Szervezet

Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (World Business Council for Sustainable Development, WBCSD) hazai szervezete. Az 1992-ben alapított svájci központú Világtanács ma már 200 nagyvállalat elsőszámú vezetőjének koalíciója és már több, mint 70 országban van jelen nemzeti partnerszervezetein keresztül.

A magyarországi szervezet 2007-ben alakult, tagjai 101 vállalat és 3 magánszemély.

 

IDE kattintva megtekintheti a szervezet bemutatkozó diasorát.

Szervezeti felépítés

Elnökség

Ifj. Chikán Attila – elnök 
vezérigazgató
ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt.

A közgazdász végzettségű szakember több évtizedes szakmai és vezetői tapasztalattal rendelkezik az energetikai iparágban. Az általa az alapítástól irányított ALTEO Group mára az energetikai iparág egyik meghatározó magyar tulajdonú szereplőjévé nőtte ki magát. A vállalat tevékenységei között megtalálható az energiatermelés, -szolgáltatás és -kereskedelem, megújuló és gázerőművekkel egyaránt rendelkezik, ügyfelei között pedig elsősorban ipari cégek találhatók. 2010 óta van jelen a Budapesti Értéktőzsde kibocsátói között, mára a Prémium kategóriában jegyzik. Az ALTEO az impact investment (gyakorlatilag a pénzügyileg jövedelmező, fenntartható és társadalmilag felelős befektetés szinonimája) stratégia egyik legmeghatározóbb hazai képviselője. Elkötelezett a fenntarthatóság iránt, a téma véleményvezéreként fenntarthatósági blogot vezet Chikansplanet néven. 2016 óta a BCSDH elnökeként vállal aktívan szerepet a szervezet munkájában. 

 

Dr. Fábián Ágnes
ügyvezető igazgató
Henkel Magyarország Kft.
Adhesives Technologies üzletág igazgató

1996 óta tagja a Henkel Magyarország Kft. csapatának. A ranglétra több fokát bejárva, 9 évet nemzetközi munkakörben is eltöltve lett a Henkel Adhesive Technologies üzletág vezetője, mely mellett 2011-től tölti be a Henkel Magyarország ügyvezetői posztját is. Pályafutását 1990-ben a Biogal Gyógyszergyár Hélia kozmetikai divízió értékesítési területén kezdte. Majd a Maybeline-nél és a Loctite Magyarországnál dolgozott értékesítési területen, amikor a Henkel felvásárolta a vállalatot. Célja, hogy egyre több vezető ismerje fel, hogy a jó teljesítményhez elengedhetetlen, hogy fenntartóan működjön és az ügyfelei, vásárlói számára több értéket teremtsen. A fenntartható működés ma már olyan elvárás, ami nem lehet és nem is érdemes kikerülni.

 

Gazsi Zoltán
ügyvezető igazgató
Eisberg Hungary Kft.

 2007 óta az Eisberg ügyvezető igazgatója. A gödöllői Agrártudományi Egyetem elvégzése után először a Mezőgazdasági Minősítő Intézetben, majd 14 éven keresztül multinacionális környezetben dolgozott, a Syngenta vállalatnál: az ócsai Kisérleti Állomás vezetése után különböző marketing- és projekt-koordinációs munkákat végzett egyre nagyobb területen, szinte minden földrészt érintve.

Hisz benne, hogy a vezetőknek kiemelt feladata és felelőssége, hogy az általuk vezetett cégek rugalmas alkalmazkodása a változó üzleti környezethez dolgozóik és a természet rendjének maximális tiszteletben tartásával tudjon megvalósulni. A cégeknél látott jó példák hatnak a dolgozók családtagjaira, közvetlen és közvetett környezetükre, mely hatások nélkülözhetetlenek a lényegi társadalmi szintű változások elindításában.

 

Jamniczky Zsolt
igazgatósági tag
E.ON Hungária Zrt.

A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán végzett 1990-ben, majd 1992 és 1994 között jogi ismereteket szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Tanulmányait követően 1991 és 1995 között a Magyar Országgyűlés külkapcsolati irodájának tanácsadója volt. 1996-tól 2007-ig előbb a Reemtsma-nál, majd a Philip Morris-nál töltött be vállalati ügyekért felelős területeken vezető pozíciókat, Budapesten, Brüsszelben és Zágrábban is dolgozott. 2007 óta az E.ON Hungária csoport központi ügyekért felelős igazgatója, 2010-től pedig a vállalat vezérigazgató-helyettese is volt egyben. Irányítása alá tartoznak a szabályozási ügyek, a kormányzati kapcsolatok, a vállalati kommunikáció, a jogi ügyek, valamint az innovációs és stratégiai területek. 2016-tól igazgatósági tagként a fentieken kívül az üzletfejlesztésért is felel. 2020. július 1-jétől pedig az ELMŰ-ÉMÁSZ értékesítésért felelős igazgatósági tagja. 2011 óta az Eurelectric Magyarországi Tagozatának alelnöke, ő képviseli Magyarországot az Eurelectric Igazgatóságában Brüsszelben. 2018-ban választották a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) szervezet elnökségi tagjává, valamint 2019 májusától a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma (HBLF) szervezet igazgatójává. 2020 szeptemberétől a Budapesti Elektromos Sportegyesület elnöke, a Jövő Mobilitása Szövetség és az Okos Jövő Innovációs Klaszter elnökségi tagja. Munkásságáért 2016-ban megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.

 

Nagy Gréta
ügyvezető igazgató
DANDELION Kft.

Környezetmérnökként végzett a Széchenyi István Egyetemen, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen először környezetmenedzsment szakmérnöki, majd gazdasági elemző és MBA képesítést szerzett.

2006-ban alapította a DANDELION Kft-t, azóta annak ügyvezetője. A cégvezetés mellett is részt vesz szakemberként környezetvédelmi és folyamat-optimalizálási projektekben. Az elmúlt 12 évben kollégáival olyan innovációkat fejlesztettek, mint a vállalati szintű ökológiai lábnyom számítás valamint a jogszabályi megfelelőség önértékelésére kialakított GreenLex® szoftver valamint a dolgozói és szervezeti stressz-szint mérésére alkalmazható WorkStressMeter.

A cégvezetési és tanácsadói tevékenység során az elmúlt közel 20 évben megismert vállalati működésekről és fenntarthatósági gyakorlatokról szerzett tapasztalataival és tudásával szeretné a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért működését az elnökség tagjaként támogatni.

 

_VEZ5114 (2)Salgó István
senior szakértő, ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepe
tiszteletbeli elnök

2007. májusától, 2017. áprilisáig az ING Bank Zrt. vezérigazgatói feladatait látta el, majd májustól szenior szekértőként segíti a vállalat munkáját. 2009-2016. februárig a BCSDH elnökeként tevékenykedett. 2002 és 2006 között helyettes államtitkári pozíciót töltött be a Pénzügyminisztériumban. Hatáskörébe tartozott az állami vagyonnal kapcsolatos döntések előkészítése, a privatizációs program kidolgozásának és megvalósításának koordinálása. Feladatai közé tartozott továbbá a külföldi államoknak a magyar központi költségvetéssel szemben fennálló tartozásainak behajtására irányuló tárgyalások vezetése, az állami finanszírozásban történő fejlesztések döntéselőkészítése valamint a pénzügyi szolgáltatások szabályozásával kapcsolatos szakmai feladatok irányítása. Tevékenysége elismeréseként a Magyar Köztársaság érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült 2006-ban.

Felügyelő Bizottság

Pallaghy-OrsolyaPallaghy Orsolya
gazdasági igazgató, DRV Zrt., magánszemély tag
elnök

 

 

 

 

FazekasOrsolya

Dr. Fazekas Orsolya
jogi tanácsadó, Havranek Családi Farm
felügyelő bizottsági tag

 

 

 

 

Kocsány János
ügyvezető igazgató, Graphisoft Park SE
felügyelő bizottsági tag

 

 

 

Tanácsadói Testület:

Baja Sándor

ügyvezető igazgató,

Randstad Hungary Kft.

A világ második legnagyobb személyzeti tanácsadó cégének – a Randstadnak – magyarországi leányvállalatát Baja Sándor irányítja.
Baja Sándor a Randstadhoz történő igazolása előtt az LG Electronics regionális operatív igazgatója volt. Korábban FMCG területen szerzett tapasztalatot, többek között az Eckes-Granini franciaországi marketing igazgatójaként, valamint a Borsodi Sörgyár kereskedelmi igazgatójaként dolgozott. A szakember üzleti tapasztalatainak legfőbb tanulságairól 2004-ben könyvet is kiadott Marketingkalandok – Márkák a gyakorlatban Budapesttől Párizsig címmel. Nemzetközi közgazdász szakos tanulmányait kitűnő minősítéssel végezte Moszkvában, majd a Párizsi Kereskedelmi és Iparkamara diplomáját is megszerezte.

 

Bujdosó Andrea

Igazgatóság elnöke, Sales excellence lead – EMEA

Shell Hungary Zrt.

2009-ben csatlakozott a Shell Hungary Zrt.-hez, az euroShell Card üzletág közúti fuvarozói területéért volt felelős Magyarországon és Romániaban, majd a két ország teljes euroShell Card üzletágát irányította. 2012 elejétől a felelősségi köre a bolgár euroshell Card üzletág irányítására is kiterjedt. 2014-től az EMEA régió B2B üzletágaiban az értékesítési kiválóságfejlesztést támogatja.
2017-től a Shell Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke. Igazgatósági elnöki szerepe mellett tovább folytatja munkáját, mint az értékesítés kiválósági fejlesztéséért felelős vezető Európában, a Közel-Keleten és Afrikában – közölték.
Karrierjét Romániában, Temesváron kezdte értékesítési területen, 1997-től pedig 10 éven keresztül a Xerox Magyarország Kft.-nél dolgozott értékesítési és marketing, valamint üzletágvezetői pozíciókban.
Tanulmányait a Temesvári Tudományegyetem informatika szakán, illetve az Open Business School MBA programjának keretein belül végezte.

 

Flórián László

ügyvezető igazgató

Rossman Magyarország Kft.

Flórián László 2012 óta a Rossmann Magyarország ügyvezető igazgatója. A tavalyi év végéig a vállalat cseh piacáért is felelős volt és korábbi munkahelyén a Baumaxnál a romániai leányvállalat értékékesítési igazgatójaként is dolgozott. Ennek köszönhetően tárgyalási tapasztalata kiterjedt nemzetközi szinten is.
Ügyvezetőként a célja, hogy minden évben jobb teljesítményt nyújtson, mint a versenytársak. De a piaci részesedés növelése mellett, a mennyiségi és minőségi expanziót, az innovatív marketinget és kommunikációt, folyamatosan bővülő és megújuló választékot valamint a következetes árpolitikát is fontosnak tartja. Szereti ha a döntést mihamarabb a gyakorlatba is átültetheti, hiszen ha a vásárló nem érzékeli a változást a saját bőrén, akkor az az intézkedés semmit nem ér.

 

Horváth Ágnes

ügyvezető igazgató, Progress Étteremhálózat Kft. (McDonald’s) 

Alapító elnök, Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány

Friss diplomás élelmiszeripari mérnökként véletlenül bukkant egy hirdetésre az egyik budapesti McDonald’s étteremben. A márka közel állt hozzá, a fejlődés lehetősége megfogta és azonnal jelentkezett. Rendszerető, rendszereket szerető emberként nagyon könnyen tudott alkalmazkodni a vállalathoz.  A belépésétkövető évben étteremvezető lett, 2001-től üzemeltetési munkatárs, 2005-től pedig a teljes magyarországi hálózat felügyeletével megbízott üzemeltetési vezető. 2010 óta ügyvezető igazgatóként felel a vállalat és a McDonald’s márka hazai eredményeiért. Éttermeik és ellátási hálózatunk magas szintű üzemeltetésén túl, felelős vállalatként aktívan dolgoznak azon, hogy az üzletmenetük minden területén a fenntartható fejlődés irányelveit tartsák szem előtt. Elkötelezetten dolgoznak együtt a mindannyiuk számára fontos ügyeken. A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítványukra, a márkájuk szíveként tekint: különleges helye van az életében.

 

Horváth Imre

vezérigazgató

METRO Kereskedelmi Kft.

2013 novembere óta vezeti a hazai METRO 2500 fős csapatát, akik nap mint nap azon dolgoznak, hogy a több mint 400 ezer rendszeres vásárló partnerük üzleti sikerét támogassák.
Szakmai pályafutása során négy iparágban szerzett marketing és értékesítési szakmai és vezetői tapasztalatokat az FMCG-től a telekommunikáción és pénzügyi szektoron át a kereskedelemig. Több mint nyolc évet töltött vezetőként külföldi munkahelyeken Londonban, Dél-Kelet Ázsiában és Izraelben.
Az elmúlt években a METRO nemzetközi Fenntarthatósági Tanácsának tagjaként is volt alkalma befolyásolni a cégcsoport folyamatos szemléletformálását.
Szabadidejét családi programok mellett szívesen tölti a szabadban, leggyakrabban vízparti túrákon vagy éppen kerékpáros kirándulásokon.

 

Török László

Termelési Alelnöki Iroda Operatív Igazgató

Grundfos 

Pályafutását gépészmérnökként kezdte a Videoton Zrt-nél, majd általános igazgató-helyettesként folytatta a Holding egyik vállalatánál. 2000-től Tatabányán, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft-nél dolgozott, 2008-tól a cég ügyvezető igazgatója. 2019-től a Grundfos Vállalatcsoport Termelési Alelnöki Iroda Operatív Igazgatója. Időközben részt vett a Grundfos Akadémián a “Self and People Management” tréningen, valamint 2009-től része a Vállalatcsoport tehetséggondozó programjának, mint fejlesztő-értékelő. Executive MBA diplomáját az amerikai Purdue Egyetemen szerezte 2008-ban. Marosvásárhelyen született, 48 éves, nős, két gyermek édesapja.

 

A Tanácsadói Testület Alumni tagja:

Katona Sarolta

pénzügyi elemzési menedzser

Budapest Airport Zrt.

2008-ban gyakornokként kezdett a Budapest Airportnál dolgozni, majd junior pénzügyi elemző, pénzügyi elemző, senior pénzügyi elemző pozíciókon keresztül 2019 óta pénzügyi elemzési menedzser a Kontrolling osztályon. “A jövő vezetői” tehetségprogram 2017-es évfolyamán végzett, azóta is az Alumni aktív tagja. Tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetemen végezte, ahol 2010-ben Okleveles közgazdász diplomát szerzett, kiváló minősítéssel.

Munkatársak

Márta Irén
igazgató
iren.marta@bcsdh.hu

Márta Irén közgazdász és kommunikációs végzettségű szakember  jelentős multinacionális tapasztalattal. A BCSDH igazgatójaként elsődleges feladatának tartja a fenntartható üzleti megoldások  terjesztését, a tudásmegosztás és az együttműködés elősegítését a magyar üzleti élet szereplői között. Hisz a fenntartható fejlődés fontosságában, ezért munkája során és magánéletében is törekszik arra, hogy jó gyakorlatok bemutatásával és támogatásával minél szélesebb körben kiterjessze a fenntarthatóság kérdését. Nemzetközi cégeknél (Holcim Hungária Zrt., 2005-2015; Legrand Zrt., 1997–2004) szerzett széles körű tudást és tapasztalatot a marketing, vállalati kapcsolatok, változásmenedzsment és integrált kommunikáció területeken, melyet a BCSDH mindennapjaiban is alkalmaz. A fenntartható építészet hazai elterjesztése érdekében végzett szakmai munkáját  2011-ben két rangos, nemzetközi díjjal:  a Sabre Awards-szal és a European Excellence Awards-szal is elismerték. Hitvallása a pozitív motiváció, hisz abban, hogy az egyének értékeire építve lehet elérni céges eredményeket. Önmagát is motivátorként látja, és ez okozza a legnagyobb örömöt munkájában. A szakmai sikerei mellett legnagyobb boldogságot a családjával töltött idő nyújtja. 2017-ben a Fenntarthatóság Szakmai Nagykövetének választották.

 

BCSDH Közgyûlés 2015.02.24.

Chikán-Kovács Eszter
kommunikációs menedzser
eszter.chikankovacs@bcsdh.hu

Eszter a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen (jelenleg Budapesti Corvinus Egyetem) végzett közgazdász. Jelentős szakmai tapasztalata van a kommunikáció és a marketing területén (ez utóbbit a Zwack Unicum Nyrt-nél márkamarketinggel és stratégiával foglalkozva szerezte)

Eszter azért segíti a BCSDH kommunikációs munkáját, mert vonzó számára, hogy a szervezet munkája ötvözi a gazdasági érdekeket és a társadalmi, környezeti hasznosságot. Stratégiai feladatnak tartja a médiakapcsolatok elmélyítését és szükségesnek, hogy a cél érdekében jobban kihasználják a tagvállalatok és a BCSDH kommunikációs tevékenységében rejlő szinergiákat.

Két kisgyermekes anyaként fontosnak tartja, hogy a szervezet kifejezetten családbarát és lehetőség van a rugalmas foglalkoztatásra.

 

Takács Ivett
irodavezető és projektmenedzser
ivett.takacs@bcsdh.hu

Ivett területfejlesztőként végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 2016 áprilisa óta gyakornokként segíti a BCSDH szakmai munkáját, 2017-ben az éves felmérés projektvezetői feladatait is ellátta, 2017. szeptemberétől a szervezet irodavezetője. A Budapesti Corvinus Egyetemen Regionális és Környezeti Gazdaságtan mesterszakon közgazdászként végzett, kiváló tanulmányi eredménnyel. A BCSDH előtt a Zala megyében található szülőfalujában segítette az önkormányzat munkáját rendezvényszervezési feladatok és projektasszisztensi feladatok ellátásával.

 

Szederkényi Zita
programvezető
zita.szederkenyi@bcsdh.hu

Francia szakos bölcsész diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, nemzetközi kommunikáció szakirányos közgazdász végzettségét pedig a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán szerezte.2014 novembere óta dolgozik a Dreher vállalati kapcsolatok osztályán, ahol a kommunikációs és a fenntarthatósággal kapcsolatos területekért felel. Korábban több éven keresztül a Heinekennél tevékenykedett hasonló területen. A fenntartható fejlődés területén elért eredményekre a legbüszkébb. A romák integrációját segítő BAGázs önkéntese és mentora az adósságkezelési programban, emellett szeptember óta az Amnesty International munkáját önkéntes emberi jogi oktatóként segíti. „A jövő vezetői” tehetségprogram programvezetői munkáját a Dreher Vállalati kapcsolatok vezetői funkciója mellett látja el.

 

Recsetár-Maioli Kinga
szakmai vezető
kinga.recsetar@bcsdh.hu

 

 

 

Kovács Szonja
projektasszisztens
szonja.kovacs@bcsdh.hu

Szonja alapdiplomáját az ausztráliai Newcastle-i Egyetemen szerezte, ahol fejlődés- és fejlesztéskutatást tanult. Mesterdiplomáját a dániai Roskildei Egyetemen kapta nemzetközi igazgatás  és politikatudomány szakon. Az MTA Szociológiai Intézetében végzett kutatóasszisztensi munkája során a gazdasági és környezeti kihívások társadalmi hatásaival foglalkozott. Azóta is kíváncsi és lelkes: Nemzetközi civil szervezeteknél (UNICEF, Transparency International, CEE Bankwatch Network) a fenntartható fejlődésben rejlő kihívások tanulmányozása tartozott hozzá. Különösen fontos számára a vállalatok társadalmi felelősségvállalása.  

 

Jenei Dorottya (szülési szabadságon)
marketing és projektasszisztens
dorottya.jenei@bcsdh.hu

Tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetemen Kereskedelem és marketing szakon végezte. 2017 októbere óta gyakornokként támogatta a BCSDH munkáját főleg kommunikációs feladatokat ellátva, 2020-től pedig tanulmányai során és a BCSDH-nál megszerzett tudását hasznosítva marketing és projektasszisztensként segíti a szervezetet.

 

Galambosné Dudás Zsófia (szülési szabadságon)
szakmai vezető
zsofia.dudas@bcsdh.hu

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett közgazdász, aki jelentős tapasztalattal rendelkezik a fenntarthatóság több területén. A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért szervezetnél kezdte szakmai pályafutását. Részt vett fenntarthatósági jelentések minősítésében, vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) tananyag kidolgozásában, hazai és nemzetközi CSR kutatási projektekben, de jártasságot szerzett a zöld iroda program és pályázatírás területén is. Szülési szabadságáról visszatérve, két kisgyermek édesanyjaként fontos számára, hogy a szervezet lehetőséget nyújt a családbarát, rugalmas foglalkoztatásra.