Az Action 2020 a BCSDH kiemelt programja 2014-ben

Március 4-én tartotta a BCSDH éves Taggyűlését melynek fő témája a 2013-as év beszámolójának elfogadása, továbbá a 2014-es munkaterv megvitatása volt. Az eseménynek hagyományosan egyik tagvállalatunk, ezúttal a MAVIR Zrt. adott otthont. A Taggyűlést megelőzően a vendégek a MAVIR Rendszerirányító Központjában tettek látogatást.

A Taggyűlésen Petrik Ida igazgató ismertette a 2013-as év szakmai és pénzügyi beszámolóját. A szervezet az elmúlt évben jelentős fejlődésen ment keresztül, tagjaihoz 17 vállalat csatlakozott.

Folytatódott a tagvállalatok körében népszerű üzleti reggeli sorozat. Három eseményre került sor ennek keretében: az elsőn Jonathan Knott Brit Nagykövet és Gyenes András, az Unilever ügyvezető igazgatója volt vendégünk, a második eseménynek a Telenor adott otthont, melyet a Transparency Internationallel közösen szerveztünk üzleti etika és korrupció témában, míg a harmadik üzleti reggeli a víz témája köré szerveződött a Budapesti Víz Világtalálkozó apropóján. Vendégelőadónk Joppe Cramwinckel, a WBCSD Víz Program Igazgatója volt, aki előadását követően öt vállalatvezetővel tartott panelbeszélgetést.

Októberben került megrendezésre a Budapesti Víz Világtalálkozó, melynek Üzleti Fórumának szervezésére kaptunk felkérést a Külügyminisztériumtól. Az öt napos eseményt Ban-Ki Moon ENSZ főtitkár és Áder János köztársasági elnök nyitotta meg, melyen több mint 700 vendég vett részt közel 200 országból.

November 14-én tartottuk éves nagy rendezvényünket, melyen újabb 38 vezető csatlakozott „A vállalati fenntarthatóság komplex értelmezése” című vezetői ajánlásunkhoz. Ezáltal az ajánlásnak 80 aláírója van, köztük 70 vállalat, melyek hazánk GDP-jének közel 25 %-át adják.

Megjelent az ajánlás alapító aláírói körében végzett felmérésünk eredménye, mely rámutatott, hogy a hazai vállalatok körében a fenntarthatóság különböző aspektusai tekintetében a környezetvédelem a legfejlettebb terület, míg a partnerség és az átláthatóság terén szükséges a legnagyobb fejlődés.

Szintén novemberben jelent meg a HVG Fenntartható Fejlődés Plusz kiadvány együttműködésünkkel. A kiadvány kiemelt témája  a víz volt a Világtalálkozóhoz kapcsolódóan.

A 2014-es programtervet az elnökség ismertette a Taggyűléssel. Az erre az évre javasolt  szervezeti célokhoz és programhoz igazítva az elnökségen belüli feladatmegosztás szerint Salgó István a Vezetői ajánlásért,  Jamniczky Zsolt a tagsági politka megvalósításáért felel, Kapusy Pál az Action 2020 program vezetője, Nevelős Orsolya „A jövő vezetői” programért felelős a Társadalmi tőke munkacsoport vezetőjeként, míg Márta Irén a szervezet rendezvényeit koordinálja.

Az elnökség előkészítette és a Taggyűlés elé terjesztette a felülvizsgált tagsági politikát és ismertette a 2014-2016 közötti időszakra javaslatát a tagsági politika megújítására.

Az Action 2020 lesz a szervezet zászlóshajó programja az idei évben. A WBCSD által 2013 novemberében bemutatott globális program a 2010-ben publikált Vision 2050-ben vázolt célok eléréshez dolgozott ki egy részletes agendát az üzleti világ számára. A program hazai adaptációja megkezdődött, melynek eredményei november 25-én kerülnek bemutatásra.

Elindult „A jövő vezetői” tehetségprogram, melyben 23 fiatal tehetség vesz részt tagvállalatainktól. A program februártól novemberig tart tagvállalataink vezetőinek mentorálásával.

Az idei évben is folytatódik az üzleti reggeli sorozat. Februárban Michael Nixon, a Nestlé ügyvezető igazgatója volt vendégünk, áprilisban a közlekedés témája kerül napirendre, melynek a Toyota ad otthont. Ezen túlmenően vendégünk lesz az ősz folyamán Kitty van der Heijden, Hollandia Fenntarthatósági Nagykövet asszonya és terveink között szerepel egy kormányzati üzleti reggeli is az ősz folyamán.  Májusban egy régi hagyományt szeretnénk újjáéleszteni és ismét megrendezésre kerül a BCSDH hétvége. Az esemény házigazdája a Kékkúti Ásványvíz lesz és Kékkútra  látogatunk majd.

Négy munkacsoport fog működni 2014-ben tagvállalataink részvételével.  A Vezetői ajánlás munkacsoport 2012 óta működik és feladata az ajánlás gondozása és az aláíró vállalatok vezetőinek bevonása a BCSDH munkájába. A Társadalmi tőke munkacsoport első megvalósult programja „A jövő vezetői” tehetségprogram. Az idei évben újabb programok kidolgozásán dolgozik majd. Az Action 2020 program adaptálására új munkacsoport alakult, továbbá megkezdi munkáját a Fenntarthatóság a beszállítói láncban munkacsoport is.

A HVG Fenntartható Fejlődés Plusz kiadvány 2014-ben is megjelenik, melyhez várjuk tagvállalataink témajavaslatait.

A taggyűlésen a fentiek megtárgyalásán túlmenően sor került a szervezet alapszabályának módosítására, melyet a megváltozott civil törvény tett szükségessé, továbbá sor került új tagvállalataink vezetőinek köszöntésére is.

Az eseményen készült fotók képgalériánkban tekinthetők meg. https://bcsdh.hu/galeria/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?