Készül a második Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia – a vállalatok véleménye is számít

2023. június 7-én 33 vállalatvezető részvételével zajlott az a szakmai egyeztetés a Parlamentben, melynek során a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) és tagvállalatai bemutathatták javaslataikat a készülő második Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia kapcsán. Két év elteltével immár negyedik alkalommal szervezte meg ezt a szakmai megbeszélést a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT).

A rendezvény elején Dr. Bartus Gábor, az NFFT titkára bemutatta a Keretstratégia elkészítésének mérföldköveit, illetve azt is, hogy hogyan látja a Tanács a fenntarthatóság hazai helyzetét. Elmondta, hogy bár több területen látszódik előrelépés az első keretstratégia megalkotása óta, ugyanakkor a természeti erőforrások, a tudástőke és a társadalmi tőke területén jelentős erőfeszítéseket kell még tennünk. Hangsúlyozta azt is, hogy a vállalati szféra véleményére nem csak most, a folyamat elején számít, hanem a Keretstratégia kialakításának teljes folyamatában, akár ágazati szintű javaslatok, egyeztetések kapcsán is.

A BCSDH képviseletében Ifj. Chikán Attila elnök köszöntötte a résztvevőket és felkérte a jelenlevő vállalatvezetőt véleményük ismertetésére. Számos konkrét javaslat érkezett a fenntarthatóság rendszerszintű értelmezése, a nemzetközi és hazai jogszabályok összehangolása, a természeti erőforrások hatékonyabb felhasználása, valamint a társadalmi tőke fejlesztése kapcsán. Ugyanakkor még mindig komoly kihívásokkal szembesülünk az edukáció, a szabályozók terén.

Köszönjük a gyümölcsöző közös munkát a több mint 30 résztvevő tagvállalatunknak!

Az eseményről készült galéria a linkre kattintva tekinthető meg.