Hanyatló biodiverzitás

A természeti helyreállítási törvényt (nature restoration law) az Európai Parlament és a Tanács tárgyalja hamarosan. Amennyiben elfogadásra kerül, a tagállamoknak nemzeti szintű cselekvési terveket kell kidolgozniuk az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20%-ának a helyreállítására 2030-ig, és 2050-ig pedig az összes helyreállításra szoruló ökoszisztémára vonatkozóan.
Természeti erőforrásainkat fokozatosan éljük fel és veszítjük el. Az elmúlt évek gazdasági növekedését a mesterséges felszínborítottság növelésével, azaz a biológiailag aktív területeink felszámolásával értük el, ezzel az EU-tagállamok között az elmúlt évtizedben a harmadik legaktívabbak voltunk. A jövő nemzedékek jólétét megalapozó beruházások részeként pedig humán és társadalmi tőkébe aránytalanul keveset ruházunk be, a természeti erőforrásaink és ökoszisztéma szolgáltatásaink fenntartását, megőrzését pedig vészesen elhanyagoljuk. (NFFT)
A WWF Magyarország komplex tájgazdálkodási stratégiát és összehangolt cselekvést sürget a vízhiány kezelésére, melyhez megvannak az eszközeink és lehetőségeink.

A Vision 2050-ben meghatározott lefőbb célok:

  • Adatvezérelt, regeneratív, tudományos alapú ütemtervek és módszertanok kidolgozása a nettó nulla, természet-pozitív mezőgazdasági rendszerekhez.

  • A termékportfólió és az ellátási lánc megoldásainak felgyorsítása a pozitív fogyasztási és pozitív táplálkozási szokások terjedéséért • Hatékony képzések és eszközök biztosítása, amelyek

  • Hatékony képzések és eszközök biztosítása, amelyek erősítik a méltányosságra irányuló fellépést, prioritásként kezelik a BCTI és tagsági kritériumoknak való megfelelést, beleértve a tagok emberi jogi programjait és finanszírozáshoz való hozzáférése.

  • Olyan eszközök biztosítása, amelyek ösztönzik a befektetéseket, javítják a pénzügyi jelentéseket, valamint a kockázatkezelést és a pénzügyi teljesítmény értékelést az élelmiszer- és mezőgazdasági rendszerek átalakításának felgyorsítása érdekében.

Szakértőink bevonásával azonosított akadályozók és előmozdítók:

TOP3 AKADÁLYOZÓ

  • A nagyüzemi mezőgazdaság a hatékonyság növelése érdekében jellemzően a termelés és az élelmiszerellátás egységesítésére törekszik, mely folyamat az ökológiai rendszerek, a biológiai sokféleség elszegényedéséhez és pusztulásához is vezet. A fenyegető élelmiszerválság további negatív tendenciát feltételez a nagyüzemi mezőgazdaság erősödésének hatására.

  • Az egészségtudatosság gyenge lábakon áll az országban, étkezési szokások területén nem tapasztalható változás az elmúlt évtizedet tekintve.

  • Sem a vízkészletgazdálkodás, sem a víz értéke nem fenntartható hazánkban, a rendszerek elavultak, nagy a vízelfolyás.

TOP3 ELŐMOZDÍTÓ

  • Fontos, hogy egyre több gazda éljen az új hazai Közös Agrárpolitika (KAP) vonatkozó intézkedései adta lehetőségekkel. (pl. az Agrárökológiai Alapprogram, ÖKO támogatás, AKG vagy rövid ellátási lánc együttműködések támogatása), melyek segítik a releváns szereplőket, hogy átálljanak a fenntartható gyakorlatokra, így támogatva és építve a biodiverzitásra.

  • Árazással kapcsolatos pozitív ösztönzők segíthetik a fogyasztók egészségesebb és fenntarthatóbb választását.

  • Kiaknázatlan lehetőségek a szennyvíziszap és a komposzt mezőgazdasági célú felhasználásában.