Hogyan válhat a műanyag a szebb jövő részévé, ahelyett hogy fenyegetné azt?

Manapság nagyon műanyag-ellenes a világ, ám a valóban súlyos globális hulladékproblémát nem volna szabad a műanyag számlájára írni. Különösen mivel a legtöbb műanyag végtelenszer újrahasznosítható, így a fenntartható alkalmazás kulcsát is magában hordozza: a változást csak az emberi gyakorlatban kell elérni. A Manupackaging Magyarország csomagolástechnikai vállalat 3 téren tud segíteni benne, hogy a hazai cégek biztonságos és gazdaságos csomagolás mellett is csökkentsék ökológiai lábnyomukat: hiszen ahhoz, hogy valóban változzon valami globális szinten, mindenkinek a saját háza táján kell elkezdenie a változtatást.

Létezik-e tökéletes alternatíva?

Minden anyagnak vannak jó és rossz tulajdonságai, ezért fontos, hogy ezek ismeretében ítéljük meg és használjuk őket. Nyilvánvaló, hogy a papír természetes és lebomló, azonban nem lehet jó választás, ha a műanyag többszörösét kell használni belőle a kellő védelemért, vagy ha fontos, hogy a csomagolás vízálló vagy gázzáró legyen. A legrosszabb pedig, ha a papírt műanyaggal vonják be, ettől fogva ugyanis már se papírként, se műanyagként nem újrahasznosítható.

Nem jelent alternatívát a textil sem: egy vászontáska gyártása például 800-szor nagyobb mértékben szennyezi a környezetet, mint egy polietilén szatyoré. Vagyis minimum 800-szor kellene minden vászontáskát használni ahhoz, hogy elérjünk valamit, feltéve persze, ha a polietilén szatyrokat mindez idő alatt csak egyszer használtuk volna…

A műanyag ezzel szemben olcsó, és az előállítása is jóval kisebb CO2-kibocsátással jár. A csomagolásban nagyon hasznos, sokszor megkerülhetetlen anyag. Tartóssága egyedülálló, így teljesen a használat utáni kezelésén múlik, hogy hulladékként marad velünk még több száz évig, vagy éppen a körforgásos műanyag-gazdálkodás hasznos részeként találja meg a helyét a bolygón.

A Manupackaging Magyarország a csomagolóipar berkein belül dolgozik azon, hogy egy fenntarthatóbb világot teremtsen, és erre 3 megoldást tud kínálni partnereinek.  Tevékenységüknek hála jelenleg évente 2000 tonnával kevesebb műanyag kerül felhasználásra az országban.

Nézze meg, milyen költség- és csomagolóanyag-csökkentéseket ért el partnereivel a Manupackaging csapata korábban: https://manupackaging.hu/esettanulmanyok/

  • A felhasználás csökkentése. Ehhez jobb minőségű anyagra van szükség, azonban új gépre nem feltétlenül kell beruházni. Az 50-70%-os anyagmegtakarítással járó fejlesztések megtérülési ideje 2,5 hónap-2 év,vagyis gyakran a legközelebbi pályázatra sem éri meg várni. A személyre szabott megoldási javaslatok átfogó csomagolástechnikai audit után születnek, konkrét számításokkal a környezeti hatásokra vonatkozóan is (ld. kép).
  • A már lecsökkentett mennyiség visszaforgatása. A polipropilén és a polietilén a végtelenségig újrahasznosítható, éppen ezért fontos a visszaforgatás arányának növelése. Természetesen minél kisebb a felhasznált mennyiség, annál könnyebb annak megfelelő kezelése is. A Manunature RR stretch-fólia ennek jegyében 30%-ban használat után újrafeldolgozott (PCR) anyagból készült, és 100%-ban újrahasznosítható.
  • Ami mégsem kerül a rendszerbe, lebomlik. Amíg a visszagyűjtés nem tökéletes, meg kell oldani, hogy az anyag a természetbe kerülve se jelentsen problémát. Eddig azonban a lebomló termékeket nem lehetett újrafeldolgozni. A Manunature BD stretch-fólia az első olyan csomagolóanyag, amely egyszerre újrahasznosítható és lebomló: vagyis jobb esetben visszagyűjtik, és ismét hasznos termék lesz belőle, míg rosszabb esetben a természetbe kerülve lebomlik, nem okozva károkat.

Kérje a Manupackaging Auditot most 130.000 Ft helyett díjmentesen a https://manupackaging.hu/audit/ címen.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?