Time to Transform 2030

Itt az idő, hogy a BCSDH és tagvállalatai közös erővel szintet lépjenek és a cselekvésben is élen járjanak. Elsődleges fókuszunk az ENSZ által 2030-ig felállított Fenntartható Fejlődési Célok (SDGs) megvalósítása, amely összhangban áll a megújult VISION 2050 célokkal és ösvényekkel.

A Time to Transform 2030 program célja, hogy a fenntarthatósági kihívások kapcsán konkrét cselekvéseken és együttműködéseken keresztül érjen el rendszerszintű átalakulásokat a vállalatok bevonásával és őket támogatva.

A VISION 2050 mérföldkőnek számító jelentése az első 10 éves periódusra egy olyan turbulens évtizedet vetített elénk, amelyben az eddigi életvitelünk alapvető változásait meghatározó időszak alapjait kellett megalkotnunk. Az Action 2020 Magyarország programban több mint 50 tagvállalat köteleződött el célok és összesen 15 ajánlás megfogalmazásával: klíma, víz, fenntartható életmód, fenntartható foglalkoztatás és élelmezés témakörökben.

Jelenlegi évtizedünket a Time to Transform 2030 program határozza meg, az Action 2020 eredményeire épülve. A program négy kiemelt eleme:

  • a 2050-ig vezető 9 ösvény és cselekvési terv,
  • a magas szintű tagvállalati elköteleződés, valamint
  • az azokat átölelő maximális átláthatóság és elengedhetetlen rendszerszintű szemléletváltás.

Csak ezekkel lehetséges, hogy 2030-ra az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok és az európai Fit for 55 program célkitűzései teljesülhessenek és lehetőségünk legyen a 1,5°C-os klímacél elérésére.

Magyarországon 2022-ben 3 olyan – több ösvényt lefedő – nagyobb prioritási területet azonosítottunk szakértőink bevonásával, amelyek helyzete jelenleg  kritikus és tagvállalatainkkal együttműködve a valós átalakulást tudjuk segíteni, hiszen az Action 2020 program során már megkezdődött a munka.

Témák és ösvények

A szakértők bevonásával azonosított területek legfőbb kihívásai, valamint akadályozói és előmozdítói:

Következő Time to Transform 2030 eseményeink:

Híreink

BCSDH ’Transform Talks’ 2024: „Legyetek emberek!” – Felelős vezetés = az emberi értékek integrálása a rendszerekbe

A növekvő egyenlőtlenségek jelentik világunk egyik legsürgetőbb fenntarthatósági kihívását (a klímaváltozás és a biodiverzitás hanyatlása mellett). Az Oxfam 2023-as adatai azt mutatják, hogy világszinten a leggazdagabb 1%…

„A mozdonyt fűtjük, de a dudálásra megy el a gőz, nem az elindulásra”

November 13-án és 16-án tartotta a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) a BCSDH-val együttműködve a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia megújításához kapcsolódó egyeztetéseket építőipar, élelmezés…

BCSDH ’Transform Talks’: A klímaváltozás a tünete annak, hogy a természet bajban van

A biodiverzitás hanyatlását és a klímaváltozást együttesen kell értelmezni, hiszen egymásra ható folyamatokról van szó. Az ebből eredő kihívások pedig mára pénzügyi és működési kockázattá váltak. Fontos megérteni,…

133 vállalat fejezte ki magas szintű elkötelezettségét a fenntarthatóság mellett – elfogadták „A fenntartható vállalatvezetés irányelveit”

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) mára 133 felelős vállalat elsőszámú vezetőjét tömörítő szervezetként szintet lépett a vállalati fenntarthatóságban. A MOL Campuson tartott Taggyűlésén…

Szakmai anyagok

Üzleti megoldások

Kapcsolat

Támogatók