Alapelvek a fenntartható élelmiszer-ellátási láncra való átálláshoz

Jelenleg a globális élelmiszer-termelés felelős az ember által termelt üvegházhatású gázok kibocsátásának 30%-áért, így jelentős mértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez. Míg a mezőgazdaság a lakható területek felét foglalja el a Földön, az élelmiszer-ellátás egyben az egyik legnagyobb veszélyt is jelenti a természetre, 60%-kal csökkentve a biológiai sokféleséget. Ugyanakkor az élelmiszer-ellátási rendszer lehetőséget is jelent a bolygónkra gyakorolt negatív hatásunk csökkentésére. Az élelmiszer-előállítási, -feldolgozási, -értékesítési és -fogyasztási szokásaink megváltoztatása hatalmas előnyökkel járhat, és kulcsfontosságú részét képezheti a megoldásnak mind az éghajlatra, mind pedig a környezetre nézve.

A szükséges átalakulás kiterjesztése és felgyorsítása érdekében a WWF hét alapelvet dolgozott ki a fenntartható élelmiszer-ellátás kialakítására a közép-európai régióban, amelyeket a Tesco átvett, hogy a gyakorlatban hasznosítsa azokat a saját működésében, illetve partnereivel közösen a fenntartható termelésre és fogyasztásara való átállás támogatása során.

A Tesco lépései Közép-Európában a fenntartható ellátási lánc kialakításához

 

  1. A kibocsátás csökkentése

A teljes ellátási lánc ökológiai lábnyomának csökkentése – a mezőgazdaságtól a gyártáson és a nyersanyagok beszerzésén át a csomagolásig és a szállításig.

  1. Az élelmiszer-pazarlás megszüntetése

A fogyasztásra alkalmas élelmiszerekből származó hulladék nullára csökkentése az értékláncban. A legjobb megközelítés ehhez a célok kitűzése, a keletkező hulladék mennyiségének mérése, majd ez alapján a megfelelő cselekvés.

  1. A csomagolóanyagok megszüntetése, illetve minimalizálása

A csomagolóanyag eltávolítása, ahol csak lehetséges. Csökkentésük, ahol erre nincs lehetőség. Az újrafelhasználás gyakoriságának növelése, valamint a megmaradó csomagolóanyagok újrahasznosítása, hogy ne kerüljenek a hulladéklerakóba.

  1. Az ellátási lánc fejlesztése

Az erdőirtás megállításaátállás a fenntartható mezőgazdaságra és akvakultúrára.

  1. A kereslet változásának előmozdítása

A megfizethető, egészséges és fenntartható étrend ösztönzése.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?