Karbontudatos rendezvények

A BCSDH egyik legfontosabb fókusz témája a klímaváltozás és annak kezelése a vállalatok részéről. Ezért nagyon fontos lépés a szervezet számára, hogy törekszik minél több rendezvényénél a karbontudatos lebonyolításra.

Nem titkolt célunk a példamutatás is, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a BCSDH rendezvényein tapasztalt jó példákat sok más szervezet és tagvállalat is átveszi.

A rendezvényeink nem csak azért zöldek, mert semlegesítjük a karbon-kibocsátást, a teljes szervezési folyamat során törekszünk a környezetbarát alternatívákra. Ennek érdekében a BCSDH rendezvényein csak helyi és szezonális élelmiszereket kínálunk és pontosan annyi ételt rendelünk, amennyi szükséges, a catering céggel egyeztetve minimalizáljuk az élelmiszerhulladékot, ha pedig mégis van maradék, azt a Budapest Bike Maffia segítségével rászorulókhoz juttatjuk el.

Sajnos még nem minden catering szolgáltató készült még fel az ilyen igényekre, de egyre jobb a helyzet. meg lehet találni azt a szolgáltatót, amelyik teljesen megfelel az igényeiknek. A megbízóknak is felelőssége van abban, hogy a szolgáltatók is pontosan értsék, mit jelent egy klímabarát rendezvénymenü összeállítása.

  • Lehetőség szerint környezetbarát és energiatudatos rendezvény helyszín választása;

  • Viszonylag központi helyszín és könnyű megközelíthetőség tömegközlekedéssel;

  • Helyi és felelős vállalkozások bevonása a frissítők, étel-ital szolgáltatásába;

  • Ellátás nagyrészt vegetáriánus, szezonális és helyi ételekkel;

  • Bio és/vagy Fairtrade kávé és tea

  • Nem eldobható evőeszközök, edények használata

  • Minél kevesebb nyomtatott anyag, és azok is lehetőleg újrahasznosított/ökocímkés papíron;

  • Műanyag kitűző helyett fa csipesz használata - és érdemes őket visszagyűjteni.

Hogyan fogjunk neki?

Az esemény karbonkábnyomának csökkentése érdekében segíthet az ÉlelmiszerBank közreműködésével létrejött tájékoztató anyag az élelmiszertakarékos rendezvényekről.

Illetve segítséget nyújthat a szervezéshez a Greendependent ellenőrző listája, ami helyszínválasztástól a telekocsiig végig veszi azokat a pontokat, amikre odafigyelve csökkenthetjük azt a lábnyomot, amit semlegesíteni kell a végén.

A karbonsemlegesítés menete itt olvasható.

A faültetés  egy jól működő, széles körben alkalmazható megoldást jelent a karbon-kompenzálására. A GreenDependent szolgáltatását azért választottuk, mert átlátható, nyomon követhető az egész folyamat, amely ráadásul nem csak a karbon-kompenzálásról szól, hanem többszörös környezeti- és társadalmi hasznot hoz.

Az őshonos gyümölcsfák terjesztésével hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez, azzal pedig, hogy a fák iskolakertekben kerülnek elültetésre, környezeti nevelési célokat is szolgál. Az ültetésbe bevont gyerekek számára nagyon hatékony szemléletformáló egy ilyen esemény, hiszen a személyes tapasztalat mindig mélyebben rögzül, mint az iskolapadban elsajátított tudásanyag.

Szervezetek és magánszemélyek számára egyaránt elérhető az a szolgáltatás, amely során a GreenDependent kiszámolja egy adott tevékenység – például rendezvény, repülőút vagy irodai működés – teljes CO2 kibocsátását, valamint azt is, hogy ez a kibocsátás hány darab őshonos gyümölcsfa ültetésével kompenzálható. A GreenDependent a fákat egy Zala megyei úgynevezett Tündérkertből szerzi be, amelynek küldetése az őshonos magyar fafajták (újbóli) elterjesztése, ezáltal a biodiverzitás megőrzése. A fákat a felkérő szervezetek vagy személyek saját maguk is elültethetik, ha ezt nem tudják megtenni, akkor a GreenDependent az Iskolakertekért Alapítvánnyal karöltve oktatási intézményekhez juttatja el azokat. A karbonsemlegesítés menetéről és módszertanáról bővebben itt olvasható.

A trend mindenesetre pozitív, a cégek részéről egyre nagyobb igény van a környezetbarát rendezvényszervezési megoldásokra, már tagvállalataink közül többen is követték példánkat:

Folprint Zöldnyomda teljes éves működésének semlegesítésére kérte fel a GreenDependentet, az ALTEO a karácsonyi rendezvényét semlegesíttette, míg az E.ON az Energy Globe díjátadó gálát. A K&H Bank szintén szakmai rendezvényét, a Biofilter a partnertalálkozóit semlegesítette. Várjuk vállalalataink karbontudatos rendezvény vállalásait és szívesen hírt is adunk erről.

Mit is jelent a karbonsemleges működés?

A karbon-lábnyom egy olyan mutatószám, ami azt jelzi, mennyi egy személy, rendezvény, termék stb. teljes – közvetlen és közvetett – üvegházhatású gáz-kibocsátása. A karbon-lábnyomot általában tonna szén-dioxid egyenértékben (tCO2e) szokás megadni. Minél nagyobb valakinek vagy valaminek a karbon-lábnyoma, annál nagyobb az éghajlatváltozásra gyakorolt hatása. Sokféle út létezik arra, miként csökkenthetjük tevékenységeink karbon-lábnyomát. A legjobb a meg nem történt kibocsátás, azaz ha igyekszünk oly módon élni, hogy az a lehető legkevesebb szén-dioxid-kibocsátással járjon. Ha pedig nem tudjuk elkerülni, utólag is tehetünk azért, hogy kevesebb kár érje a környezetet: semlegesíthetünk. A szén-dioxid megkötésére talán a legegyszerűbb és legtermészetesebb megoldás, ha fákat ültetünk; a kibocsátás-csökkentés előtérbe helyezése mellett ezt a gyakorlatot követi a GreenDependent is már lassan egy évtizede.

A cikk forrása: Greendependent, Kislábnyom interjú alapján

A karbonsemleges rendezvény szervezése előtt már érdemes konzultáni a Greendependenttel:

Vadovics Edina, szakmai vezető (GreenDependent Intézet)

Tel (iroda): 0620 386 0922; Tel (mobil): 0620 512 1887

email: edina@greendependent.org; www.intezet.greendependent.org

Köszönjük a karbontudatos rendezvényink támogatójának: