A versenyképesség és a transzparencia összefügg

Magas korrupciós szint mellett lehet versenyképes egy ország? Az átlátható vállalati működés növelheti egy cég értékét? A gazdasági erőfölény lehet jogszerű? Tőzsdei cégnek lenni áldás vagy átok? A fenntarthatósági jelentés szolgálhatja a vállalat fejlődését? És lehet-e etikusan működni egy etikátlan környezetben?

Ilyen kérdésekre kerestek  választ „A jövő vezetői” 2015 tehetségprogram harmadik szakmai napjának résztvevői , ahol a  Richter Gedeon Nyrt.  volt a program házigazdája.

Martin József Péter, a Transparency International magyarországi igazgatója annak ellenére, hogy sokkoló adatokkal  jellemezte a magyarországi korrupciós helyzetet, arra is kitért, hogy tudomásul kell venni, a korrupciót teljesen megszüntetni sosem lehet, de egy „optimális” szintre csökkenteni viszont elemi célunk kell legyen. A hosszú távú fenntarthatóság, a vállalat hosszú távú sikere szempontjából elengedhetetlen az intézményi, üzleti környezet kedvező állapota, vagyis átláthatósága és minimális korrupciós szintje.

Vessünk véget az ellenségképnek

Ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója saját vállalati tapasztalatain keresztül tette mérlegre a résztvevők számára az átlátható vállalati működés pro és kontra érveit. Ha ’ceteris paribus’ hasonlítunk össze vállalatokat, akkor láthatóan a tőzsdei vállalatok értékesebbnek minősülnek a nem tőzsdeiekhez képest – ami mögött a likviditási előny és a befektetői bizalom számára elengedhetetlen átlátható működés húzódik meg.

DSC_0136

Véleménye szerint az üzleti élet sikerességéhez elengedhetetlen, hogy véget vessünk az ellenségképnek és az érintettekre, érdekelt felekre „barátokként” tekintsünk – persze az ésszerűség határán belül, vagyis az átláthatóság nem azt jelenti, hogy üzleti titkokat kell megosztani egymással. A legfontosabb azonban a lényegesség elvének betartása: ne mindenről akarjon a cég „beszélni”, hanem a fontos dolgokról – ugyanakkor a lényeges információk, folyamatok, történések kapcsán pedig tekintse felelősségének az arról való kommunikációt.

A passzív magatartás bűntárssá tehet a kartellben

A jogszerű működés és az etikus üzletvitel természetesen egymással szorosan összefüggő kérdéskör – véli Dr. Fazekas Orsolya jogtanácsos. A gazdasági előnyfölény például jogilag önmagában nem tilos, néha ésszerű üzleti magyarázatai vannak, ugyanakkor az azzal való visszaélés már jogi következményekkel járhat. A kartell esetében meglepő lehet, de a passzív viselkedés is jogkövetkezményekkel járhat.

Járd körbe és nézd meg az összefüggéseket

Jánosa Barbarával a Telenor etikus üzletvitel gyakorlatáról beszélgettek a program résztvevői. Megvitatták annak értékalapú és üzleti gyökereit, megvalósulási formáit és azt a kis- és közepes vállalatok etikus üzletvitelének javítását szolgáló programot, amellyel a cég eldöntötte, hogy kilép a reflektorfénybe.

DSC_0156

Kockázatelemzés és gyors reakció

Beke Zsuzsa  a Richter példáján keresztül a tőzsdei jelentés részleteibe avatta be a csapatot: elvárások, előnyök, kockázatok, hátrányok, lehetőségek. Az ezzel összefüggő vállalatirányítási szükségletek és az etikus üzletvitel összefüggéseit, néhány különleges etikai dilemmára rávilágítva mutatta be a gyógyszeripar gyakorlatából. Esettanulmány során egy versenytárs nem etikus piacszerzése izgalmas vitatémaként merült fel az „azonnal reakció, magas kockázatot vállalva” vs. „lassú – kevésbé hatásos reakció – de kockázatminimalizálás a döntés során” döntési dilemma.

DSC_0165

Hogyan fejlődhetnénk helyzetfeltárás nélkül?!

Szabó István, a KPMG fenntarthatósági vezetője általános körkép keretében mutatta be a nem pénzügyi / fenntarthatósági jelentéstételt, amely egyre inkább elvárás lesz a vállalatokkal szemben. Hangsúlyozta, hogy a jelentésre ne mint „eredményre” tekintsünk, hanem a folyamatnak a jelentőségét figyeljük, amely a vállalat valódi fejlődését szolgálja.

IMG_0404

Erről jelentsünk?

Egy fiktív menedzsmentülésre látogathattunk délután, ahol az átláthatóság, egy konkrét fenntarthatósági jelentés elé gördített akadályokat ellenvetéseivel, szkepticizmusával a vezérigazgató és a vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgató. Ezért egy-egy csapatnak (és facilitátornak) kellett felkészíteni a HR-, pénzügyi-gazdasági és marketing igazgatót, hogy megfelelő érvekkel, indokokkal felvértezve meggyőzzék őket az adatok, információk publikussá tételéről.


IMG_0420

 

Lehetséges-e etikusan az etikátlan környezetben?

Bogsch Erik a Richter vezérigazgatója a nap zárásaként egy órát töltött velünk egy kötetlen beszélgetés keretében. Véleménye szerint a magyarországi és iparági etikai kihívások ellenére is lehet etikusan működni, akkor is, ha ez bizonyos esetekben versenyhátrányt jelenthet rövid távon. Az etikus utat „egyszerű döntés”-nek nevezte a hosszú távú siker és fenntarthatóság érdekében. Elhatározás kell és végig kell csinálni, akkor is, ha nehéznek tűnik. Míg többségében a vállalatok és vezetőik hazánkban azt mondják „nem lehet tervezni, egy évnél messzebbre látni hazánkban a kiszámíthatatlan környezet miatt”, addig a gyógyszeripar 5-15 éves stratégia mentén valósítja meg innovációit és fejlesztéseit.

DSC_0295

 

További képekhez itt linket

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?