Egy asztalnál civilek, tudósok és az üzleti szektor – az Action 2020 Magyarország folytatódik

2015 májusában komoly szellemi munkával kezdődött az Action 2020 Magyarország program új fejezete a programtámogató KPMG falai között. A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) 2014-ben mutatta be nagyszabású fenntarthatósági programját, amelyben a hazai üzleti vállalkozásokat hívja cselekvésre. A célkitűzések meghatározása után itt az idő, hogy a vállalatok konkrét vállalásokkal, üzleti megoldásokkal járuljanak hozzá azok megvalósulásához.

Az üzleti, a tudományos és a civil szféra több mint 60 képviselője öt szakértői csoportban vitatta meg a magyarországi Action 2020 program kapcsán a hatásmérést alkalmassá tévő mutatószámokat és kezdte el azonosítani a példamutató üzleti megoldásokat. Az egyes szférák közötti valóban élő eszmecserén, párbeszéden alapuló munka, az azonnali visszacsatolások inspiráló és kreatív keretet biztosítottak a vállalt feladatok sikeres teljesítéséhez. Ezt a fajta közvetlenséget és egyeztetési módszert érdemes lehet továbbvinnünk és akár a BCSDH egyéb munkacsoportjai számára is értéket teremthet – mondta el Ifj. Chikán Attila, az Action 2020 Magyarország munkacsoport vezetője, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója.

A2020kpmg1

A műhelymunkák során a szakértők törekedtek rá, hogy előremutató, minden kitűzött cél megvalósulását ösztönző mérőszámokat azonosítsanak. Fertetics Mandy, a BCSDH szakmai vezetője hozzátette: „Legnehezebb a mérőszámok, indikátorok azonosítása, hiszen figyelemmel kell lennünk az eltérő vállalatméretre, iparágra, tevékenységre, mégis lehetőséget kell teremteni az eredmények összesítésére is. Továbbá kihívást jelent a bázisévhez való viszonyítás vagy a fajlagos változások mérésének kérdése, a vállalati erőforrás befektetés (input oldal) illetve az eredményeket és hatásokat megragadó indikátorok kiválasztása.”

A2020kpmg2

Dr. Pintér László a Közép-európai Egyetem (CEU) Környezettudomány és Környezetpolitika Tanszékének docense és a Nemzetközi Fenntartható Fejlődési Intézet (IISD) főmunkatársa a konzultációs folyamat egyediségét méltatta: „Nemzetközi fronton jelenleg egyedülálló a magyarországi folyamat, hogy az üzleti szektor szereplői ilyen proaktív és előremutató együttműködést kezdeményeztek nemzeti szintű fenntarthatósági célok kialakítása kapcsán a tudomány és civil szféra neves szakértőivel. Már maga a részvételi folyamat példaértékű és fontos fenntarthatósági előnyöket rejt magában, nem beszélve a feltett kérdések jelentőségéről: makroszintű kockázatok üzleti integrálása, hatások mérése, szokásos üzletmeneten túlmutató üzleti megoldások keresése.”

A2020kpmg3

A tematikus műhelymunkák izgalmas kérdéseket vetettek fel a diskurzusok során, többek között a friss víz kérdéskörét, az ivóvízhálózat kapacitáskihasználásának és a vízfelhasználás hatékonyságának ellentmondását, a karbonlábnyom számítás módszertani nehézségeit, a körforgásos gazdaság gondolkodásának beépítésének igényét, a méltányos bér mérési nehézségeit, az újfajta, nem tulajdonláson alapuló fogyasztást támogató üzleti megoldások példáit.

A közös munka eredménye egy olyan Célkitűzési Segédlet, ami segítheti a vállalatokat abban, hogy olyan vállalásokat tegyenek, amelyek teljesülését nyomon tudják követni; továbbá kapcsolódó üzleti megoldásokat találhassanak, vagy saját megoldásokhoz kaphassanak ötleteket. Ezzel is inspirálva még több vállalatot, a BCSDH tagvállalatain is túl, hogy ők is hozzájáruljanak hazánk komoly társadalmi, környezeti és gazdasági kihívásainak üzleti megoldásához.

*****

Az Action 2020 Magyarország programról:

Az Action 2020 Magyarország program az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (World Business Council for Sustainable Development – WBCSD) globális Action 2020 programjának hazai adaptációja.

Az Action 2020 olyan platform, amely azonnali cselekvésre hívja az üzleti szektort és a program ehhez fogalmaz meg 2020-ig szóló célokat. Majd ezekhez a célokhoz üzleti megoldásokat rendel, hogy a fenntarthatóbb világ felé vezető úton a szükséges gyakorlati lépések megtörténjenek.
A hazai adaptáció során öt került kiválasztásra az Action 2020 Magyarország programban: élelmezés, fenntartható életmód, foglalkoztatás, klímaváltozás és víz.

A hazai célkitűzések megfogalmazásában több mint 100 tudományos és civil szakértő, valamint üzleti vállalkozás első számú vezetője vett aktívan részt.

Bővebb információ: www.action2020.hu

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?