Nem utazott, mégis hazánkba látogatott a világhírű, francia klimaveterán

Paul Watkinson, a világhírű klímapolitikus a Párizsi Klímaegyezmény hatályba lépése utáni feladatokról és üzleti lehetőségekről beszélt formabontó és egyben karbonsemleges módon, Skype-on tartott élő előadást a BCSDH üzleti reggelijén.

Paul Watkinson, a Francia Környezetvédelmi, Energia- és Tengerügyi Minisztérium éghajlatügyi tárgyalási csoportjának vezetője, és Franciaország éghajlatügyi főtárgyalója tartott nagy sikerű videó előadást a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) vállalatvezetőknek tartott üzleti reggelijén. A GDP 30%-át adó több mint 70 vállalati tagot számláló szervezet az idei évben a Klímaváltozásra fókuszáló Action 2020 Magyarország programjának keretében hívta előadni a klímapolitikust, a Francia nagykövetséggel közös szervezésben.

dsc_5534

Eric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövetének nyitóbeszéde után  Paul Watkinson beszélt arról, hogy a Klímaegyezmény ratifikációja gyorsabb ütemben zajlik, mint az megjósolható volt, így ez befolyásolja az eddigi agendát is. Már Marrákesben, a novemberi COP22 tárgyalásokon, arról kell beszélni, hogy hogyan jelenik meg a megállapodás konkrét intézkedések formájában az egyes országokban, így az EU országaiban is. „Az ambiciózus célokhoz határozott lépések kellenek, amik valódi hatással bírnak” – foglalta össze a következő időszak legfontosabb célját a klímapolitikus.

dsc_5563

Paul Watkinson figyelmeztetett arra a tényre, hogy hamarosan, az évszázad második felére karbonsemlegessé kell válnunk. Ez pedig nem könnyű feladat és mindenkinek szerepe van benne. Az egyik legfontosabb eszköz – a carbon pricing – a szén-dioxid kibocsátás beárazása lehet. Ugyan az egységes rendszer még kidolgozás alatt van, de már vannak országok, ahol előterjesztették ennek bevezetését. Franciaországban novemberben fogadhatják el azt a törvényt, amely tonnánkénti 30 Eurós minimumárat határoz meg. Ennek széleskörű bevezetése alaposan átrendezheti a gazdasági erőviszonyokat.

A Párizsi Klímaegyezmény egyik hozadéka, hogy láthatóvá és átláthatóvá válik az egyes országok akcióterve, amely felgyorsítja majd a folyamatokat” – emelte ki Watkinson, de hozzátette, hogy kulcsfontosságú lenne, hogy a kormányzatok ezek kidolgozásában szorosan együttműködjenek az üzleti szektor szereplőivel.

Az üzleti szektor legnagyobb kihívása, hogy egy állandóan változó piaci környezetben, a rövidtávú piaci érdekek mentén született stratégiák és döntések mellett integrálja ezekbe a folyamatokba a közép és valóban hosszú távú szempontokat is.

Ez csak úgy lehetséges, ha lehetőségként tekintenek a vállalatok ezekre és saját meglévő folyamataikat úgy alakítják, hogy megfeleljenek ezeknek az elvárásoknak is.

„A befektetések és a finanszírozás irányának meghatározásánál a klímaváltozásra gyakorolt hatásnak az egyik fő szempontnak kell lennie” – zárta rendhagyó előadását Paul Watkinson.

dsc_5551
„A párizsi klímaegyezmény rövidesen hatályba lép. A BCSDH fontos küldetése, hogy támogassa tagvállalatait abban, hogy ne csak követői, hanem aktív formálói legyenek az eljövendő változásoknak, a globális trendeknek. Ebben segít minket a mai esemény is.” –
fejtette ki Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke.

Ennek egyik eszköze a BCSDH Action 2020 Magyarország programja, amely a szokásos üzletmeneten túlmutató üzleti megoldások felkutatását, inspirálását vállalja magára, melyek jó gyakorlatként kiterjeszthetők a gazdasági szereplők szélesebb körére. Már közel 50 vállalat csatlakozott a programhoz.

Az eseményen készült képeket itt tekinthetők meg.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?