Számos tapasztalt szakértővel bővült a Greenbors Consulting csapata, a zöldépületek és minősítéseik iránt megnövekedett igények hatására.

Egyre nehezebb dolguk van a hazai vállalatoknak ESG területen: új szabályok, kötelező határidők, financiális ösztönzők kereszttüzében kell döntéseket hozniuk. Szarvas Gábor, a Greenbors vezetője szerint a legtöbb piaci szereplőben megvan a szándék az elvárásokra való megfelelésre, az újítások adaptálására. Sokan tisztában vannak az új keretekben rejlő üzleti lehetőségekkel is, ugyanakkor a megvalósításhoz szükséges szakértelem is nélkülözhetetlen.

Szarvas szerint ingatlanokra és épületekre szakosodott fenntarthatósági tanácsadóként átfogóan tudjuk az épített környezetet érintő, fenntarthatóbb működést eredményező feladatokat kezelni és látjuk a hazai és nemzetközi trendekből adódó kockázatokat és előnyöket. Erre a szakértelemre és tudásra pedig láthatóan egyre nagyobb az igény és kereslet az ingatlanfejlesztők, üzemeltető, finanszírozók és egyéb érintett vállalatok részéről. A megnövekedett megkereséseknek és az egyre diverzebb  szolgáltatásokat igénylő projekteknek  köszönhetően a Greenborshoz csak az elmúlt hónapokban 3 szenior szakértő és több junior szakember érkezett.

Varga Máté szenior energetikai tanácsadó a Greenbors újonnan induló energetikai szakterületét erősíti. Máté vezeti az épületenergetikai tanácsadási projekteket, amelyek részeként hiteles épületenergetikai tanúsítástól kezdve, az energetikai modellezéseken keresztül, egyedi és komplex feladatokat egyaránt ellát a szakértői csapat. Nyilas Andrea, szenior fenntarthatósági tanácsadó,  a vállalati ESG/fenntarthatósági jelentések kapcsán nyújtott szakértői szolgáltatások szakmai vezetésében és végrehajtásában vesz részt. Emellett összefogja a karbonsemlegességi stratégiák és útitervek kidolgozására irányuló projekteket, és a karbonlábnyom számítási, valamint az életciklus-elemzés (LCA) szolgáltatások szakmai feladatait. Lovász Csaba, tanácsadóként az épületminősítésekhez kapcsolódó tanulmányok készítésében, klímaalkalmazkodás és épület-specifikus klímakockázatok elemzésében és az ESG-jelentések elkészítésében vállal szerepet.

Részvételükkel a Greenbors integrált és minden kapcsolódó témát lefedő ESG szolgáltatást tud nyújtani az ingatlan és építőipari szegmensben. „A közel 20 százalékos ugrásszerű létszámbővülés és az integrált szolgáltatások iránti kereslet fokozódása miatt a közepes tanácsadói cégek, mint mi is át kellett gondoljuk a szervezeti felépítésünket, szolgáltatási portfoliónkat. Ehhez profi szervezetfejlesztő vezetőt integráltunk a menedzsmentbe Jakab Áron személyében.” Szarvas Gábor úgy gondolja, a gazdaság általános lelassulása ellenére, a fenntartható ingatlan szegmensben a szakértő tanácsadó cégek piaci növekedése két számjegyű lehet a következő években és erre a növekedésre kész a Greenbors a jövőben is.