A BASF az első vállalat, amely kémiailag újrahasznosított műanyagok felhasználásával állítja elő termékeit

A műanyaghulladék nyersanyagként való felhasználásával új utakat nyit a körforgásos gazdaság keretei között

A BASF a ChemCycling projektnek köszönhetően új utakat nyit meg a műanyaghulladék újrahasznosítása területén. A kémiai újrahasznosítás innovatív utat biztosít az olyan – jelenleg újra nem hasznosított – műanyaghulladékok újrafeldolgozására, mint például a vegyes vagy nem tisztított műanyagok. A földrajzi területtől függően, az ilyen típusú hulladékot rendszerint hulladéklerakóba szállítják, illetve energia-visszanyerési eljárással elégetik. A kémiai újrahasznosítás azonban egy újabb alternatívát kínál: termokémiai folyamatok alkalmazásával, az ilyen műanyagok felhasználásával szintetikus gáz, illetve szintetikus olajok álíthatók elő. Az így kapott újrahasznosított nyersanyagok kiindulási anyagként használhatók fel vegyipari termékek előállításához, ezáltal részlegesen helyettesíthetik a fosszilis erőforrásokat.

A BASF – kémiailag újrahasznosított műanyaghulladék felhasználásával – elsőként állított elő más termékeket, és ezzel az iparág globális úttöröjévé vált. „A kémiai újrahasznosítás jelentősen hozzájárulhat a világ hulladékkezelési problémájának megoldásához”, nyilatkozta Dr. Martin Brudermüller, a vállalat gazgatótanácsának elnöke, a BASF technológiai igazgatója. „ChemCycling projektünk keretében, a műanyaghulladékot erőforrásként használjuk fel. Ilyen módon értéket teremtünk mind a környezet, mind a társadalom, mind pedig a gazdaság számára. Egyesítettük erőinket az értéklánc mentén működő partnereinkkel, hogy létrehozzunk egy körkörös működési modellt”, mondta Brudermüller. A BASF szorosan együttműködik ügyfeleivel és partnereivel egy körkörös értéklánc kialakításán, ideértve a hulladékkezelési vállalatokat és technológiai szolgáltatókat, valamint a csomagolóanyag-gyártókat.

 

A hulladéktól a sajt csomagolóanyagokig és hűtőgép-alkatrészekig

A BASF, különböző szektorokban működő 10 ügyfelével együttműködve, már megkezde a kísérleti termékek előállítását. A ChemCycling projekt keretében elsőként előállított termékek között említhetők a sajtok csomagolásához használt anyagok, hűtőgép-alkatrészek és szigetelő panelek. A magas szintű minőségügyi és higiéniai szabványoknak való megfelelést – amelyek különösen fontosak az élelmiszercsomagolási szektoron belül – az teszi lehetővé, hogy a BASF által biztosított ChemCycling termékek pontosan ugyanolyan jellemzőkkel rendelkeznek, mint a fosszilis erőforrásokból készült termékek. Stefan Gräter, a BASF által elindított ChemCycling projekt vezetője, komoly lehetőségeket lát: „A kémiai újrahasznosítás innovációs üzleti modellek megvalósítására ad lehetőséget vállalatunk és ügyfeleink számára, akik máris nagyra értékelik az újrahasznosított anyagokból készült termékeket és csomagolóanyagokat, ám a minőséget illetően nem tudnak, illetve nem akarnak kompromisszumokat kötni.” A következő lépésben, a BASF kereskedelmi forgalomba kívánja hozni a ChemCycling projekt első termékeit.

 

A BASF Verbund ideális feltételeket kínál a ChemCycling megvalósításához

A termelési lánc kezdetén, termokémiai folyamatok segítségével műanyaghulladékból pirolízis olajjá alakított terméket adnak a Termelési Verbundhoz. A fentiek alternatívájaként, műanyaghulladékból előállított szintetikus gáz is felhasználható. Az első adagnyi pirolízis olajat ez év októberében juttatták be a BASF ludwigshafeni gőzkrakkoló egységébe. A gőzkrakkoló a Verbund alapon működő termelés kiindulási pontja. Olyan nyersanyagok felbontását, vagy „krakkolását” végzi el 850 Celsius-fok körüli hőmérsékleten, mint a nafta vagy a pirolízis olaj. A folyamat során első lépésben etilént és propilént állítanak elő. A Verbund során ezen vegyi alapanyagokat használják fel számos vegyipari termék Page 3 P385/18e előállításához. A tömegegyensúly megközelítés alapján, egy hitelesített módszer felhasználásával matematikailag meghatározható, mekkora az újrahasznosított nyersanyag aránya a késztermékben. Minden ügyfél kiválaszthatja, mekkora legyen az újrahasznosított anyagok aránya az adott termékben.

 

Technológiai és szabályozási kihívások

Mind a piac, mind pedig a társadalom elvárásokat támaszt az ipari szektorral szemben, hogy konstruktív megoldásokat találjon a műanyaghulladék kezelésére. A kémiai újrahasznosítás innovatív kiegészítő megoldást jelent a többi újrahasznosítási és hulladékkezelési eljárás mellett. „A műanyaghulladékok esetében, az újrahasznosítási lehetőségek széles körére van szükségünk, hiszen nem minden megoldás alkalmazható az összes típusú hulladék kezelésére, vagy mindenféle jellegű termékalkalmazáshoz. Elsődleges megoldásként minden esetben azt kell választani, amely az életciklus-elemzés során a legjobb eredményt biztosítja,” foglalta össze Andreas Kicherer, a BASF fenntarthatósági szakértője. A technológiai és szabályozási feltételeknek azonban mindenképpen eleget kell tenni, mielőtt a projekt készen áll a kereskedelmi forgalmazhatóságra. Először is, a műanyaghulladékból újrahasznosított nyersanyagok előállításához – mint például a pirolízis gáz vagy a szintetikus gáz – felhasznált technológiákat tovább kell fejleszteni és alaposan ki kell dolgozni, az egységesen magas minőségi színvonal biztosítása érdekében. Továbbá, a regionális szabályozási keretrendszerek várhatóan jelentősen befolyásolják, hogy a módszer milyen mértékben valósítható meg az egyes piacokon. Például, elengedhetetlenül fontos, hogy a kémiai újrahasznosítást és a tömegarány megközelítést olyan eljárásként ismerjék el, amelyek hozzájárulnak az érintett termékekre és alkalmazásokra meghatározott újrahasznosítási célok eléréséhez.

 

A hulladékkezelési rendszerek és a fogyasztói felelősség jelentőse

A műanyagok számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a műszaki alkalmazásuk, valamint a gyógyszeripari és a mindennapi életben való felhasználásuk során, és gyakran előnyösebb alternatívát jelentenek más anyagokkal szemben. A kihívást a felhasználást követően keletkező műanyaghulladék felelős kezelése jelenti. A megfelelően működő hulladékkezelési rendszerek, valamint a műanyagokkal kapcsolatos felelős fogyasztói magatartás Page 4 P385/18e kulcsfontosságú a műanyaghulladékből eredő környezetszennyezés megoldását illetően. Ennek érdekében, a BASF számos – különböző szervezetek és nemzetközi szintű szereplők által szervezett – projekthez csatlakozott. A vállalat 2018-ban csatlakozott a Globális Műanyagipari Tanács (World Plastics Council) nevű szervezethez, továbbá az Ellen MacArthur Alapítvány két programjában is részt vesz. Továbbá, a BASF 2014-től részt vesz az Operation Clean Sweep® programban, amely a műanyagipar nemzetközi szintű kezdeményezése a műanyag szemcsék, pelyhek és porszerű anyagok környezetbe való kikerülésének megakadályozására. A BASF új, ChemCycling projektje egy újabb mérföldkövet jelöl az erőforrások felelős felhasználása irányába tett úton, valamint példaként szolgál arra, milyen megoldásokkal járul hozzá a BASF a globális kihívások emgoldásához, miközben ügyfeleit is támogatja céljaik elérésében.

A BASF ChemCycling kezdeményezéséről további információkat találhat vállalatunk weboldalán.

 

A BASF-ről

A BASF-nél kémiát alkotunk a fenntartható jövőért. A gazdasági sikert környezetvédelemmel és társadalmi felelősségvállalással egyesítjük. Több mint 115.000 munkatársunk dolgozik azért, hogy ügyfeleink világszerte, szinte minden országban és iparágban sikeresen működhessenek. Portfóliónk négy fő szegmensbe sorolható: vegyi anyagok (Chemicals), speciális adalékanyagok (Performance Products), funkcionális anyagok és megoldások (Functional Materials & Solutions) és mezőgazdasági megoldások (Agricultural Solutions). A BASF árbevétele 2017-ben több mint 60 milliárd euró volt. A BASF részvényeket a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) értéktőzsdén jegyzik. További információk: www.basf.com.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?