A BCSDH is részt vesz a Nemzeti Éghajlatváltozási Jelentés előkészítésében

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az éghajlatváltozással kapcsolatos helyzetértékelő és döntéstámogató nemzeti jelentés elkészítését kezdeményezi.

A jelentés elkészítésének első lépéseként egy nyitó konferenciát szervezett 2018. november 28-án azzal céllal, hogy tájékoztassa az érintetteket  a nemzeti jelentéssel kapcsolatos elképzelésekről; feltérképezze az éghajlatváltozással foglalkozó hazai kutatók és tudományos műhelyek munkásságát és felmérje a kibocsátás-csökkentésre és az alkalmazkodásra vonatkozó döntéshozói igényeket.

Márta Irén a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható fejlődésért (BCSDH) igazgatója előadásában elmondta, hogy  21. század második felének nagy kihívása a karbonsemleges gazdaságra való áttérés, ennek elérése érdekében a BCSDH 2016-ban négy ajánlást fogalmazott meg a vállalatok számára, melyek közül kiemelendő a klímaváltozással kapcsolatos kockázatok és lehetőségek stratégiai szintre emelése, valamint a karbonlábnyom-számítás bevezetése.

Kiemelte, hogy a felelős vállalatok elkötelezettek a párizsi klímacélokért, a karbonsemleges gazdaság megvalósítása érdekében. A BCSDH tagvállalatainak több mint fele már rendelkezik üvegházhatású gázokra vonatkozó-csökkentési stratégiával.

A konferencia kapcsán a BCSDH által megkérdezett több mint 100 vállalatvezető véleményére alapozva elmondta, hogy az üzleti szféra az ellátásbiztonságra törekszik, melyre az extrém időjárási körülmények, a növekvő alkalmazkodási költségek és az éghajlatváltozás kapcsán várható jogszabályi szigorítások jelentős hatással vannak. A kiszámítható működési környezet elengedhetetlen számukra.

A nemzeti jelentés háttere

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a hazai klímapolitikai döntéshozatal és végrehajtás minél jobb, és naprakészebb tudományos megalapozottsága érdekében egy döntéstámogató, megoldásorientált, átfogó nemzeti jelentés elkészítését kezdeményezi. Ezt a Nobel-békedíjas Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) által készített Értékelő Jelentések mintájára tervezi megvalósítani. Az IPCC globális jelentéseinek mintájára készített nemzeti jelentések számos országban hatékonynak bizonyultak a tudományterületek közötti konszenzus kialakítására, így szilárd alapot képesek nyújtani országos, vagy országon belüli éghajlatváltozással kapcsolatos szakpolitikai és gazdasági döntések meghozásához. A konferenciára a jelentés összeállítási folyamatának első lépéseként kerül sor.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?