150 éve a holnapért – 150 éves a BASF

A BASF 1865 óta a jövő kihívásaira a kémia megoldásaival válaszol. A világ legnagyobb vegyipari vállalata bemutatja, hogy milyen újításokkal teremt fenntartható megoldásokat.

A BASF hazai leányvállalata ma ünnepelte a BASF alapításának 150. évfordulóját. A Millenárison rendezett ünnepségen többek között felszólalt Dr. Pálinkás József a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, aki a hazai kutatás és innováció stratégiai feladatairól beszélt, illetve Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, aki az oktatásról, annak a jövőt formáló erejéről tartott előadást.

 „A 150. éves jubileum egy különleges alkalom, lehetőség a visszatekintésre, ugyanakkor számunkra jövőbetekintést is jelent. A vállalat története bizonyítja, hogy fejlődésének fő mozgatórugója az innováció és ez a trend a jövőben még inkább előtérbe kerül” – mondta Dr. Thomas Narbeshuber a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója ünnepi beszédében. A rendezvényen ennek fényében nemcsak a vállalat múltbéli sikereit elevenítették fel, hanem a jövő kihívásaira adtak válaszokat.

BASF_150 eve a holnapert

 A rendezvényen a résztvevők megismerhették azokat a fejlesztéseket, amelyeket a BASF az elmúlt időszakban mutatott be, és amelyek az élelmiszertermelés, a közlekedés, az energiahatékonyság, és az életminőség területén jelentenek komoly változásokat:

A jövő legfontosabb kihívása, hogy a Föld egyre növekvő népességének, mely 2050-re 9 milliárdra emelkedik, megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert tudjunk termelni. Ehhez a jelenlegihez képest évente további 1 milliárd tonna gabonára és 200 milliárd tonna élőállatra lesz szükség. A BASF Agrodivíziója ezért olyan innovatív növényvédelmi megoldásokat fejlesztésén dolgozik, amelyek segítségével lehetséges a szükséges terméshozamok biztosítása. Egy új növényvédőszer kifejlesztéséhez 140.000 molekula vizsgálatára kerül sor egy 10 éves kutatás-fejlesztési folyamat során. Ez a rendkívüli kutatás-fejlesztési beruházási igény azzal jár, hogy a BASF Agrodivíziója – az iparágban egyedüli módon – bevételének 10%-át költi kutatásokra.

 A jövő egyik legértékesebb kincse a víz. A BASF Multibore® ultraszűrő membránjait egyaránt alkalmazzák szennyvíz tisztítására és tengervizek sótalanításához. Ezt a technológiát használják a Life Straw víztisztítókban, amelyek képesek megtisztítani a szennyezett vizet a vírusoktól és a baktériumoktól. Ily módon még a szennyezett vizek, tavak, folyók is alkalmasak ivásra. A rendszert 2008-óta használják természeti katasztrófa sújtotta területeken, így biztosítva ivóvizet a rászorulóknak.

Egyre több autó – egyre kevesebb károsanyag-kibocsátás: 1975-ben egy átlagos személyautó annyi veszélyes anyagot bocsájtott ki, mint manapság száz. Mindez az innovatív katalizátor-megoldásainak köszönhető. A BASF a jövő autóinak fejlesztésébe is bekapcsolódott, hiszen 2011-ben bemutatta a Daimlerrel közösen a Smart Fourvision elektromos tanulmányautót, amely a BASF több fejlesztését is felvonultatta, amely az autók súlyát, és így fogyasztását csökkenthetik, így a koncepcióautó sokkal könnyebb műanyag felniket kapott, tetején apó organikus és fényáteresztő napelemek kaptak helyet.

 A jövő házai egyre energiatakarékosabbak lesznek. Az energia-megtakarítást szolgálják a BASF szigetelőanyagai, amelyekkel az épületekben felhasznált fosszilis energia akár 90%-a megspórolható.

A BASF anyagaiból megalkotott házépítési rendszert partnereivel közösen mutatta be a rendezvényen a vállalat.

 A háztartási gépek közül az egyik legnagyobb energia-felhasználó a hűtőszekrény. A BASF a coolpure koncepcióhűtőjén bemutatta azokat az új anyagokat, amelyekkel a háztartási hűtőszekrények hatásfokát lehet emelni, emellett a coolpure futurisztikus megjelenésével új utat nyit meg a tervezők számára is.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?