10 év, 10 ezer adag étel a rászorulóknak: tescósok főztek országszerte az Élelmiszerbank és a vállalat partnerségét ünnepelve

Nagyszabású jótékonysági eseményekkel ünnepelte stratégiai partnerségének 10. évfordulóját a Tesco és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. Indításként a Tesco munkatársai június 8-án 5000 adag paprikáskrumplit és kókuszgolyót készítettek nélkülözők számára az áruházlánc budaörsi parkolójában. A „Jól kifőzzük” programsorozat a következő hetekben az ország mind a 10 Tesco régiójába ellátogatott, hogy összesen 10 ezer adag meleg ételt és desszertet biztosítson a nehéz helyzetben lévőknek.

A Tesco és az Élelmiszerbank együttműködése 2014-ben azzal a céllal indult útjára, hogy az áruházakban megmaradt termékeket a nap végén rászorulókhoz juttassák. Az élelmiszermentő munkával megelőzhető, hogy a forgalomba már nem hozható, de fogyasztásra még tökéletesen alkalmas élelmiszerek a hulladéklerakóban végezzék, ehelyett nehéz sorsú emberek asztalára kerülhetnek. A lejáratközeli, illetve csomagolási hibás termékek összegyűjtésének ráadásul nemcsak a nélkülözés elleni küzdelemben van jelentős szerepe, hanem a pazarlás ártalmas környezeti hatásainak csökkentésében is.

 

10. éve együtt az élelmiszer-pazarlás ellen

Napjainkban már 160 Tesco áruházba látogatnak el minden reggel az Élelmiszerbank önkéntesei és partnerei, hogy átvegyék az előző napról megmaradt zöldségeket, gyümölcsöket, pékárut és egyéb, feleslegessé vált termékeket. A megmentett árukat még az átvétel napján kiosztják az Egyesület országos segítő hálózatán keresztül, kisebb, helyi karitatív szervezetek közreműködésével.

Az áruházlánc az elmúlt tíz évben 35 842 925 kilogramm élelmiszert adományozott így a nélkülözőknek. Az összefogás az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem legjelentősebb hazai együttműködésévé vált, egyúttal több tízezer rászorulónak jelent rendszeres segítséget. A partnerség 10. évfordulójára szervezett „Jól kifőzzük” programok méltó módon ünnepelték a partnerséget, szintén a nélkülözőket támogatva az eseménysorozattal. A Tesco az alkalomból nemcsak a hozzávalókról gondoskodott, hanem önkénteseket is bevont a nagyszabású főzésbe azzal, hogy évente két fizetett munkanapot biztosít önkéntes munkára minden kollégának.

 

3400 liternyi jószándék

Az ünnepségsorozat első állomásán, a budaörsi áruház parkolójában a Tesco lelkes önkéntes munkatársai az Élelmiszerbank szakácsainak iránymutatása mellett pucolták és aprították az alapanyagokat, gyúrták a hozzávalókat, kevergették és dobozolták az ételt összesen 5000 adag paprikás krumpli és kókuszgolyó elkészítéséhez és célba juttatásához. Az önkéntes munkából kivette a részét Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, Kasza Gyula, a NÉBIH osztályvezetője, valamint Andrew Davidson brit nagykövet-helyettes is.

Az esemény összefoglalója számokban:

  • 1 db 2200 literes és 2 db 600 literes üst
  • 250 kg vöröshagyma
  • 900 kg burgonya
  • 250 kg zöldség
  • 150 kg virsli
  • 75 kg kolbász
  • 200 kg darált keksz
  • 100 kg porcukor
  • 75 kg kakaópor
  • 8 kg kókuszreszelék
  • 200 Tesco önkéntes
  • 6 órányi közös munka

A „Jól kifőzzük” programsorozat az ezt követő hetekben az ország mindegyik Tesco régiójába ellátogatott, ahol több száz újabb Tesco önkéntes segített a helyi rászorulók ellátásában. Budapesten, Üllőn, Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Szegeden és Tapolcán összesen további 5000 adag étel készült el a Tesco jótékonysági akciójának keretében.