Mi az a projektmunka?

Szeretnénk, hogy a program során tanultakat mielőbb a gyakorlatban alkalmazd. Ennek érdekében egy projektmunkára kérünk, amely egyéni háttérmunkát, témamegismerést, majd csapatmunkában tett javaslatkidolgozást igényel.

Mi a feladat?

A BCSDH szakmai munkájának idén a biodiverzitás csökkenésének megállítása áll. Az ezzel kapcsolatos célkitűzések elérését támogató akcióterv kidolgozása a feladat.

Hogy néz ki a jó prezentáció?

A prezentáció javasolt struktúrája:

– Probléma- vagy témafelvetés

– Célmeghatározás

– Üzleti megoldás / Akcióterv javaslat

Lesz-e segítség?

Minden csapat munkáját egy BCSDH-s mentor támogatja majd, emellett pedig kérjetek fel szakértő(ke)t, aki(k) segít(enek), hogy valós és hasznos munka szülessen. Természetesen tőlünk is kérdezhetsz bármikor!

Milyen a jó projektmunka?

Kivitelezhető, hatásos, mérhető és megvalósítható program, mely üzletileg is előnyös a vállalatok számára és mások is alkalmazhatják. Várjuk az előremutató, innovatív, a szokásos ügymenetet megváltoztató megoldásokat!

Mik a projektek értékelésének szempontjai?

 • Teljesítették-e a feladatot?
 • A megoldás mennyire kivitelezhető, hatásos, mérhető és megvalósítható?
 • A megoldás üzletileg is előnyös-e?
 • A megoldás átvehető-e mások által?
 • A megoldás mennyire előremutató, innovatív, a szokásos ügymenetet megváltoztató?
 • Mennyire mutatkozik meg a felsővezetői gondolkozás a prezentációk során?
 • Sikerült-e az egyéni, vállalati tapasztalatokat és tanulságokat eggyel magasabb szinten értelmezni és továbbgondolni?
 • A prezentáció, előadás minősége, professzionalitása

Alább megtalálod az előző évek munkáit.

Mik a lépések?

 1. Témák feltérképezése                                                                                       Határidő: február 14.
  1. Az első szakmai napon bemutatjuk Neked a Time to Transform 2030 szakmai ernyőprogramot, amely magában foglalja a biodiverzitás megóvásának témáját is. A program célja, hogy a fenntarthatósági kihívások kapcsán konkrét cselekvéseken és együttműködéseken keresztül érjen el rendszerszintű átalakulásokat a vállalatok bevonásával és őket támogatva.
  2. Tudj meg többet a program részleteiről a következő linken: https://bcsdh.hu/szakmai-programok/time-to-transform-2030/
  3. Nézd meg, hogy saját szervezetednél az említett kihívások kapcsán milyen vállalati gyakorlat működik. Az ehhez szükséges sablont letöltheted a Tudásbázisból.
 2. Csapat kialakítása és témaválasztás                                                           Határidő: február 16
  1. Alakítsatok 6-7 fős csapatot, melyben segítünk a Felelős vállalatirányítás szakmai napon.
 3. Hazai és nemzetközi gyakorlatok feltérképezése                                  Határidő: március 7.
  1. Térképezzétek fel a kiválasztott célhoz kapcsolódó hazai és nemzetközi gyakorlatokat, ötleteljetek, miként lehetne megoldani a kihívást.
  2. Nézd meg, hogy saját szervezetednél ehhez kötődően milyen vállalati gyakorlat működik. Az ehhez szükséges sablont letöltheted a Tudásbázisból.
  3. Már most kezdjetek el gondolkozni azon, hogy ismeretségi körötökből kit lenne érdemes felkérni szakértőnek a projektmunkátokhoz. Egyeztessetek vele és kérjétek is fel mihamarabb!
 4. Tervezés és szakértőválasztás
  1. Készítsetek projektvázlatot (ppt formában): ismertessétek a javasolt megoldást, beleértve annak implementációját is, és a projekt vázlatot küldjétek el Takács Ivettnek (ivett.takacs@bcsdh.hu) és Szederkényi Zitának (zita.szederkenyi@bcsdh.hu).
  2. Az Alapértékek tisztelete napon biztosítunk a csapatok számára 3-3 percet, hogy bemutassátok egymásnak projektjeiteket.
  3. Keressetek a témában jártas szakértőt és kérjétek fel, hogy támogassa munkátokat az év során. Konzultáljatok és teszteljétek az ötleteteket minél több szakemberrel.

   Projektvázlat beküldése: április 18. 12:00
   Projektötlet prezentációja és szakértő felkérése: április 20.
 5. Projekt és egyperces projektfilm előkészítése                                          Határidő: május 23.
  1. Dolgozzátok ki a projektötletet/akciótervet 7 perces prezentáció formájában
  2. A prezentáció alapján készítsetek egy forgatókönyv tervezetet az egyperces projektfilmhez
  3. Mind a prezentációt, mind a projektfilm forgatókönyvét küldjétek el véleményezésre választott mentorotoknak, Takács Ivettnek (ivett.takacs@bcsdh.hu) és Szederkényi Zitának (zita.szederkenyi@bcsdh.hu).
 6. Projekt véglegesítése és az egyperces projektfilm elkészítése
  1. BCSDH és a szakértő visszajelzései alapján véglegesítsétek a projektet prezentáció formájában és készítsétek el az egyperces projektfilmet.
  2. Küldjétek el a kész prezentációt és a projektfilmet Takács Ivettnek (ivett.takacs@bcsdh.hu) és Szederkényi Zitának (zita.szederkenyi@bcsdh.hu).

   Egyperces film beküldése: szeptember 5.
   Prezentáció beküldése: szeptember 7.

 7. Projekt és projektfilm bemutatása
  1. A projektek bemutatása 7 perces előadás formájában és az egyperces projektfilmek levetítése a Mélyítő napon, ahol visszajelzést kaptok a tagvállalataink vezetőiből álló zsűritől.

   Prezentáció beküldése: szeptember 26.
   Prezentáció: szeptember 28.

 8. Projekt és film véglegesítése                                                                              Határidő: október 5.
  1. A visszajelzések alapján véglegesítsétek az egyperces filmet és küldjétek el Takács Ivettnek (ivett.takacs@bcsdh.hu) és Szederkényi Zitának (zita.szederkenyi@bcsdh.hu)
 9. BCSDH Üzleti ebéd                                                                                                Időpont: október 12.
  1. Itt mutatjuk be a projektfilmeket és ezen a napon kapjátok meg a program sikeres elvégzését igazoló oklevelet.

Tanácsok

A Mélyítő napon (szeptember 28.) zsűri előtt kell 7 percben bemutatnotok javaslatotokat és levetítenetek az egyperces projektfilmet: gondoljatok rá úgy, mint egy startup versenyre, amikor egy új üzleti javaslatot kell eladnotok befektetőknek. A zsűri arról fog dönteni majd, hogy melyik megoldást támogatná anyagi- és emberi erőforrással. Az egyperces filmhez visszajelzést fogtok kapni, ami segít a film

véglegesítésében az üzleti ebédre. Az előadáshoz találtok útmutatót a Tudásbázisban!

Az üzleti ebéden egy egyperces filmben mutatjuk be munkátokat. A film lehet egy elevator pitch felmondása és illusztrálása diákkal, de valami egyedi és kreatív bemutató is – ezt rátok bízzuk. A lényeg, hogy Ti készítsétek a filmet.

Ki a zsűri?

Vállalatvezetők, fenntarthatósági szakemberek, mi és a képzés során megismert előadók közül kérjük fel a zsűri tagjait.

Hol érhetőek el az eddig megosztott anyagok?

A Tudásbázisban az összes sablont, feladatleírást megtaláljátok a korábbi vizsgamunkák mellett és természetesen számos szakmai anyagot, melyek a program során felmerültek.

Érdemes forrásért, inspirációért újra körbenézned itt!

Mi lesz az üzleti ebéden?

A BCSDH éves tevékenységének bemutatása során mutatjuk meg vizsgafilmjeiteket vállalatvezetőknek és fenntarthatósági szakembereknek …és az okleveleiteket is megkapjátok.

Projekttéma

Projekttéma – A biodiverzitás megóvása

 

A bolygó nem vár

A világ GDP-jének több mint fele közvetlenül függ a fogyatkozó természeti erőforrásoktól

A természet által ingyenesen biztosított ökoszisztéma-szolgáltatásoktól (pl. tiszta levegő, ivóvíz, termékeny talaj, nyersanyagok) függünk, ezek képezik életünk és gazdasági tevékenységeink alapját.

Természeti erőforrásainkat fokozatosan éljük fel és veszítjük el. Az elmúlt évek gazdasági növekedését a mesterséges felszínborítottság növelésével, azaz a biológiailag aktív területeink felszámolásával értük el, természeti erőforrásaink és ökoszisztéma szolgáltatásaink fenntartását, megőrzését pedig vészesen elhanyagoljuk. (NFFT, 2021)

A biológiai sokféleséggel kapcsolatos globális vészhelyzetet kezelni kell:

 • a vadvilág 68%-a már elveszett, több mint 1 millió faj kihalása várható 2050-ig, és
 • Napjainkban a biológiai sokféleség csökkenésének több mint 90%-a a természeti erőforrások kitermelésének és feldolgozásának következménye.

A klímacélok eléréséhez a természetes ökoszisztémáink védelme és helyreállítása kulcsfontosságú. A természet helyreállítása egyben megerősíti ellenálló képességünket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és annak hatásaihoz való alkalmazkodásban. A természet helyreállítása egyben megerősíti ellenálló képességünket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és annak hatásaihoz való alkalmazkodásban.

Eljött a cselekvés ideje

Az ambíciók és tettek drasztikus felgyorsítására van szükség. A vállalatoknak is most kell cselekedniük, komoly kockázatot vállal az a cég, aki nem lép időben.

A virágzó biológiai sokféleség virágzó gazdaságot is jelent. Ha most tesznek lépéseket, a vállalkozások megvédhetik a jövőt, és biztosíthatják, hogy a bolygó által kínált javak továbbra is rendelkezésünkre álljanak.

A biodiverzitás megóvása

2022-ben a BCSDH a Time to Transform program keretében szakértők bevonásával megvizsgálta a biodiverzitás megóvásának témakörét, és azonosította a legfőbb kihívásokat és lehetőségeket Magyarországra vonatkozóan.