A Bay Zoltán Kutatóintézet rendezvényei a Hulladékcsökkentési Hét eseményein

A körforgásos gazdaság elve egyre népszerűbb Európai Unióban, mind a környezetvédelmi, mind a gazdaságpolitikai célkitűzésekben megjelenik, és egyre fontosabb téma a kutatás-fejlesztés-innováció világában is. A téma kutatásának egyik meghatározó hazai szereplője a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. A témában folyó kutatásaink nagyon sokrétűek, és a szakmai munkán kívül fontosnak tartjuk a témával kapcsolatos ismeretterjesztő és szemléletformáló tevékenységeket is. Ez utóbbi célt szolgálja az intézményünkben létrehozott Science Shop is. Nem véletlen, hogy idén több programmal is bekapcsolódtunk az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjaiba.

Legelső programunk a XIV. LCA Konferencia megrendezése volt 2019. november 18-19-én, Szentendrén, “Körforgásos megoldások, innováció – kihívások az életciklus menedzsment területén” címmel. A kétnapos konferencián megjelent mintegy 60 résztvevő az üzleti, az akadémiai és kutatási szférából érkezett. A résztvevők előadást hallhattak a karbonsemlegességről, a karbonlábnyom-számításról és annak nehézségeiről, a fenntartható építészetről és még rengeteg egyéb témáról. Cégünk szakértői négy témában tartottak előadást. Az előadások és a további információ a konferenciáról itt érhető el.

 

2019. november 19-én a Csodák Palotája Tudománymozaik 4.0. pályaorientációs tudományfesztiválján vettünk részt. A programjaink központi gondolata szintén a körfogásos gazdaság volt, vagyis azt szerettük volna megmutatni, hogy hogyan tud az alkalmazott kutatás hozzájárulni a körforgásos gazdaság megvalósulásához. A résztvevők különböző játékokon keresztül megismerkedhettek a kritikus nyersanyagokkal, megnézhettek egy ezzel összefüggő izgalmas és látványos kísérletet, illetve megtudhatták, hogyan válhatnak nyersanyagnagykövetekké az RM@Schools 3.0 projektben. Továbbá tippeket kaphattak, hogyan csökkentsék az élelmiszerpazarlást, vizet tisztíthattak és papírhulladékból újrapapírt készíthettek. A körforgásos kutatási szakterület szakmai vezetője, Chrabák Péter „A kisgömböctől az örökké termő fáig: úton a környezeti fenntarthatóság felé – Avagy a körforgásos gazdaság alapjai és mit tehetünk a hosszútávú fenntarthatóság érdekében?” címmel tartott előadást az érdeklődő gyerekeknek.

A Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódó programjaink legszélesebb körnek szóló állomása a november 23-án, a Szimpla Kertben megtartott „Hulladékcsökkentés a hétköznapokban – Légy környezettudatos!” c. rendezvény, amelyen megmutattuk, hogyan lehet a hétköznapi hulladékot újrahasznosítani vagy miként lehet csökkenteni az élelmiszerhulladékot. Olyan fiatal kutatókkal lehetett találkozni, akik elkötelezett nagykövetei a környezettudatos szemléletnek. Az érdeklődők kipróbálhatták, milyen ékszereket készíthetnek PET palackokból, hogyan kell házilag ajakírt előállítani, hogyan frissíthetik fel régi, rozsdás fémtárgyaikat, vagy hogyan kelthetik új életre ruháikat. A kezdeményezéshez a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. is csatlakozott, hozzájárulva a környezettudatosabb szemlélet kialakításához. A program része volt az „Újrahasználat szerepe a körforgásos gazdaságban” címmel tartott workshop is. Az interaktív beszélgetés egy gondolatébresztő előadással kezdődött, amelyből a résztvevők képet kaphattak az Európában keletkező hulladékok mennyiségéről, illetve arról a szomorú tényről, hogy ennek milyen kis hányadát hasznosítjuk újra. Az előadáson fókuszba került az újrahasználat, azon belül is az újrahasználati központok, amelyeknek a létjogosultságát intézetünk SURFACE projektjében vizsgáljuk. Az előadást követően a résztvevők élénk beszélgetésen vitatták meg az újrahasználat nehézségeit és saját tapasztalataikat.

 

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?