Munkacsoportok

A BCSDH egyedülálló platformot kínál az üzleti élet számára a versenyen kívüli való együttműködéshez, hogy nagy hatású, megvalósítható megoldásokat kínálhasson az SDG-k legnagyobb kihívást jelentő fenntarthatósági problémáira.
A munkacsoportjainkat is tagjaink vezetik, biztosítva a teljes elkötelezettséget és részvételt. A munkacsoportjainkat és a szakmai programjainkat meghívott tudományos és civil szakértők segítik, hogy az eredmények valóban széleskörűen megalapozottak lehessenek.

Munkacsoportjainkra tagvállalataink első számú vezetőit, illetve a tagvállalatok fenntarthatósággal foglalkozó szakmai vezetőit várjuk.

A munkacsoporthoz való csatlakozási szándék jelzéséhez kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot. Jelentkezésének elfogadásáról emailben tájékoztatjuk.

A munkacsoportjaink leírásaihoz görgessen lentebb.

Munkacsoport-jelentkezés:

Név

ESG munkacsoport

Nagy Gréta
CEO, Dandelion
munkacsoport vezető

A BCSDH ESG munkacsoportja 2020 szeptemberében alakult, mivel a fenntarthatósági és ESG jelentések különös figyelmet kaptak mind a kormányzati, mind pedig a vállalati szférában. A munkacsoport célja a már létező, fenntarthatósági teljesítménymutató rendszerek áttekintése, megismertetése, stratégiai útmutatás, ajánlás vállalatvezetőknek és a kapcsolódó sikeres vállalati gyakorlatok bemutatása.

A munkacsoport vezetője Nagy Gréta, a Dandelion Kft. ügyvezető igazgatója, a tevékenységeit a BCSDH részéről Galambosné Dudás Zsófia irányítja.

A munkacsoport ülések időpontjai 2024-ben:

 • február 6. (Szerencsejáték Zrt.)
 • április 10. (Allianz)    
 • szeptember 11. (TBC)

Elért eredmények és jövőbeli munkaterv

A munkacsoport alakulóülését kiemelkedően magas számú felsővezetői részvétel jellemezte, az érdeklődés pedig továbbra is magad szinten tudott maradni. A tagok elfogadták a munkacsoport célját, elvárásaikat megosztották a szervezettel. A munkacsoport tagjainak javaslatára a 2021-es évben egy rövid státuszfelmérő kérdőív készül el, melyet a munkacsoport tagok részére véleményezhetnek, tavasszal pedig kiküldésre kerül a BCSDH tagok részére. A kérdőív a BCSDH teljes tagságáról szeretne képet kapni a fenntarthatósági hatásmérés, jelentés kapcsán. Ez adja majd az alapját a szakmai munkának, támogatást nyújt a konkrét igények felméréséhez, és későbbiekben az eredmények mérésének is. Minden munkacsoport ülésen konkrét működő példák kerülnek bemutatásra, melyek inspirációként hathatnak a tagokra.

A munkacsoport igyekszik figyelemmel kísérni a tagok fejlődését a jelentések tekintetében a státuszhoz képest, ezek alapján pedig kidolgozásra kerül majd egy ajánlás a vállalatvezetőknek, mely alapjául szolgálhat a tagok előrehaladásának.

Az esemény során egy céget továbbra is egy ember képvisel a megbeszélés hatékonysága érdekében. A megbeszélés nyelve magyar, tolmácsolás nélkül.

Race to Zero Munkacsoport

Pesti Tímea
CEO, ALD Automotive | Leaseplan Magyarország
munkacsoport vezető

A karbonsemleges gazdaságra való mielőbbi áttérés, a biodiverzitás megóvása és helyreállítása, valamint a klímaadaptáció versenyelőnyt jelenthet az abban élenjáró cégek számára. Ebben az átmenetben szeretnénk tagvállalatainkat támogatni a globális, hazai trendek, szabályozások és üzleti megoldások megismertetésével.

munkacsoport vezetője 2022-től Pesti Tímea, az ALD Automotive | LeasePlan Magyarország vezérigazgatója, a tevékenységeit a BCSDH részéről Nagy Andrea, szakmai projektvezető irányítja.

A 2021-ben alakult munkacsoport célja, hogy szakmai ismereteket és jó példákon keresztül konkrét segítséget nyújtson tagvállalatai számára a konkrét klímavállalások megtételéhez, valamint az Action2020 program klíma évében kidolgozott ajánlásokat a Time to Transform 2030 programmal összhangban partnerségben formálja tettekké a 2021-ben alapított Net Zero Tanácsadó Testülettel együttműködésben.

A munkacsoport 3 alkalommal találkozik személyesen vagy online, résztvevői a BCSDH tagjai.

A munkacsoport ülések időpontjai és helyszínei 2024-ben:

 • március 7. (Bay Zoltán Kutatóközpont)
 • május 30. (Porsche Hungária) 
 • november 26. (Ald | LeasePlan)

2024-ben új kezdeményezést indítottunk, „Race to Zero a terepen” néven, és az év során 2 helyszínt fogunk bejárni, megismerve a klímavédelmi és a biodiverzitást helyreállító kezdeményezéseket, inspirációt és ötleteket nyújtva más tagvállalatok számára.

 • április 8. (Saint Gobain dolomitbánya, Pilisvörösvár) – esőnap: április 11.
 • szeptember 17. (Főkert, Pünkösdfürdő Park, Budapest III.) – esőnap: szeptember 19.

Körforgásos Gazdaság Munkacsoport

Takács Ivett
Projekt menedzser, BCSDH
munkacsoport vezető

A körforgásos gazdaságra való áttérés napjaink nagy üzleti lehetősége. A BCSDH küldetése, hogy támogassa tagvállalatait abban, hogy ne követői, hanem aktív formálói legyenek az eljövendő változásoknak, a globális trendeknek. Ehhez kapcsolódóan alakult meg a munkacsoport, aminek célja a körforgásos üzleti gyakorlatok megosztása.

A munkacsoport évente 3 alkalommal találkozik személyesen, vagy online formában, résztvevői pedig a Körforgásos Gazdaság Platform tagjai.

A munka fókuszában a tudásmegosztás, az innováció és a jógyakorlatok bemutatása áll. A munkacsoport a Körforgásos Gazdaság Csúcstalálkozó előkészítésén dolgozik.

A munkacsoport vezetője Takács Ivett, a Körforgásos Gazdaság Platform projekt menedzsere. A munkacsoport szervezésében aktívan részt vesz Horváth Bálint, a CBRE fenntarthatósági szakértője.

munkacsoport ülések időpontjai és helyszínei 2024-ben:

 • március 5. (Tesco)
 • június 4. (Daikin)
 • szeptember 3. (TBC)

Társadalmi Tőke Munkacsoport

Kelemen Attila
Elnök-vezérigazgató, ProSelf
munkacsoport vezető

A munkacsoport célja, hogy tagjaink társadalmi hatását összehangolja és rajtuk keresztül pozitív, fenntartható szemléletváltozást érjen el. A munkacsoport „A jövő vezetői” tehetségprogram életrehívója és felelőse, folyamatos értékeléssel és fejlesztési javaslatokkal támogatja annak munkáját és működését. Emellett szakmailag támogatja az Alumni szervezet tevékenységét és programját is.

Olyan szakemberek vesznek részt a közös munkában, akik elkötelezettek a fenntarthatóság és a társadalmi értékek mellett, illetve foglalkoztatják a vállalatok társadalmi hatásával és szemléletformálásával kapcsolatos kérdések.

A munkacsoport évente két-három alkalommal tart ülést általában Budapesten vagy videokonferencián, emellett a találkozókon megbeszéltek szerint további anyagok kerülnek véleményezésre kiküldésre e-mailben a tagoknak.

A munkacsoport vezetője Kelemen Attila, a ProSelf alapítója és elnök-vezérigazgatója, tevékenységét a BCSDH részéről Szederkényi Zita, „A jövő vezetői” tehetségprogram vezetője fogja össze.

A munkacsoport ülések időpontjai és helyszínei 2024-ben:

 • március 6. (online)
 • június 12. (online)
 • november 21. (Generali)

Kommunikációs munkacsoport

Chikán-Kovács Eszter
Kommunikációs menedzser, BCSDH
munkacsoport vezető

A munkacsoport célja, hogy a tagvállalatok fenntarthatósággal kapcsolatos kommunikációs esettanulmányai, kommunikációs dilemmái, jó példái bemutatásra kerüljenek, illetve, hogy hatékonyan támogassa a BCSDH kommunikációját szakmai javaslataival, a tagvállalatokkal fennálló kommunikációs szinergiák hatékonyabb használatával, annak a közös célnak alárendelve, hogy a BCSDH minél hatékonyabban és minél szélesebb körben tudja elérni céljait a fenntarthatóság terén.

A munkában a tagvállalatok elsősorban kommunikációval, döntéshozói kapcsolatokkal foglalkozó vezetői, munkatársai vesznek részt, olyan szakemberek, akik elkötelezettek a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás mellett.

A munkacsoport évente általában három alkalommal ülésezik Budapesten vagy Teams meeting keretében, online, emellett a találkozókon megbeszéltek szerint további anyagok kerülnek véleményezésre kiküldésre e-mailben a tagoknak.

A munkacsoport vezetője Chikán-Kovács Eszter, a BCSDH kommunikációs menedzsere.

A munkacsoport ülések időpontjai és helyszínei 2024-ben:

 • március 20. (Gránit Pólus)
 • június 6. (Progressive)
 • szeptember 24. (PNB Paribas)