2024 első negyedévében első alkalommal bocsátott ki zöld és társadalmi célú kötvényeket az MFB

Élénk érdeklődés kísérte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) első zöld és társadalmi célú kötvény kibocsátásait. A Budapesti Értéktőzsdén lebonyolított aukciók eredményeképpen 10,8 milliárd forint összegű zöld, valamint 24,475 milliárd forint összegű társadalmi célú forrást gyűjtött az MFB Zrt., amely segítséget nyújt a zöld és társadalmi célú beruházásokat megvalósító vállalkozások finanszírozásában.

A 2024. március 18-i zöld forintkötvény-kibocsátás során, 5 év 2 hónapos futamidő és 6,93% átlagos hozam mellett, összesen 10,8 milliárd forint összegű zöld forrást vont be belföldi befektetőktől az MFB. Míg a 2024. április 29-i társadalmi célú forintkötvény-kibocsátás során 24,475 milliárd forint összegű forrást vont be a Bank fix évi 7,5 százalékos kamatozással. A 2023-ban lebonyolított kibocsátásokhoz hasonlóan a piac ismét bizalmáról biztosította az MFB-t, ezt támasztja alá az is, hogy a kötvényaukciókra több mint 177 milliárd forint összegben érkeztek ajánlatok. A március 18-i kibocsátás az első piaci típusú zöldkötvény-kibocsátás, míg az április 29-i kibocsátás az első piaci típusú társadalmi célú kibocsátás a Bank életében, amelyeket a tervek szerint a jövőben továbbiak követnek majd.

„A sikeres kötvénykibocsátások egyaránt visszaigazolják a környezeti és társadalmi fenntarthatóság irányába megtett lépéseinket, valamint az állami hitelintézet iránt meglévő befektetői bizalmat is. A márciusi első zöldkötvény-kibocsátásunk után egy társadalmi célú kötvénnyel is sikeresen tudtunk forrást bevonni, a hazai piacon úttörő módon, ami a fejlesztési bank szélesebb társadalmi küldetésének teljesítéséhez is hozzájárul” – mondta Dr. Sipos-Tompa Levente, az MFB Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A sikeres aukciók alapját az MFB elmúlt években a fenntarthatóság irányába megtett lépései jelentik. A bank a forrásbevonási tevékenység támogatására elkészítette a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő MFB Fenntartható Finanszírozási Keretrendszert, amellyel az MFB Zrt. vállalja, hogy a zöld és társadalmi kritériumok szerinti fenntartható célú forrásait pozitív környezeti és társadalmi hatással bíró, fenntartható célok finanszírozására és/vagy refinanszírozására fordítja. A Keretrendszer megfelelőségét a világ vezető minősítője, a Sustainalytics Morningstar véleményezte.