Tudunk élni a lehetőséggel? – Race to Zero Carbon – Mit tesznek a vállalatok?

A július 2-án tartott online “Race to Zero Carbon” eseményen több iparág meghatározó szereplője, élenjáró vállalatok hazai vezetői példájukkal, elkötelezettségükkel ösztönözték hasonló ambiciózus vállalásokra a hazai vállalatokat a karbonsemleges gazdaságért.

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH), a Brit Nagykövetség, a Holland Királyság Nagykövetsége és a Német Nagykövetség közös szervezésében megrendezésre kerülő rendezvény célja volt, hogy ösztönözze a hazai üzleti szférát a pandémiát követő fenntarthatóbb, karbonsemleges gazdaságra történő átállásra. Az esemény apropóját az ENSZ által meghirdetett “Race to Zero” kampány és a 2021-ben megrendezésre kerülő COP26 adja, ahol a kormányoknak meg kell erősíteniük a 2015-ös Párizsi Megállapodást.

„A járvány kapcsán egy dolognak örülhetünk: bolygónk lélegzethez jutott. A korlátozások miatt a Föld minden pontján tisztul a levegő és a víz. A klímaváltozás nem állt le, a gazdasági kényszerszünet azonban lehetőséget ad arra, hogy meglépjünk olyan dolgokat, amelyekben eddig csak apró eredményeket értünk el. A most megtapasztalt pozitív klímahatások rá kell, hogy ébresszék az államokat és a vállalatokat, hogy a lehető leggyorsabban kell elérni a klímasemleges működést.” – mondta el Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke inspiráló nyitóbeszédében.

Az eseményen Iain Lindsay brit nagykövet, a 2021-ben Glasgowban megrendezésre kerülő COP26 házigazdájaként, René van Hell holland nagykövet, a körforgásos gazdaság elkötelezett támogatójaként, a BCSDH stratégiai pertnereként és Klaus Streicher Németország budapesti nagykövetségének ügyvivője, a 2020. július 1-től az Európai Unió soros elnökségét adó és a klímasemlegesség elérését zászlójára tűző Németország képviseletében tartott beszédet. Arra bátorítva a hazai vállalatokat, hogy kötelezzék el magukat az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának gyorsabb és ambiciózusabb csökkentése érdekében.

Dr. Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár beszélt az Országgyűlés által nemrégiben elfogadott klíma-védelmi törvényről, amely szerint Magyarország vállalja, hogy 2050-re eléri a nettó klímasemlegességet, vagyis az üvegházhatású gázok kibocsátása és elnyelése egyensúlyba kerül. A törvényben kitűzött célok között megtalálhatjuk a Zöld Államkötvény kibocsátását, a hazai vállalkozások energetikai fejlesztéseinek támogatását is, ezzel is támogatva azt a célt, hogy 2030-ig a megújuló energiaforrások részaránya Magyarországon elérje a 21%-ot.

„A Koronavírus lehet, hogy az utolsó figyelmeztetésünk, hogy amennyiben nem változtatunk gyökeresen a természethez való viszonyunkon, a civilizáció túlélése igen kérdéses. A koronavírus okozta egészségügyi és gazdasági válság csak ízelítő abból, amit az éghajlatváltozás fog hamarosan okozni.” – mondta el Prof. Dr. Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) munkacsoportjának alelnöke. A válság és a gazdaságélénkítés ugyanakkor rengeteg olyan új lehetőséget is teremtett, hogy felgyorsítsuk azokat a gazdasági és intézményi változásokat, amik szükségesek a dekarbonizációhoz, de a válság nélkül nagyon nehezen indultak be. Csak rajtunk múlik, hogy ezután visszamegyünk az elavult 20. századi “normális”ba, vagy egy új, élhetőbb, egészségesebb, hűvösebb és boldogabb új “normális”t építünk.” – tette hozzá.

„Tagvállalataink felének stratégiai, klímavédelmi céljai, vállalásai és programjai vannak már. A mai eseményünk célja az Action2020 Magyarország klíma programunk ajánlásainak mielőbbi gyakorlatba ültetésére ösztönözni a vállalatokat az élenjárók konkrét tetteinek bemutatásával. Ezek az ajánlások: karbonlábnyom-számítás bevezetése, az eredmények rendszeres elemzése, akcióterv készítése az üvegházhatású gázok kibocsátásának hatékony csökkentésére.” – mondta el Márta Irén, a BCSDH ügyvezető igazgatója.

A Race to Zero Carbon rendezvényen Alexander Protsenko az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgatója, Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgató-helyettese, Rábai Dániel a Continental Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, Lennard de Klerk az Irota Ecolodge tulajdonosa, Geert Swaanenburg, a Heineken Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója, Istenesné Solti Andrea a Shell Hungary Igazgatóságának elnöke, Dale A. Martin a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója és Hevesi Nóra a TESCO-Global Áruházak Zrt. kommunikációs vezetője beszéltek vállalataik konkrét klímavédelmi vállalásairól és lépéseiről annak érdekében, hogy elérjék a karbonsemleges működést.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?