A fenntarthatóság jegyében indította újra a Pepsi-termékek hazai gyártását a Szentkirályi Magyarország
A Szentkirályi Magyarország és a Mattoni 1873 közös beruházásában újraindult a Pepsi-gyártás idehaza. Az új, modern gyáregység a környezetterhelés csökkentésére törekszik: a hazai gyártásnak köszönhetően évi 1,5 millió kamionkilométer szállítást és az ezzel járó károsanyag-kibocsátást takarítanak meg, valamint az ellátási láncok lerövidítésével további pozitív környezeti hatást érnek el. A világszínvonalú palackozósorok pedig a betétdíjas rendszerben visszagyűjtött műanyagokból gyártott rPET-palackokba töltik a Pepsi üdítőket, amivel a körforgásos gazdaság mintapéldája valósul meg.
Június 2-án jelentette be Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország alapító-elnöke, hogy ismét Magyarországon, Szentkirályon készül a magyar piacra szánt Pepsi üdítők túlnyomó része. Mindez az Alessandro Pasquale irányította Mattoni 1873 vállalatcsoporttal közös, 11 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhető. Az idén átadott vadonatúj gyáregységben modern technológiákkal, szirupüzemmel, víztisztító egységekkel és új palackozó sorokkal készülnek a magyar piacra szánt Pepsi termékek.

Pepsi gyártósor
A Pepsi „hazatérésében” van jó adag érzelem: 1971-ben, amikor először gördültek le a legendás amerikai üdítő üvegjei a Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat üzemének palackozósoráról, az ital gyorsan a nyugati életérzés szimbólumává vált a szocialista Magyarország hétköznapjaiban, egyfajta „korty Amerikaként” adva ízelítőt a szabadságból és a nagybetűs Nyugatból. Majd a rendszerváltás után a fiatal generációk egyik kedvenc üdítőjeként folytatta karrierjét a márka. 2014-ben azonban gazdasági kényszerűségből az akkori tulajdonos úgy döntött, megszünteti Magyarországon a gyártást.
A Pepsi honi történetében az új fejezetet a Szentkirályi Magyarország és a Mattoni 1873 közös beruházása nyitotta meg, amely azonban már egy újfajta üzleti filozófia jegyében valósult meg. Mindkét cég régóta elkötelezett a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés mellett, hiszen mind Balogh Levente, mind Alessandro Pasquale természetes ásványvizekkel alapozták meg üzleti sikerüket, amely termékek összefonódnak a természet értékei iránti tisztelettel. Mindketten régóta szószólói a fenntarthatóságnak – azon belül a körforgásos gazdaság modelljének -, és üzleti fejlesztéseiket is ennek jegyében valósítják meg. Így történt ez a Pepsi-gyártás újraindításakor is.

Sajtótájékoztató esemény, balról Alessandro Pasquale, Dobó Kata és Balogh Levente
A gyártás hazahozatalával az ellátási lánc jelentősen rövidül, ami fontos lépés a fenntarthatóbb működés irányába. A termelés lokalizálása, vagyis olyan helyszínre szervezése, ahol a nyersanyagok és a termeléshez szükséges egyéb erőforrások is rendelkezésre állnak, azt jelenti, hogy a termékek a lehető legrövidebb úton jutnak el a fogyasztókhoz, rengeteg környezeti terhelést megspórolva ezzel. A Szentkirályi új gyáregysége esetében azáltal, hogy nem külföldről kell importálni a Pepsi-üdítőket, évente 1,5 millió kamionkilométerrel csökken a szállítás, ennyivel kevesebb károsanyag kerül a levegőbe.
A körforgásos gazdaság fontos eleme a csomagolóanyagok újrahasznosítása. Egyrészt számottevően csökkenti az új műanyagok gyártásának szükségességét, ami csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, valamint megakadályozza, hogy a műanyag palackok a hulladéklerakókban vagy a természetben végezve a környezetet szennyezzék. Ebben nagy segítséget nyújt a Magyarországon is bevezetett visszaváltási rendszer, ami garantálja a csomagolási hulladék megfelelő összegyűjtését és újrafeldolgozását, így a használt PET palack értékes másodlagos nyersanyaggá válhat az üdítőitalgyár számára. A Szentkirályon üzembe állított világszínvonalú gyártósorok jelentősége abban is áll, hogy energiahatékonyan tudnak újrahasznosított nyersanyagot tartalmazó, úgynevezett rPET palackokat gyártani. Ezzel zárul a körforgásos gazdaság köre, hiszen a betéti díjas rendszerben összegyűjtött PET palackokból újra PET palackok - és bennük Pepsi üdítők - lesznek.

Előforma palackfújás előtt
Mindezek, valamint a szentkirályi gyáregység körül kiépített víztisztító és szennyvízkezelő rendszerek garantálják, hogy a Pepsi-gyártás minél kisebb ökológiai lábnyommal működjön. Balogh Levente és Alessandro Pasquale legújabb közös „projektje” a körforgásos gazdaság működő példájaként szeretne utat mutatni, milyen irányba fejlődjön a magyar gazdaság.