BCSDH Körforgásos felmérés 2023

2023 elején a Körforgásos Gazdaság Platform a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) szakmai vezetésével, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a Holland Királyság Nagykövetsége szakmai támogatásával, másodszorra készített felmérést a körforgásos gazdaság hazai potenciáljáról. A kutatás célja a legfontosabb kihívások azonosítása és a már megvalósult üzleti megoldások feltérképezése volt. Az online kérdőíves felmérés eredménye alátámasztotta azt az igényt, amely a Körforgásos Gazdaság Platformot életre hívta: szükség van az innovációra, a körforgásos gazdaság már működő üzleti megoldásainak bemutatására és a lehetséges együttműködések feltárásásra.

A korábbi, 2019-ben végzett kutatás eredményeihez képest javulást láthatunk a körforgásos koncepció üzleti szemléletben való megjelenésével kapcsolatban. A cégek láthatóan nagyobb figyelmet fordítanak a körforgásos alapelvek mindennapi vállalati gyakorlatba történő integrálására. Egyre többen alkalmaznak fenntarthatósági – helyenként kifejezetten körforgásos – szakembereket, ami részben az Európai Unió (EU) fenntarthatósági jelentéstételi elvárásaiból adódik. A pozitív tendenciák ellenére viszont látható, hogy a körforgásos gazdaság széles eszköztárából a legtöbb szereplő fókusza a kezdetleges, újrahasznosítási és hulladékkezelési gyakorlatokra irányul. A körforgásos terméktervezési irányelvek és üzleti modellek alkalmazása (pl. moduláris terméktervezés vagy szolgáltatásalapú termékforgalmazás), melyek a gazdaság termelési fókuszát új, innovatív fogyasztási rendszerek felé mozdítanák, még kevésbé jelentkeznek a hazai gyakorlatban.

A Körforgásos Gazdaság Platform továbbra is küldetésének tekinti Magyarország körforgásos átalakulásának előremozdítását az üzleti, civil és közigazgatási szféra együttműködésének, valamint a hazai és nemzetközi szintű tudásmegosztásnak az elősegítésével. Ezen küldetés fontos mérföldköve a következő fejezetekben bemutatott felmérés.

Az általunk készített felmérés nem reprezentatív, az eredmények az önkéntes kitöltő szervezetek/vállalatok véleményét tükrözik.