Újra Ifj. Chikán Attilát választották a BCSDH elnökévé

Ifj. Chikán Attilát, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatóját választotta ismételten elnökévé a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért tisztújító közgyűlése

Budapest, 2019. február 26. – Ifj. Chikán Attilát választotta újra a szervezet vezetőjének a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) tisztújító közgyűlése. Az elmúlt három évben elnöksége alatt a szervezethez 27 új vállalat csatlakozott. A 83 tagvállalat a hazai GDP több mint 30 százalékát termeli. Mindemellett a szervezett elismertsége és láthatósága a közvélemény és a szakpolitika számára egyaránt nőtt.

Az újra megválasztott elnök munkáját egy négytagú elnökség segíti. Az elnökség újraválasztott tagjai Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária igazgatósági tagja, Dr. Fábián Ágnes, a HENKEL Magyarország ügyvezető igazgatója, Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary ügyvezető igazgatója. A testület új tagjaként Nagy Grétát, a Dandelion Kft. ügyvezető igazgatóját a leköszönő Dr. Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária ügyvezető igazgatója helyére választotta meg a közgyűlés. Az ő megbízatásuk – az elnök mandátumához hasonlóan – három évre szól. A BCSDH ügyvezetését továbbra is Márta Irén látja el.

A Felügyelőbizottság újraválasztott tagjai Pallaghy Orsolya és Dr. Fazekas Orsolya. A leköszönő Lakatos Sándor, az Inest ügyvezető igazgatójának helyére Kocsány Jánost, a Graphisoft Park SE vezérigazgatóját választotta meg a közgyűlés.

Szervezetünk jó úton halad – kezdte az elmúlt három év értékelését Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke – a tevékenységünk pedig évről évre egyre hatásosabb, hiszen a BCSDH által megvalósított programok mindegyike – az Action2020 Magyarország program és “A jövő vezetői” tehetségprogramunk is – kiemelkedő eredményeket ért el az elmúlt években.

A kormányzat felé is sikerült jelentős mértékben javítani a BCSDH ismertségét, láthatóságát. Állandósult a szervezet támogató szerepe a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsban (NFFT), illetve kifejezetten erős szakmai kapcsolat alakult ki a Köztársasági Elnöki Hivatallal is. Ugyancsak jelentős siker, hogy a Külügyminisztérium felkérésére a BCSDH – tagvállalatainak vezetőivel közösen – szakmai segítséget nyújtott Magyarország önkéntes nemzeti fenntarthatósági beszámolójának – azon belül az üzleti szektorról szóló rész – elkészítésében, amely a Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030 hazai végrehajtása terén elért eddigi eredményekről szólt.

„Az utóbbi három év egyik legnagyobb eredményének ugyanakkor egyértelműen a Körforgásos Gazdaság Platform létrejöttét tartom, amely a BCSDH, a Holland Nagykövetség és az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére jött létre. A Platform célja az összefogás és tudásmegosztás a vállalati, a kormányzati és a tudományos szféra részvételével. Az alapítás óta már 55 tagvállalat írta alá az egyetértési nyilatkozatot, ez a szám pedig egyre csak növekszik.” – tette hozzá Ifj. Chikán Attila.

„Ami a jövőt illeti, mindezen tevékenységeket szeretnénk a már megszokott eltökéltséggel folytatni, fejleszteni a következő években is. Számos feladat áll előttünk: Az Action 2020 program lezárása és kiértékelése mellet új programot indítunk 2030-ig, amely már az SDG-khez kapcsolódik. A részletek kidolgozása még előttünk áll.” emelte ki a legfontosabb feladatait Ifj. Chikán Attila. „Célom továbbá, hogy még inkább megszilárdítsuk, illetve kiterjesszük a kormányzati és nemzetközi kapcsolatrendszerünket, a kölcsönös szakértői támogatás ugyanis nagyban hozzásegíthet minket a jövőbeni céljaink eléréséhez. Határozott elképzelésem, hogy a BCSDH-nak nyitnia kell a kisebb vállalatok felé is, hogy minél több céggel ismertethessük meg a fenntartható fejlődés eszményének lényegét.”- tette hozzá szakmai programjáról beszélve az újraválasztott elnök.

 

***

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) új elnöksége

 

Ifj. Chikán Attila – elnök 
vezérigazgató
ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt.

A közgazdász végzettségű szakember több évtizedes szakmai és vezetői tapasztalattal rendelkezik az energetikai iparágban. Az általa az alapítástól irányított ALTEO Group mára az energetikai iparág egyik meghatározó magyar tulajdonú szereplőjévé nőtte ki magát. A vállalat tevékenységei között megtalálható az energiatermelés, -szolgáltatás és -kereskedelem, megújuló és gázerőművekkel egyaránt rendelkezik, ügyfelei között pedig elsősorban ipari cégek találhatók. 2010 óta van jelen a Budapesti Értéktőzsde kibocsátói között, mára a Prémium kategóriában jegyzik. Az ALTEO az impact investment (gyakorlatilag a pénzügyileg jövedelmező, fenntartható és társadalmilag felelős befektetés szinonimája) stratégia egyik legmeghatározóbb hazai képviselője.

Elkötelezett a fenntarthatóság iránt, a téma véleményvezéreként fenntarthatósági blogot vezet Chikansplanet néven. 2016 óta a BCSDH elnökeként vállal aktívan szerepet a szervezet munkájában. 

Dr. Fábián Ágnes
ügyvezető igazgató
Henkel Magyarország Kft.
Adhesives Technologies üzletág igazgató

1996 óta tagja a Henkel Magyarország Kft. csapatának. A ranglétra több fokát bejárva, 9 évet nemzetközi munkakörben is eltöltve lett a Henkel Adhesive Technologies üzletág vezetője, mely mellett 2011-től tölti be a Henkel Magyarország ügyvezetői posztját is. Pályafutását 1990-ben a Biogal Gyógyszergyár Hélia kozmetikai divízió értékesítési területén kezdte. Majd a Maybeline-nél és a Loctite Magyarországnál dolgozott értékesítési területen, amikor a Henkel felvásárolta a vállalatot. Célja, hogy egyre több vezető ismerje fel, hogy a jó teljesítményhez elengedhetetlen, hogy fenntartóan működjön és az ügyfelei, vásárlói számára több értéket teremtsen. A fenntartható működés ma már olyan elvárás, ami nem lehet és nem is érdemes kikerülni.

 

Gazsi Zoltán
ügyvezető igazgató
Eisberg Hungary Kft.

 2007 óta az Eisberg ügyvezető igazgatója. A gödöllői Agrártudományi Egyetem elvégzése után először a Mezőgazdasági Minősítő Intézetben, majd 14 éven keresztül multinacionális környezetben dolgozott, a Syngenta vállalatnál: az ócsai Kisérleti Állomás vezetése után különböző marketing- és projekt-koordinációs munkákat végzett egyre nagyobb területen, szinte minden földrészt érintve.

Hisz benne, hogy a vezetőknek kiemelt feladata és felelőssége, hogy az általuk vezetett cégek rugalmas alkalmazkodása a változó üzleti környezethez dolgozóik és a természet rendjének maximális tiszteletben tartásával tudjon megvalósulni. A cégeknél látott jó példák hatnak a dolgozók családtagjaira, közvetlen és közvetett környezetükre, mely hatások nélkülözhetetlenek a lényegi társadalmi szintű változások elindításában.

Jamniczky Zsolt
igazgatósági tag
E.ON Hungária Zrt.

2007 óta az E.ON Hungária csoport központi ügyekért felelős igazgatója, 2010-től pedig egyben a vállalat vezérigazgató-helyettese is. Tanulmányait követően a Magyar Országgyűlés külkapcsolati irodájának tanácsadói tisztségét töltötte be.  1996-ban a Reemtsma Hungary debreceni dohánygyár vállalati ügyekért felelős igazgatója lett. Ezt követően a Philip Morris Hungary vállalati ügyekért felelős igazgatója 2005-ig, majd 2006 és 2007 között a Philip Morris International brüsszeli irodájában az EU kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatói posztot töltötte be. Tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte. Kiemelt érdeklődési területe a vállalati fenntarthatóság ügye, a társadalmi felelősségvállalás a folyamatosan változó gazdasági és társadalmi környezetben és az iparági innováció kérdése.

Magyarország Köztársasági Elnöke 2016-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta Jamniczky Zsoltnak.

Nagy Gréta
ügyvezető igazgató
DANDELION Kft.

Környezetmérnökként végzett a Széchenyi István Egyetemen, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen először környezetmenedzsment szakmérnöki, majd gazdasági elemző és MBA képesítést szerzett.

2006-ban alapította a DANDELION Kft-t, azóta annak ügyvezetője. A cégvezetés mellett is részt vesz szakemberként környezetvédelmi és folyamat-optimalizálási projektekben. Az elmúlt 12 évben kollégáival olyan innovációkat fejlesztettek, mint a vállalati szintű ökológiai lábnyom számítás valamint a jogszabályi megfelelőség önértékelésére kialakított GreenLex® szoftver valamint a dolgozói és szervezeti stressz-szint mérésére alkalmazható WorkStressMeter.

A cégvezetési és tanácsadói tevékenység során az elmúlt közel 20 évben megismert vállalati működésekről és fenntarthatósági gyakorlatokról szerzett tapasztalataival és tudásával szeretné a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért működését az elnökség tagjaként támogatni.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?