Recycling Hero Challenge: Általános iskolai oktatóanyag készült a környezettudatos életvitelről

Újrahasznosítás, szelektív hulladékgyűjtés, élelmiszer-pazarlás csökkentése – többek között ezeket a témaköröket öleli fel a Nestlé Hungária és a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. általános iskolásoknak szóló új, interaktív edukációs csomagja. A szeptemberben induló Recycling Hero kihívásban az első száz jelentkező osztály hasznos segédeszközökből álló oktatási csomagot kap, amelynek segítségével elmélyíthetik a fenntarthatóságról, szelektív hulladékgyűjtésről szóló ismereteiket. Ráadásul az erről szóló beszámolóikkal értékes nyereményért is versenyezhetnek.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon évente lakosonként körülbelül 140 kg csomagolási hulladék keletkezik, aminek mindössze 45%-a kerül újrafeldolgozásra*. A probléma összetett, hiszen az újrahasznosítási arányok növeléséhez egyrészt megfelelő, újrafeldolgozásra alkalmas csomagolóanyagokra, másrészt megfelelő piaci infrastruktúrára, szelektív gyűjtési, válogatási és feldolgozási rendszerre, valamint a lakosság tudatosságára is szükség van.

A Nestlé a világ legnagyobb élelmiszeipari vállalataként hatalmas felelősséggel rendelkezik, ezért folyamatosan dolgozik csomagolóanyagai fejlesztésén, hogy azok 2025-re újrahasznosíthatók vagy újrafelhasználhatók legyenek. A cél eléréshez ugyanakkor elengedhetetlen egyrészt a megfelelő szelektív gyűjtési, válogatási és újrafeldolgozási rendszerek megléte, másrészt a fogyasztók együttműködése, hogy a megfelelő szelektív gyűjtéssel növekedhessen az újrafeldolgozott csomagolási hulladék mennyisége.

A fogyasztók edukációjának fontosságát felismerve a Nestlé Hungária már két évvel ezelőtt Újrahasznosítási Kisokostkészített, amelyben a HUMUSZ szövetség szakmai támogatásával gyakorlati tanácsokat adott a szelektív hulladékgyűjtéshez. A kampány szükségszerűségét jól érzékelteti, hogy tavaly a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. is csatlakozott a kezdeményezéshez, így Hogyan legyek környezettudatos vásárló? címmel közös kiadvány készült, amelyben a fenntartható életmódhoz és a környezettudatos vásárláshoz kaptak tippeket a fogyasztók.

Idén az iskolai kihívás elindításával új szintre lép a kezdeményezés, hisz a kampány ezúttal a fiatalabbakkörnyezettudatos szemléletének alakítására koncentrál. A szeptemberben induló Recycling Hero elnevezésű edukációs program általános iskolai tanulók részére készült, és nem titkolt célja, hogy a gyerekeket játékosan vezesse be a szelektív hulladékgyűjtés alapjaiba. A kihívás első lépéseként az első száz regisztrált osztály Nestlé Recycling Hero Boxban részesül, ami plakátokkal, szelektív hulladékgyűjtő kukákkal és más hasznos eszközökkel segíti a szemlélet még hatékonyabb átadását és az ehhez kapcsolódó kihívás teljesítését. Az edukációs kampány szakmai partnere az FKF Nonprofit Zrt., így a döntőbe kerülő osztályok egy félnapos kirándulás keretében ellátogathatnak az FKF XV. kerületi Szemléletformáló és Újrahasználati Központjába is, ahol komplex fenntarthatósági programon vehetnek részt.

Az oktatóanyag elsajátítása után a Nestlé arra buzdítja az osztályokat, hogy a megszerzett ismereteikkel vegyenek részt egy egyhetes szemléletformáló kihívásban is: gyűjtsék szelektíven a hulladékot, minimalizálják a kidobott élelmiszerek mennyiségét, majd készítsenek egy beszámolót a tapasztalataikról.

A szakmai zsűri által kiválasztott nyertes osztály egy 300 000 forint értékű osztálykirándulást nyer.

A kampány részleteiről itt olvashat bővebben.

*Eurostat 2018

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?