Time to Transform 2030

Itt az idő, hogy a BCSDH és tagvállalatai közös erővel szintet lépjen és a cselekvésben is élen járjon. Fókuszunkban az ENSZ által 2030-ig felállított Fenntarthatási Célok (SDGs) megvalósítása, amely összhangban ál a megújult VISION 2050 célokkal és ösvényekkel.

Világunk egyre sürgetőbb kihívásai: a klímavészhelyzet, a biodiverzitás gyors hanyatlása, a drámaian növekvő társadalmi egyenlőtlenségek és a vállalati teljesítmény csak gazdasági szempontok szerinti értékelése. Nincs több időnk, ezen a négy területen mindenképpen a legmagasabb szintű elköteleződés mellett, azonnali lépésekre, tettekre és rendszerszintű változásra van szükség.

A Time to Transform 2030 program célja, hogy konkrét cselekvéseken keresztül valódi, a vállalatokat támogatva, együttműködéseken keresztül rendszerszintű átalakulásokat érjen el a rendelkezésre álló nagyon szűk időablakban.

A VISION 2050 mérföldkőnek számító jelentése az első 10 éves periódusra egy olyan turbulens évtizedet vetített elénk, amelyben az eddigi életvitelünk alapvető változásait meghatározó időszak alapjait kellett megalkotnunk. Az Action 2020 Magyarország programban több mint 50 tagvállalat köteleződött el célok és összesen 15 ajánlás megfogalmazásával: klíma, víz, fenntartható életmód, fenntartható foglalkoztatás és élelmezés témakörökben.
Most, egy évtizeddel a dokumentum és vízió megszületését követően egy konkrét cselekvéseket inspiráló, mozgalmas időszak következik. A Vision 2050 jelentés céljainak eléréséhez szükséges, rendszerszintű átalakulások elmaradtak. A változások üteme és mértéke is kisebb a vártnál. Az átalakulás olyan szemléletbeli változást igényel, amely segíti az üzleti vezetők hosszú távról alkotott elképzelésének formálását.
Jelenlegi évtizedünket a Time to Transform 2030 program határozza meg, az Action 2020 eredményeire épülve. A program négy kiemelt eleme a 2050-ig vezető 9 ösvény és cselekvési terv, a magas szintű tagvállalati elköteleződés, valamint az azokat átölelő maximális átláthatóság és elengedhetetlen rendszerszintű szemléletváltás.
Csak ezekkel lehetséges, hogy 2030-ra az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok és az európai Fit for 55 program teljesülhessenek és még egyáltalán lehetőségünk legyen a 1,5°C-os klímacél elérésére.

A 2050-es jövőkép megvalósításához a Világtanács kilenc lehetséges átalakítási ösvényt tár fel, különösen nagy hangsúlyt fektetve azokra a területekre, ahol az üzleti tevékenység egyedi helyzetben van ahhoz, hogy valóban hozzájárulhasson a közös célhoz.
A WBCSD felismerte, hogy a kilenc ösvény szorosan összekapcsolódik, és egyiket sem lehet a többitől függetleníteni, egymással folyamatos kölcsönhatásban vannak. Bizonyos átalakulási utak talán eltérő jelentőséggel bírhatnak az egyes szektorokban, rendkívül fontos, hogy a vállalatok holisztikusan vizsgálják meg azokat.

Magyarországon 2022-ben 3 olyan – több ösvényt lefedő – nagyobb prioritási területet azonosítottunk szakértőink bevonásával, amelyek helyzete jelenleg  kritikus és tagvállalatainkkal együttműködve a valós átalakulást tudjuk segíteni, hiszen az Action 2020 program során már megkezdődött a munka.

Témák és ösvények

A magyarországi kiemelt ösvényeket három témába csoportosítottuk

Következő Time to Transform 2030 eseményeink:

Híreink

133 vállalat fejezte ki magas szintű elkötelezettségét a fenntarthatóság mellett – elfogadták „A fenntartható vállalatvezetés irányelveit”

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) mára 133 felelős vállalat elsőszámú vezetőjét tömörítő szervezetként szintet lépett a vállalati fenntarthatóságban. A MOL Campuson tartott Taggyűlésén…

Transzformatív változások az üzleti szférában – úton a fenntarthatóság felé – A Magyar Tudományos Akadémia konferenciája a BCSDH szakmai támogatásával – december 15.

Fenntarthatóak-e a fenntartható üzleti modellek? Milyen feltételeket kell biztosítani ahhoz, hogy valódi, hosszú távú eredményeket érhessünk el? Hogyan fog működni a jövő fenntartható gazdasága? Ezekre a kérdésekre keresi…

Time to Transform munkacsoport: fókuszban a rendszerszintű gondolkodás és a transzformáció elősegítése

November 10-én tartottuk a Time to Transform vállalatvezetői munkacsoportunk idei utolsó ülését, amelyet a Nestlé, a program főtámogatója látott vendégül. Márta Irén, a BCSDH ügyvezetőjének felvezető gondolatai után Noszek…

Itt a cselekvés ideje – A vállalatok 73%-ának van net zéró célja

Már a klímaváltozás korát éljük, de minden eszközünk és lehetőségünk megvan arra, hogy aktívan cselekedjünk. Mindenki a saját szintjén tud tenni, hogy elkerüljük a legrosszabb lehetséges következményeket. A vállalatvezetőknek…

Szakmai anyagok

Kapcsolat

Támogatók