Hogyan és milyen áron tarthatjuk meg munkavállalóinkat?

Nem kérdés, hogy a gazdaság sikeres újraindítás záloga, hogy megtartsuk munkatársainkat, de hogyan és milyen áron? Erről beszélgetett Baja Sándor, a Randstad ügyvezető igazgatója a BCSDH tagvállalatainak vezetőivel.

Az on-line beszélgetésre a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) most induló vállalatvezetői beszélgetéssorozat első eseményeként került sor. A GDP 30%-át termelő 94 tagvállalatot tömörítő szervezet fontosnak tartja, hogy olyan fórumot teremtsen a vállalatvezetők számára, ahol őszintén megbeszélhetik dilemmáikat és megoszthatják a jelen helyzet kihívásaira adott megoldásaikat. Ezzel is segítve, hogy a gazdaság újraindítása zökkenőmentesebb legyen és a tanulságokat levonva egy fenntarthatóbb, új üzletmenet jöjjön létre. Baja Sándor az esemény házigazdája, egyúttal a BCSDH tanácsadó testületének tagja, az Action 2020 Foglalkoztatás munkacsoportjának vezetője is.

A világjárvány következtében számos, új kihívással kell szembenéznie a vállalatvezetőknek. Szinte minden szektorban néhány nap alatt százezrek otthoni munkavégzését kellett megoldani. Az eddig megbízhatóan működő beszállítói láncokban is komoly fennakadások vannak, a kereslet is drasztikusan átrendeződött, ezzel átalakítva a munkaerő igényeket is. Számos vállalat nagy erőfeszítéseket tesz, hogy ne kelljen elbocsátania dolgozóit, de már most exponenciálisan nőtt a munkanélküliek száma.  Sokan vannak kényszerszabadságon és a fizetések kétszámjegyű csökkenése prognosztizálható.

„Ahogy elhúzódik a válság, úgy nő a bizonytalanság. Annál fontosabbá válik a munkavállalók felé az őszinte kommunikáció, mert egyébként a bizalomvesztés nehezítheti a működést és az újraindulást. Gyökeresen változik meg a munkaerőpiac is. Egy hosszabb átmeneti időszakra kell felkészülnünk, amikor a vírussal együtt élve kell dermedt állapotából újraéleszteni a gazdaságot. Felértékelődik a távmunka, de a munkahelyre visszatérő dolgozók is teljesen új feltételek közé kerülnek.  Ennek infrastruktúrájának, kultúrájának kialakítása vár most a vállalatokra. A vírus legyőzése után pedig az lenne a legfontosabb, hogy a rugalmasabb, fenntarthatóbb munkaerőpiac hosszútávon is fennmaradjon.” – fejtette ki előadásában Baja Sándor.

A feladatok sokszor teljesen újszerűek, egyik napról a másikra kell akár teljesen új üzleti modellekre áttérni, ami egészen más megközelítést és nagyfokú rugalmasságot igényel mind a munkáltató, mind a munkavállaló részéről.

Ám a jelenlegi helyzet számtalan olyan tapasztalást eredményez, amely a gazdaság újraindulásakor akár egy rugalmasabb, fenntarthatóbb foglalkoztatást is jelenthet, ahogy az a BCSDH Action2020 Foglalkoztatás területén tett ajánlásai már 2017-ben megfogalmazták.

Több BCSDH tagvállalat is hatékony munkahely megőrző intézkedésekről számolt be, és a vállalatvezetők megerősítették, hogy a gazdaság újraindítása után a folyamatoknak fenntarthatóbb módon kell működniük.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?