Fókuszban a környezetvédelem, idén 17. alkalommal: a Zöld Béka Díj

Idén is keresi a legjobb fenntarthatósági jelentést a Deloitte

A hazai nagyvállalatok nagy százaléka már rendszeresen készít fenntarthatósági jelentést, de a kis- és középvállalkozások közül is egyre többen érzik fontosnak egy ilyen beszámoló megírását. A Deloitte Magyarország által meghirdetett Zöld Béka Díj amellett, hogy elismeri a legjobb fenntarthatósági jelentést készítő cégeket, kiváló lehetőség arra is, hogy a társaságok felmérjék, hol tartanak a beszámoló készítésre vonatkozó uniós előírás teljesítésében. Továbbá a Zöld Béka Díj megfelelő alkalmat nyújt a vállalatoknak arra is, hogy nemzetközi porondon is kipróbálják magukat.

A fenntarthatóságra való törekvés, a környezet védelme egyre inkább beépül azon hazai vállalkozások hétköznapjaiba, amelyek számára nemcsak a profitszerzés az elsőszámú célpont, hanem üzleti döntéseik meghozatalánál felmérik a társadalmi- és szociális felelősségvállalás jelentőségét is. Ezt igazolja az is, hogy a Deloitte Magyarország által meghirdetett Zöld Béka Díjra évről évre egyre színvonalasabb beszámolók érkeznek.

Idén már 17. alkalommal

A Deloitte Magyarország a 2000-ben alapított Zöld Béka Díjjal a vállalatok környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalását és az ezen a területen elért eredményeiket tükröző beszámolókat ismeri el. Az idén már 17. alkalommal meghirdetett versenyre augusztus 18. és szeptember 18. között lehet jelentkezni, és Magyarország mellett régiós szinten is megmérettethetik magukat a pályázók.

Az országos szinten díjazott jelentések automatikusan részt vesznek a regionális versenyen is. A résztvevők az előző egy vagy két pénzügyi évet lefedő társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos, fenntarthatósági, illetve integrált jelentésekkel pályázhatnak.

A Deloitte tanácsadói segítenek

A tapasztalatok azt mutatják, hogy számos esetben az ismeretek hiánya, a beszámolók elkészítésével járó adminisztratív feladatok mennyisége miatti félelem tartja vissza a cégeket, hogy fenntarthatósági jelentést készítsenek. A vállalat működését és stratégiáját ténylegesen támogató beszámoló megírásában azonban nem kell csak saját tudásukra támaszkodniuk a társaságoknak, a Deloitte Magyarország tanácsadói is tudnak ebben segíteni. A Deloitte munkatársai nem csupán a jelentés elkészítésében, de a környezettudatos, fenntartható vállalati működésre történő átállásban is képesek támogatni a hozzájuk forduló cégeket.

 

A Zöld Béka Díjra bármilyen jelentés nevezhető, ugyanakkor az értékelési szempontoknak megfelelően előnyt élvezhetnek azon jelentések, melyek a GRI G4 irányelve, a GRI Standards irányelve, az IIRC irányelve, az ENSZ Global Compact irányelve, az ISO 26000 irányelve, valamint a nem pénzügyi és a sokszínűséggel kapcsolatos információknak bizonyos nagyvállalkozások és vállalatcsoportok általi közzétételéről szóló 2014/95/EU irányelve közül legalább egyet követnek. A díjra állami és magáncégek, alapítványok, valamint egyetemek egyaránt pályázhatnak. A cégek a jelentéseket országos szinten az adott ország nyelvén és angolul is benyújthatják.

A Zöld Béka Díj iránt érdeklődők a Deloitte oldalán tájékozódhatnak a verseny részleteiről és a jelentkezés feltételeiről. A fenntarthatósági jelentéseket értékelő független zsűri döntését követően a verseny eredményét várhatóan novemberben hirdetik ki.

 

Ettől az évtől már hatályba lépett az az uniós előírás, ami a legnagyobb cégek számára megszabja, hogy nem pénzügyi jelentéseket és diverzitási jelentéseket is készítsenek. A Zöld Béka Díjra történő jelentkezés jó mérce lehet ahhoz, hogy kiderüljön, hol tartanak a vállalkozások ezen előírás teljesítésében. Egy jó fenntarthatósági jelentés azon túl, hogy erősíti a befektetők bizalmát – mivel átláthatóbbá teszi az üzleti modellt, a stratégiát és az esetleges kockázatokat is -, segíthet abban is, hogy új üzleti lehetőségeket találjanak a cégek” – mondta el Lukács Ákos, a Deloitte Fenntarthatósági és klímaváltozási üzletágának vezetője.

 

A Deloitte-ról

A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó- és egyéb tanácsadási, továbbá jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, a Deloitte Legal Erdős és Társai Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 150 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelmével és minőségi szolgáltatásaival segíti ügyfeleit abban, hogy megfeleljenek az előttük álló üzleti kihívásoknak. A Deloitte mintegy 225 000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.

A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy. A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.com/hu/magunkrol.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?