi és minőségi expanziót, az innovatív marketinget és kommunikációt, folyamatosan bővülő és megújuló választékot valamint a következetes árpolitikát is fontosnak tartja. Szereti ha a döntést mihamarabb a gyakorlatba is átültetheti, hiszen ha a vásárló nem érzékeli a változást a saját bőrén, akkor az az intézkedés semmit nem ér.

 

A Tanácsadói Testület Alumni tagja:

Katona Sarolta

pénzügyi elemzési menedzser

Budapest Airport Zrt.

2008-ban gyakornokként kezdett a Budapest Airportnál dolgozni, majd junior pénzügyi elemző, pénzügyi elemző, senior pénzügyi elemző pozíciókon keresztül 2019 óta pénzügyi elemzési menedzser a Kontrolling osztályon. “A jövő vezetői” tehetségprogram 2017-es évfolyamán végzett, azóta is az Alumni aktív tagja. Tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetemen végezte, ahol 2010-ben Okleveles közgazdász diplomát szerzett, kiváló minősítéssel.

Munkatársak

Márta Irén
igazgató
iren.marta@bcsdh.hu

Márta Irén közgazdász és kommunikációs végzettségű szakember  jelentős multinacionális tapasztalattal. A BCSDH igazgatójaként elsődleges feladatának tartja a fenntartható üzleti megoldások  terjesztését, a tudásmegosztás és az együttműködés elősegítését a magyar üzleti élet szereplői között. Hisz a fenntartható fejlődés fontosságában, ezért munkája során és magánéletében is törekszik arra, hogy jó gyakorlatok bemutatásával és támogatásával minél szélesebb körben kiterjessze a fenntarthatóság kérdését. Nemzetközi cégeknél (Holcim Hungária Zrt., 2005-2015; Legrand Zrt., 1997–2004) szerzett széles körű tudást és tapasztalatot a marketing, vállalati kapcsolatok, változásmenedzsment és integrált kommunikáció területeken, melyet a BCSDH mindennapjaiban is alkalmaz. A fenntartható építészet hazai elterjesztése érdekében végzett szakmai munkáját  2011-ben két rangos, nemzetközi díjjal:  a Sabre Awards-szal és a European Excellence Awards-szal is elismerték. Hitvallása a pozitív motiváció, hisz abban, hogy az egyének értékeire építve lehet elérni céges eredményeket. Önmagát is motivátorként látja, és ez okozza a legnagyobb örömöt munkájában. A szakmai sikerei mellett legnagyobb boldogságot a családjával töltött idő nyújtja. 2017-ben a Fenntarthatóság Szakmai Nagykövetének választották.

 

BCSDH Közgyûlés 2015.02.24.

Chikán-Kovács Eszter
kommunikációs menedzser
eszter.chikankovacs@bcsdh.hu

Eszter a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen (jelenleg Budapesti Corvinus Egyetem) végzett közgazdász. Jelentős szakmai tapasztalata van a kommunikáció és a marketing területén (ez utóbbit a Zwack Unicum Nyrt-nél márkamarketinggel és stratégiával foglalkozva szerezte)

Eszter azért segíti a BCSDH kommunikációs munkáját, mert vonzó számára, hogy a szervezet munkája ötvözi a gazdasági érdekeket és a társadalmi, környezeti hasznosságot. Stratégiai feladatnak tartja a médiakapcsolatok elmélyítését és szükségesnek, hogy a cél érdekében jobban kihasználják a tagvállalatok és a BCSDH kommunikációs tevékenységében rejlő szinergiákat.

Két kisgyermekes anyaként fontosnak tartja, hogy a szervezet kifejezetten családbarát és lehetőség van a rugalmas foglalkoztatásra.

 

Takács Ivett
irodavezető és projektmenedzser
ivett.takacs@bcsdh.hu

Ivett területfejlesztőként végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 2016 áprilisa óta gyakornokként segíti a BCSDH szakmai munkáját, 2017-ben az éves felmérés projektvezetői feladatait is ellátta, 2017. szeptemberétől a szervezet irodavezetője. A Budapesti Corvinus Egyetemen Regionális és Környezeti Gazdaságtan mesterszakon közgazdászként végzett, kiváló tanulmányi eredménnyel. A BCSDH előtt a Zala megyében található szülőfalujában segítette az önkormányzat munkáját rendezvényszervezési feladatok és projektasszisztensi feladatok ellátásával.

 

Szederkényi Zita
programvezető
zita.szederkenyi@bcsdh.hu

Francia szakos bölcsész diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, nemzetközi kommunikáció szakirányos közgazdász végzettségét pedig a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán szerezte.2014 novembere óta dolgozik a Dreher vállalati kapcsolatok osztályán, ahol a kommunikációs és a fenntarthatósággal kapcsolatos területekért felel. Korábban több éven keresztül a Heinekennél tevékenykedett hasonló területen. A fenntartható fejlődés területén elért eredményekre a legbüszkébb. A romák integrációját segítő BAGázs önkéntese és mentora az adósságkezelési programban, emellett szeptember óta az Amnesty International munkáját önkéntes emberi jogi oktatóként segíti. „A jövő vezetői” tehetségprogram programvezetői munkáját a Dreher Vállalati kapcsolatok vezetői funkciója mellett látja el.

 

Recsetár-Maioli Kinga
szakmai projekt vezető
Time to Transform 2030
kinga.recsetar@bcsdh.hu

Kinga egyetemi MA, valamint Postgraduális diplomáit a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Kommunikációs Főiskolán szerezte Kommunikáció és Médiatudomány, illetve CSR Management szakokon. 10 év multinacionális és 6 év regionális, illetve globális vezetői tapasztalattal a háta mögött döntött úgy, hogy a szívének fontos „mellékállását” helyezi előtérbe. Miközben vezetői feladatai során a lean transzformációra, automatizációra és magas szintű operációra helyezte a hangsúlyt, mellette Kelet-Európai önkéntességi, illetve később fenntarthatósági vezetői funkciókat is ellátott. A civil szféra sem áll távol tőle, önkéntességi vezetőként számos projekt során dolgozott együtt szervezetek képviselőivel, elkötelezett a pro bono önkéntesség elterjesztése és vállalati kultúrába való integrálása mellett. Számos nemzetközi konferencián képviselte a GE kelet európai régióját a témában, illetve szerzett szakmai elismerést a vállalat számára. Kinga számára az egyéni felelősség, szemléletformálás és elköteleződés kiemelten fontos, hiszen a vállalatok döntéshozói pozícióiban is egyének állnak.

 

Kovács Szonja
projektasszisztens
szonja.kovacs@bcsdh.hu

Szonja alapdiplomáját az ausztráliai Newcastle-i Egyetemen szerezte, ahol fejlődés- és fejlesztéskutatást tanult. Mesterdiplomáját a dániai Roskildei Egyetemen kapta nemzetközi igazgatás  és politikatudomány szakon. Az MTA Szociológiai Intézetében végzett kutatóasszisztensi munkája során a gazdasági és környezeti kihívások társadalmi hatásaival foglalkozott. Azóta is kíváncsi és lelkes: Nemzetközi civil szervezeteknél (UNICEF, Transparency International, CEE Bankwatch Network) a fenntartható fejlődésben rejlő kihívások tanulmányozása tartozott hozzá. Különösen fontos számára a vállalatok társadalmi felelősségvállalása.  

 

Jenei Dorottya (szülési szabadságon)
marketing és projektasszisztens
dorottya.jenei@bcsdh.hu

Tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetemen Kereskedelem és marketing szakon végezte. 2017 októbere óta gyakornokként támogatta a BCSDH munkáját főleg kommunikációs feladatokat ellátva, 2020-től pedig tanulmányai során és a BCSDH-nál megszerzett tudását hasznosítva marketing és projektasszisztensként segíti a szervezetet.

 

Galambosné Dudás Zsófia (szülési szabadságon)
szakmai vezető
zsofia.dudas@bcsdh.hu

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett közgazdász, aki jelentős tapasztalattal rendelkezik a fenntarthatóság több területén. A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért szervezetnél kezdte szakmai pályafutását. Részt vett fenntarthatósági jelentések minősítésében, vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) tananyag kidolgozásában, hazai és nemzetközi CSR kutatási projektekben, de jártasságot szerzett a zöld iroda program és pályázatírás területén is. Szülési szabadságáról visszatérve, két kisgyermek édesanyjaként fontos számára, hogy a szervezet lehetőséget nyújt a családbarát, rugalmas foglalkoztatásra.