A műanyag, ami megmentheti a világot a műanyagtól

Hatalmas áttörés a műanyaggyártásban az első olyan csomagolófólia kifejlesztése, amely nem csak újrahasznosítható, hanem valóban biológiailag lebomló. A Manunature világmegmentő műanyag témájával már több média is foglalkozott, köztük a 24.hu, a Szeretlek Magyarország, a Kossuth Rádió és az RTL Klub Szuperzöld című műsora is, hiszen az új technológia globális szinten lehet hatással a műanyag-gazdálkodásra, ami pedig az egész bolygót érinti. És mégis hogyan mentheti meg a bolygót egy műanyag? Cikkünkből kiderül.

A Manupackaging csomagolástechnikai és csomagolóanyag-gyártó vállalat a világon elsőként fejlesztett ki olyan csomagolófóliát, amely teljes mértékben újrahasznosítható, ám ha mégis hulladékként végzi, akkor legkevesebb 3, legfeljebb 24 hónap alatt biológiailag le is bomlik. Bár az újrahasznosítható és lebomló műanyagok korábban is ismertek voltak, arra mindezidáig nem találtak megoldást, hogy egyazon anyag mindkét tulajdonsággal rendelkezzen. Az újrahasznosítható fóliák így a természetbe jutva továbbra is komoly problémát jelentettek, ha pedig a lebomló fóliák véletlenül visszakerültek az újrahasznosítási láncba, tönkretették az amúgy sikeresen visszagyűjtött, nem lebomló fóliák tulajdonságait is.

Kettő az egyben

Erre az ellentmondásra a Manunature stretch-fólia ad elsőként választ. A fólia a hagyományos termékekhez hasonlóan erős, és a használat során egyáltalán nem változnak a fizikai tulajdonságai, azaz ugyanúgy alkalmas több tonnányi áru egyben tartására a raklapokon. Használat után a műanyag-gazdálkodás szempontjából legelőnyösebb esetben, visszakerülve az újrahasznosítási körbe, nem rontja le a többi, nem lebomló anyag minőségét, ellentétben más lebomló fóliákkal. Ha azonban mégsem kerül visszagyűjtésre, a természetben még szabad szemmel nem látható mikroműanyag sem marad belőle, bizonyos idő után ugyanis baktériumok számára fogyasztható táplálékká alakul.

A fóliát kifejlesztő németországi Manupackaging 50 éve foglalkozik csomagolóanyagokkal, a világ egyik legnagyobb gyártójaként jelentős kutatás-fejlesztési forrásokkal rendelkezik. Arató Gábor, a Manupackaging magyarországi ügyvezetője szerint a valódi megoldást mindig az újrahasznosítás jelenti, ám a hulladék gondatlan kezelése folytán a csomagolóanyagok mégis gyakran a természetbe kerülnek.

„Ezért fontos, hogy az adott műanyag valóban, azaz molekuláiban is lebomló legyen. Bár a piacon megtalálhatóak a lebomló műanyagok, ezek csak szabad szemmel nem látható, apró darabokra hullanak szét. Léteznek komposztálhatónak mondott anyagok is, ezek lebontásához viszont speciális körülményekre van szükség, ezek nélkül pedig csupán ugyanolyan hétköznapi szemét, mint bármelyik másik. A Manunature ezzel szemben valóban szerves anyagokra bomlik” – mondta Arató Gábor, hozzátéve, erre eddig még nem volt példa.

A Manunature életútja

És hogy ez miként működik a gyakorlatban? A Manunature termék fizikai tulajdonságai a használat során nem változnak, a lebomlás képessége olyan, mint egy alvó funkció, amely

csak akkor lép életbe, ha az anyag természetes közegbe kerül. Ekkor a szabad levegő, az UV-sugárzás és a nedvesség hatására az anyag elveszíti fizikai integritását, és részecskékre bomlik. Nagyjából 3 hónap múlva már nem is műanyagról van szó, hanem a természetben előforduló baktériumok és gombák számára emészthető tápanyagról. Így 24 hónap múlva nem marad más a csomagolóanyag után, mint víz, szén-dioxid, illetve biomassza, tehát semmilyen további veszélyt nem jelent a környezetre nézve.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?