BCSDH Felmérés 2015 – A vezetői példamutatás és elkötelezettség kulcsfontosságú

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért kiemelt célja, hogy a „Vállalati fenntarthatóság komplex értelmezése” című
Ajánlást aláíró vállalatok körében minden évben elkészítsen egy olyan felmérést, amiből kiderülnek az aktuális fenntarthatósági
trendek, eredmények és jó gyakorlatok. Bár a felmérés statisztikailag nem reprezentatív, úgy véljük, az eredmények fontos jelenségekre hívják fel a figyelmet, hiszen hazánk vállalati fenntarthatóság terén meghatározó vállalatainak, vezetőinek a tapasztalatait, véleményét és várakozásait tükrözik.
Sok olyan tényező van, ami meghatározza a fenntarthatóság vállalati illeszkedését, de a legerősebb befolyásoló a gazdaság helyzete. Úgy tűnik, hogy a gazdaság állapotát javulónak észlelik a vállalatvezetők, és ezzel összhangban a fenntarthatóság is jobban előtérbe kerülhet, miközben ma már egyre
elfogadottabb, hogy a fenntarthatósági követelmények megfelelő érvényesítése erősíti a hosszabb távú üzleti eredményességet.
Azzal, hogy a Köztársasági elnök napirendre tűzi a Klímaváltozás kérdéskörét vagy, hogy a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács is egyre aktívabb szerepet játszik, támogatást kap a vállalati fenntarthatóság is. Mindezek ellenére is még mindig sok szűklátó üzleti döntést látunk és vannak hiányérzetek a fenntarthatósági szempontoknak a kormányzati munkába való érvényesítése kapcsán.
Tavaly a stratégiai megközelítés, idén a felelős vállalatirányítás megvalósulása volt a felmérés fókuszában. Már-már elcsépeltnek hathat az a megállapításunk, hogy a kulcsszereplő az első számú vezető: elköteleződése, példamutatása, hozzáállása, döntéshozatala meghatározó szerepet játszik. Látható, hogy a fenntarthatóság terén is egyre inkább elterjednek a már jó bevált vállalatirányítási eszközök. Vállalati politikák, szabályzatok, iránymutatások, rendszerek és auditok segítik a fenntarthatósági teljesítmény javulását.
Megoszlanak a vállalatvezetői vélemények a dedikált fenntarthatósági menedzser pozíciójának létjogosultsága, valamint az alulról jövő kezdeményezések szükségessége kapcsán. Izgalmas szakmai kérdések ezek, s komoly erőforrást igénylő vállalati döntések. Tapasztalataink szerint az alulról jövő kezdeményezések szíve-lelke a fenntarthatóság egyes területeinek, de  a fenntarthatóságot is, mint más vállalati területet, felülről kell irányítani, dedikált felelőssel és erőforrással.