Mi a körforgásos gazdaság szerepe az ESG jelentéstételben? – Lezárult a Körforgásos Gazdaság Akadémia

Mi a szerepe a körforgásos gazdaságnak az ESG jelentéstételben? Milyen körforgásos gazdasági mutatókat kell vizsgálniuk a vállalatoknak a jelentéstétel során? 2023. június 6-án, a Körforgásos Gazdaság Akadémia záró webináriumán több mint 35 résztvevővel 3 vállalati előadóval vizsgáltuk meg a fenti kérdéseket tanácsadói oldalról, adatgyűjtési szempontból, és egy vállalati jógyakorlaton keresztül.

A tanácsadói oldalt Nádasy Bernadett, a PWC Magyarország vezető ESG és fenntarthatósági tanácsadója képviselte. Bemutatta a körforgásos gazdaság kapcsán felmerülő tanácsadói feladatokat, melyek a: hagyományos tanácsadói feladatok (pénzügyi, stratégiai, működési kérdések), az adózási (hulladék import-export) és a jogi és szabályozási kérdések (kiterjesztett gyártói felelősség, visszavételi kötelezettség, környezetvédelmi termékdíj) és a fenntarthatósági jelentés készítés és auditok. Kiemelte a közelgő CSRD szabályozásban megjelenő körforgásos gazdasághoz kapcsolódó indikátorokat, melyek kidolgozása még folyamatban van, de jelentéstételi kötelezettséget jelent majd a vállalatok számára. Ezek az indikátorok a következő témákban merülnek fel: erőforrás-felhasználás és a körforgásos gazdaság integrálása az üzleti modellbe, az erőforrás-használattal kapcsolatos kockázatok és hatások azonosítására lehetőséget nyújtó eljárások, mérhető célok megfogalmazása és a taxonómia szabályozáson kívüli erőforrás-felhasználással és a körforgásos gazdasággal kapcsolatos pénzügyi lehetőségek.

Erre az előadásra csatlakozott rá Dr. Csorbai Hajnalka, az OPTEN Informatikai Kft. stratégiai igazgatója, aki az OPTEN által kidolgozott ESG Indexet, és az abban szereplő körforgásos gazdasági mutatókat mutatta be a résztvevők számára. Az index több mint 75 paramétert alapul véve mutatja meg egy-egy vállalkozás ESG szintjét egy 1-10-ig terjedő indexszámmal. Kiemelte, hogy az E pillérben szereplő körforgásos gazdaság tekintetében sok a benchmark, de individuális adat hiányában nem ad átfogó képet arról, hogy ki hol tart most. Ehhez adatgyűjtés és a beszállítói lánc feltérképezése lenne szükséges, melynek érdekében az Opten elindította az ESG kérdőívét, melyben 44 kérdésből 11 a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó, GRI sztenderdet alapul vévő kérdés. Ehhez kapcsolódó adatok például az összesen kibocsátott, a veszélyes és a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége, a körforgásos jógyakorlatok alkalmazása, illetve az energia-, vízfelhasználás csökkentése. Kiemelte, hogy a jövőre nézve a folyamatos mérés és egy egységes rendszer kidolgozása javítana a jelenlegi helyzeten.

A webinárium záróelőadásában Bálint Attila, az IKEA Magyarország fenntarthatósági vezetője mutatta be az IKEA körforgásos gazdaság területén elért eredményeit, illetve fenntarthatósági jelentését. Az IKEA először 2020-ban mutatta be a körforgásosság jegyében induló programjait az akkori Körforgásos Akadémián. Most, 2023-ban már a projekt 3 év alatt elért eredményei tudta bemutatni a résztvevőknek. A Bútorok második élete szolgáltatást 2020-ban indították el a soroksári IKEA áruházban teszt jelleggel, majd 2-3 hónap után indult el a teljes piacon a többi áruház bevonásával. Egy év alatt 130 %-os növekedést értek el az értékesített darabok mennyiségében, az ajánlatok tekintetében pedig 220%-os eredményt. Bevezették a Gyermekbútorok garantált visszavásárlását, illetve elérhetővé tették a Bútormentő pontokon lévő bútorok online foglalását is. Kiemelte, hogy 2022. évi fenntarthatósági jelentésük tartalmazza a körforgásos gazdasági szolgáltatásaik részletes leírásait és adatait, 2023-ban pedig már a szolgáltatások konkrét, számszerűsített eredményei is be fognak kerülni a jelentésbe.

Az Akadémiát közös beszélgetéssel zártuk a témában felmerült kérdéseket érintve.

Köszönjük a Körforgásos Gazdaság Platform 2023-as támogatóinak: