WBCSD Városi Infrastruktúra Kezdeményezés

A WBCSD Városi Infrastruktúra Kezdeményezés (Urban Infrastructure Initiative, UII) eredményei azt mutatják, hogy a saját fenntarthatósági céljaik elérésére törekvő városok előnyt kovácsolnak abból, ha idejekorán bekapcsolódnak a vállalatok tervezési és stratégiafejlesztési folyamataiba. Ez lehetővé teszi az innovatív, költséghatékony megoldások kidolgozását a komplex és átfogó városi fenntarthatósági kihívásokra.

A városok a globális fenntarthatósági feladatok között az első helyek egyikén szerepelnek. 2050-ig a világ népességének 70%-a városokban fog élni, de ambiciózus célok kitűzésével fel tudnak nőni a kihívásokhoz, s azok elérésével még versenyképesebbé, rugalmasabbá válnak, hatékonyabban gazdálkodnak erőforrásaikkal és jó megoldásokat nyújtanak az élet minden területén.

Ezen víziók gyakorlati megvalósítása komplex kihívást jelent a városok vezetői számára. Különösen, mert jellemzően ez szükségessé teszi majd  a városi infrastruktúra jelentős átalakítását, mind felépítését és kialakítását, mind működését tekintve – beleértve az épületeket, az energetikai, a szállítási, a telekommunikációs, a víz, a köztisztasági és a hulladékgazdálkodási szolgáltatásokat – megkövetelve ezen rendszerek közötti kapcsolat optimalizálását is.

A fenntarthatóság mellett elkötelezett vállalatok, melyek gyakorlottak hatékony megoldások kivitelezésében, segíthetik a városokat eligazodni ezen kihívások között, valamint a víziót alkalmazható és beültethető akciótervekké alakítani. A vállalatok létfontosságú szerepet tölthetnek be nem csak a konkrét infrastruktúrák, technológiák, szolgáltatások és pénzügyi megoldások biztosításában, de a stratégia kialakításában való közreműködésük is támogatja a városi rendszer teljes optimalizálását.

Bár már léteznek kiváló példák a városi és vállalati együttműködésre stratégiai szinten, ez még mindig inkább csak kivételesnek számít, mintsem megszokottnak.

A WBCSD azért hozta létre az UII-t, hogy bemutassa a vállalatok meghatározó szerepét a megoldások felkutatásában, valamint alapul szolgáljon a városok és vállalatok közötti stratégiai együttműködésnek, s mindezzel segítse a városok fenntartható fejlődését. Az UII 14 vezető tagvállalatot hozott össze – Cemex (Co-Chair), GDF SUEZ (Co-Chair) Siemens (Co-Chair), ACCIONA, AECOM, AGC, EDF, Honda, Nissan, Philips, Schneider Electric, TNT Express, Toyota és United Technologies – akik a mintaprojektekben a városvezetőkkel együttműködve dolgoznak számára a fenntarthatóbb, hatékonyabb és élhetőbb városokért.

Ez a több ágazatból, több vállalatból álló csoport a következő városokkal működött együtt: Turku (Finnország); Tilburg (Hollandia); Ahmedabad, Rajkot, Surat és Vadodara Gujarat Államban (India); Yixing (Kína); Kobe (Japán); Guadalajara (Mexikó) és Philadelphia (USA). Mindegyik városban az UII egy vállalati szakértőkből álló multidiszciplináris csapatot mozgósított, hogy működjenek együtt a város vezetőivel. Ezek a csapatok egy integrált, szektorokon átívelő szemlélettel elemezték a város meghatározó fenntarthatósági kihívásait és kidolgoztak egy innovatív megoldás halmazt azok legyőzésére.

Ez a jelentés összefoglalja a városokban végzett munkát, rámutat a tanulságokra és a potenciális lehetőségekre, ahol a vállalatok és városok szoros együttműködése megfontolásra érdemes. Ajánlásokat tesz a városok, a vállalatok és más fontos érintettek számára. A WBCSD hiszi, hogy az UII példája, illetve az ajánlások világossá teszik és útmutatóul szolgálnak, hogy hogyan tudnak a városok és a vállalatok idejekorán együttműködést folytatni a valódi előnyök megteremtése érdekében.

Jelentés – összefoglaló (angol)
Teljes jelentés (angol)

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?