Biodiverzitás és üzlet? – az IUCN és WBCSD új, közös kezdeményezése

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (International Union for Conservation of Nature -IUCN) és az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért szervezet (World Business Council for Sustainable Development – WBCSD) egy új útmutatót adott ki, amivel a biodiverzitásra vonatkozó ismeretanyag jobb megértését és felhasználását igyekszik elérni, segítve, hogy a vállalatok eredményesebben tudják környezeti hatásukat csökkenteni.

IUCN és partnerei egy kézikönyv sorozatot dolgoznak ki. Ez egy olyan tudás alapjául szolgál, amely a biodiverzitásra vonatkozó információk értékelését foglalja magában, s ehhez különféle standardok, irányelvek, adatok, eszközök, valamint releváns képzés nyújtanak támogatást.

„Biológiai sokféleség az Üzletért – Egy útmutató az IUCN által szolgáltatott kézikönyv használatához” a vállalatok számára speciálisan annak segítését célozza, hogy jobban megértsék és használni tudják ezeket a kézikönyveket működésük környezeti kockázatainak és lehetőségeinek értékelésénél. Az útmutató célja, hogy megmutassa, hogyan segíthet a tudástermék a vállalat biodiverzitásra gyakorolt hatásainak és az attól való függőségeinek meghatározásában, értékelésben, kezelésében, valamint célja az is, hogy segítsen a környezetvédelmi standardoknak és tanúsítási rendszereknek való megfelelésben.

„Az IUCN számára fontos, hogy demonstrálja milyen tudás áll rendelkezésre, és azt hogyan használhatják fel a vállalatok inputként a döntéshozási folyamataikban,” mondta el Giulia Carbone, az IUCN Globális Üzlet és Biodiverzitás Programjának igazgatóhelyettese.

„Tudatosítani szerettük volna, hogy ezt a tudást nem csak a civil közösségek használhatják, hanem a vállalatok is, hiszen a kockázatok és lehetőségek kezelésében ennek a tudásnak kritikus jelentősége van.”

Az útmutatót az IUCN dolgozta ki szoros együttműködésben a WBCSD-vel és annak tagvállalataival, a következő négy kézikönyvre fókuszálva:

  • Az IUCN Vörös Listája a kihalással fenyegetett fajokról;
  • Védett Bolygó (WDPA, World Database on Protected Areas támogatásával), mely dokumentálja a védett területek kiterjedését, minőségét és sokféleségét;
  • Kulcsfontosságú Biodiverzitási Területek, mely a globális jelentőségű biológiai sokféleséggel rendelkező területeket jelenti;
  • Ökoszisztémák Vörös Listája, mely felméri az ökoszisztéma összeomlásának kockázatát.

„Ez az útmutató üzleti és fenntarthatósági menedzserek, valamint környezetvédelmi tanácsadók számára készült, hogy ezáltal növeljék annak megértését, hogy mely kézikönyvek állnak rendelkezésre, és azokat hogyan tudják a vállalatok beültetni működésükbe, javítva a természeti tőkével való gazdálkodást.” mondta el Violaine Berger, a WBCSD Ökoszisztémák & Mezőgazdaság programjának igazgatója.

„Remekül kiegészíti a WBCSD Eco4Biz Útmutatóját, mely az üzleti döntéshozatal támogatásaként egy strukturált áttekintést biztosít a létező ökoszisztéma szolgáltatások és a biodiverzitáshoz kapcsolódó szemléletekről, eszközökről.”

A több évtizedes közös munka után a WBCSD 2013-ban az IUCN tagjává vált. Ez mérföldkőnek számít a fokozott együttműködés és üzleti elköteleződés szempontjából, lehetőséget teremtve olyan megoldások számára, melyek jobban elősegítik az IUCN víziójának megvalósulását: egy olyan világét, amely becsüli és óvja a természetet.

További információ az IUCN Üzlet és Biodiverzitás Programjáról (angol)

További információ a WBCSD Ökoszisztémák munkaprogramjáról (angol)

Útmutató (angol)

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?