Fenntarthatósági kihívások és feladatok a mezőgazdaságban és a Syngentánál

Mára a mezőgazdasági termelők az éghajlatváltozás frontvonalába kerültek. Egyrészről naponta 8 milliárd ember élelmezéséhez elegendő, biztonságos élelmiszert kell előállítaniuk, másrészről csökkenteni kell az ágazat környezetre gyakorolt hatását és ellensúlyozni a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait, az aszályt, a kártevők okozta növekvő nyomást és a szélsőséges időjárási viszonyokat.  Egyszerre kell tehát törekedni az ágazat kedvezőtlen környezeti és társadalmi hatásainak csökkentésére, a természeti erőforrások és a talaj egészségének helyreállítására, és a biológiai sokféleség növelésére – valamint a megnövekedett élelmiszerigény kielégítésére.

Fel kell tudni mérni a hatást és azonosítani a területeket, ahol érdemi változást lehet elérni, miközben a fenntarthatóságot a mezőgazdaság középpontjába kell helyezni, hogy az a megoldás részévé váljon. Ebben kulcsszerepet játszik az innováció, és a világos, átlátható fenntarthatósági célok kitűzése, amelyek az üzleti tevékenység szövetébe épülve, annak elválaszthatatlan részét képezik.

A termelőkkel és más érintettekkel együttműködve a közelmúltban négy fenntarthatósági prioritást fogalmaztunk meg:

  1. Magasabb hozam, kisebb környezeti hatással

A világ folyamatosan növekvő népességének ellátása érdekében terméshozam növekedést érünk el úgy, hogy folyamatos innovációval és fenntartható technológiák alkalmazásával csökkentjük a mezőgazdaság környezeti hatásait.

Olyan fenntartható, innovatív megoldásokat fejlesztünk és teszünk széles körben elérhetővé, amelyek hatékonyabbak, célzottan alkalmazhatók, és előnyöket biztosítanak a természet, a termelők és a fogyasztók számára egyaránt. Ilyen például a biológiai növényvédelem, vagy az innovatív növénynemesítési technikák, amelyekkel a haszonnövények előnyös tulajdonságait gyorsan és precízen lehet átörökíteni, vagy egy-egy gyakori betegségre való hajlamot kizárni, javítva ezzel a növények egészségét, ellenállóképességét. Ehhez elengedhetetlen a digitális technológiák széleskörű alkalmazása, például nagy adatbázisok hatékony és gyors elemzése mesterséges intelligencia alkalmazásával, vagy a robotika bevetése.

 

  1. A talaj és a természet megújítása

A regeneratív mezőgazdasági gyakorlatok bevezetésének elősegítése

A regeneratív mezőgazdasági technikák alkalmazásával illetve a tápanyagok és növényvédőszerek precíziós használatával hatékonyan javítható a talaj egészsége és növelhető a biodiverzitás. Kutatásaink e területen arra irányulnak, hogy tudományos módszerekkel kimutassuk, hogyan lehet a regeneratív gyakorlatot hatékonyan alkalmazni változó agroklimatikus körülmények között. A termelőkkel együtt gondolkodva olyan termékeket fejlesztünk, amelyek a hozam stabilizálása mellett kedvező hatással vannak a talaj egészségére, és növelik a szén-dioxid megkötési képességet és a biológiai sokféleséget. Biostimulátorok segítségével tudjuk például serkenteni a növények immunrendszerét, javítani a szénmegkötő képességet, a tápanyagfelvételt és az rezilienciát olyan éghajlati hatásokkal szemben, mint a hőség és a szárazság.

 

  1. A termelők jóllétének javítása

A kistermelők jövedelmezőségének javítása, a vetőmagokhoz, növényvédelemhez, finanszírozáshoz, piacokhoz és a szükséges ismeretkhez való hozzáférés biztosításával

A vidéki lakosság jelentős részét kistermelők teszik ki, nekik különösen fontos, hogy könnyen és gyorsan hozzáférjenek a legújabb agronómiai ismeretekhez, a műveléshez szükséges minőségi anyagokhoz és technológiákhoz.

A Syngenta szakemberei folyamatosan képzik magukat az agronómia legfontosabb és gyorsan változó területein, és naprakészek a digitális, internet– illetve MI-alapú megoldások terén is, hogy nap mint nap személyreszabott tanáccsal tudják ellátni a kistermelőket is.

 

  1. Fenntartható vállalati működés

Saját vállalatunk működése és ellátási lánca környezeti hatásainak csökkentése, a sokszínű és befogadó vállalti kultúra erősítése, munkatársaink egészsége és a biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása

Célunk, hogy 2030-ra a saját működésből származó kibocsátásunk és energiafelhasználásunk mértékét 38%-kal csökkentsük a 2022-es szinthez képest.

Mivel szénlábnyomunk nagy részét a beszállítói láncunk teszi ki, így velük együtt dolgozunk azon, hogy hatékonyabbá tegyük a gyártási folyamatokat és feltérképezzük a karbonsemlegességhez vezető legjobb utat.

A munkahelyi biztonság mindig a legfontosabb számunkra, és folyamatosan dolgozunk a sokszínű és befogadó üzleti kultúránk megtartása és fejlesztése érdekében.

Kapcsolat: Pogány Éda, fenntarthatósági vezető Syngenta Europe

Részletesebben: https://www.syngenta.com/en/sustainability