ESG riporttal bővült az OPTEN ESG szolgáltatása

Alig egy évvel azután, hogy az OPTEN – Magyarországon elsőként – bevezette ESG indexét, 2023. januárjában újabb ESG termékkel bővítette szolgáltatásait. A GRI sztenderdek alapján összeállított ESG Riport automata, online alternatívát jelent a már megszokott manuális tanácsadáson alapuló jelentéstétellel szemben.

Bár a korábbi években csak, mint ajánlás jelentek meg az ESG törekvések, 2022-től azonban a nagyvállalatoknak kötelező jelentést tenni a nem pénzügyi teljesítményéről, azaz az ESG eredményeikről is.

ESG: hogyan nézhetik meg a cégek, hogy hol tartanak jelenleg?

  1. ESG Index

Az OPTEN céginformációs szolgáltató 2022. januárjában indította el Magyarország első ESG indexét, amely egy 10-es skálán minősíti a hazai cégek ESG adatait és törekvéseit, mára több, mint 75 tényező alapján. Az index a környezeti, a társadalmi és a vállalatirányítási alindexeket külön bontásban szerepelteti, ezzel a lehető legpontosabb képet adva az adott vállalkozás helyzetéről.

  1. ESG kérdőív és dokumentáció

Ezzel egyidőben az Opten létrehozott egy ingyenes platformot, amelynek segítségével minden cég átvilágíthatja saját működését. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy kérdőív kitöltésével az adott cég dokumentálhatja az ESG-hez köthető intézkedéseit, teljesítményét. Az eredmények alapján pedig korrigálhatja az ESG indexét.

  1. ESG Riport, a manuális tanácsadás alternatívája

A platform feltöltésével pedig ez év januártól elérhető az ESG riport vásárlási opció is, amely automata, online alternatívát jelent a manuális tanácsadáson alapuló eddig elérhető jelentéstétellel szemben.

 

Egyszerű folyamat, tanácsadói közbenjárás nélkül

Az egyéb esetben több hetes egyeztetés helyett kb. 90-120 perc ráfordításával, költséghatékonyan készíthető el a GRI szabványoknak megfelelő ESG Riport az OPTEN platformján.

A termék összeállítása során figyelembe vettük a hatályos, vagy a közeljövőben hatályba lépő szabályozási elvárásokat, úgy, mint a CSRD, SFRD, ESRS rendeletek, taxonómia szabályozás vagy a hazai beszállítók jelentős részét is érintő német beszállítótörvényt.

A riport elkészítéséhez első körben a cégeknek az ESG kérdőívet kell kitölteniük, amely legalább 44 kötelező kérdés megválaszolásával jár együtt. Az OPTEN ESG Riport eredménye rávilágít a fontosabb kibocsájtási, fogyasztási adatokra, illetve az ESG-vel kapcsolatos cselekvési tervre, stratégiára.

Ezután igényelhető a 4 oldalas Riport magyar és angol nyelven, amely tartalmazza a banki szektor által már széleskörben használt – OPTEN ESG indexet, iparági benchmark adatokat, és az ESG pillérek részletes bemutatását az adott cégre vonatkozóan.


Még mindig kérdés, kit érint az ESG szabályozás?

A fenntarthatóság közös érdek, másrészt az ESG szempontok ténylegesen hatnak a finanszírozásra, a jövedelmezőségre és a fejlődésre. A hazai KKV szektornak is számos előnye származhat mind a banki finanszírozás, a HR, sales és marketing területeken. A legújabb szabályozásoknak, az egyre tudatosabb fogyasztóknak és munkavállalóknak köszönhetően minden, a fenntarthatóságba fektetett forint jelentős versenyelőnyhöz juttathatja a vállalkozásokat, így érdemes beépíteni a mindennapi működésbe az ESG szempontokat, még ha kis lépésekkel is kezdi a folyamatot egy cég.

Az érintett nagyvállalatoknak pedig nagyon transzparensen, rendszeresen kell publikálniuk a jelentéseiket és mivel a szabályozással érintett vállalatok köre várhatóan egyre bővülni fog, így azoknak a magyar cégeknek is érdemes napirendre venniük az ESG riportálás témáját, ahol nincs ezzel foglalkozó külföldi anyavállalat.

 

Az ESG és a céginformáció kapcsolata

Céginformációs szolgáltatóként az ESG Indexhez hasonló skálázó modellek és indexek fejlesztése nem új terület az OPTEN számára. Több scoring modellje is iparági szabvánnyá vált már a piacon; kereskedelmi hitelkeret ajánlását vagy éppen kockázati indexét a pénzintézetek előszeretettel alkalmazzák. A járványhelyzetben létrehozott stabilitás és válságállósági indexe pedig egészen rövid idő alatt nőtte ki magát referencia mutatóvá.

„Közel három évtizedes múlttal a hátunk mögött rendkívül részletes adatbázissal rendelkezünk a magyar cégekről, ezért pontosan fel tudjuk mérni a hazai vállalatokat és így részletesebb, konkrétabb feladatok felé tudjuk orientálni őket, hogy lépéseket tegyenek az ESG-úton.” – mondta el Ferenczi Gergely, az OPTEN céginformációs üzletágának igazgatója.

A fenntarthatóság nem csak a cég anyagi helyzetén múlik. A céges folyamatok, a környezettel való viszony, valamint a társadalmi felelősségvállalás is befolyásolja, hogy egy vállalat mennyire életképes hosszabb távon, mennyire tud haladni, fejlődni, megfelelni a folyamatosan változó elvárásoknak. Ha egy cég nem foglalkozik ezekkel a kérdésekkel, a modern versenyben könnyen lemarad. Az OPTEN széles körű ESG szolgáltatásaival kínál megoldást a hazai vállalkozások fejlesztéséhez és versenyképességének növelésére.

 

OPTEN ESG Riport – 2023. januárjától elérhető

  • GRI sztenderdek alapján összeállított kérdéssor
  • CSRD, SFRD, ESRS rendeletek, taxonómia szabályozás, német beszállítói törvény figyelembevétele a kérdéssor összeállításakor
  • Tartalmazza a vállalat OPTEN ESG Indexét; fő és alindexekre bontva
  • Online, automata alternatíva a hagyományos tanácsadással szemben
  • Gyors és költséghatékony megoldás
  • Kötelező és nem kötelező kérdések
  • Magyar és angol nyelven is elérhető
  • Beépíthető a vállalati kommunikációba (HR, Sales&Marketing)

További információ: esg.opten.hu