A BASF termékportfóliójának értékelése fenntarthatósági szempontok alapján

A BASF új eljárást fejlesztett ki portfóliójának fenntarthatósági kritériumok szerinti elemzésére annak érdekében, hogy partnereinek még átfogóbb támogatást adjon ahhoz, hogy működésük során gazdasági, ökológiai és társadalmi szempontokat egyesíthessenek. A „Sustainable Solution Steering“ módszerrel fenntarthatósági szempontok alapján megvizsgálják és kiértékelik a vállalat portfóliójának 50.000 releváns termékalkalmazását, melyek együttesen 56 milliárd euró árbevételt tesznek ki. A módszer előnye, hogy a független szakértők által hitelesített eljárás lehetővé teszi a termékek fenntarthatósághoz való hozzájárulásának mérését a különböző piacokon és iparágakban, illetve célzott intézkedések révén képes növelni azt.

Az elmúlt három év során a BASF már elemzés alá vette 50.000 specifikus termékalkalmazásból álló portfóliójának több, mint 80 százalékát. Például azt vizsgálták, hogy egy adott termék milyen mértékben járul hozzá a költséghatékonysághoz, a hatékony készletgazdálkodáshoz, valamint mennyiben teljesít egészségügyi ill. biztonsági kritériumokat.  A különféle iparágakban működő ügyfelek konkrét fenntarthatósági igényeit éppúgy figyelembe vették a vizsgálat során, mint a regionális eltéréseket. Ezt követően értékelik ki, hogy mennyire felelnek meg a BASF megoldásai ezeknek a szükségleteknek. Az eddigi eredmények alapján az elemzett termékalkalmazásokat négy kategóriába sorolták:

Az „Accelerator” (vagyis gyorsító hatású) kategóriába sorolt termékek különleges mértékben járulnak hozzá az értékteremtési lánc fenntarthatóságához. Az  elemzett termékek (árbevétel szerinti)  22 %-a tartozik ebbe a kategóriába.

A „Performer” (vagyis a biztos teljesítményt nyújtó) megoldások azok, amelyek a piac standard fenntarthatósági követelményeit teljes mértékben teljesítik. Az vizsgált termékek 73%-a sorolható ide.

A „Transitioner” (azaz átmenti) kategóriában specifikus fenntarthatósági követelményeket és ezekhez kapcsolódó akcióterveket definiáltak.  Ez az elemzett termékek 4,5%-ra vonatkozik.

Azokat az alkalmazásokat, melyek nem kielégítő mértékben teljesítik a fenntarthatósági kritériumokat, a „Challenged” (vagyis kihívást jelentő) kategóriába sorolták. Ezekre a termékekre a BASF akcióterveket fejleszt ki, hogy jobb megoldásokat tudjon találni. Ez jelenleg a vizsgálatban szereplő termékek 0,5 %-ára érvényes.

 A Sustainable Solution Steering célja, hogy hosszú távon növelje az Accelerator megoldások arányát, és így tovább javítsa a BASF fenntarthatósági teljesítményét. A termékportfólió ezért folyamatos felülvizsgálat alatt áll, melynek során változhat a megoldások besorolása a négy kategóriába – például a piac megváltozott követelményei vagy az esetleges új törvényi rendelkezések alapján.

 2014. év végéig megtörténik a teljes termékportfólió elemzése. Az új módszer segítségével a BASF továbbra is a „We create chemistry“ stratégiájának célkitűzéseit teljesíti. „A gazdasági, ökológiai és társadalmi követelmények egyesíthetősége ügyfeleink számára egyre fontosabb. Ez a törekvés számunkra új üzleti lehetőségeket teremt. Vállalati célkitűzésünkben is kifejeztük: kémiát alkotunk a fenntartható jövőért. Termékportfóliónk elemzése fenntarthatósági szempontok alapján is ezt a törekvésünket hangsúlyozza “, nyilatkozta Dr. Kurt Bock, a BASF igazgatótanácsának elnöke.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?