Az alacsony kibocsátású üzemanyag lehet a megoldás

A Pannonia Ethanol a párizsi klímacsúcson mutatta be a WBCSD munkacsoportjában készült jelentést.

Globálisan az üvegházhatású gázok kibocsátásának 17 százaléka a közlekedésben használt üzemanyagokból származik. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedési üzemanyagok 800 millió tonna fosszilis üzemanyagot képesek kiváltani. A megfelelő szabályozások és jogi környezet hiánya gátat szab az alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedési üzemanyagok fejlesztésének. Az ágazat 11 vezető cége fogott össze a WBCSD ernyője alatt, hogy megoldást kínáljon.

A Pannonia Ethanol 2015 májusában a WBCSD LCTPi (Low Carbon Technology Partnership initiative) párizsi találkozóján csatlakozott a kezdeményezéshez. Az LCTPi összesen nyolc szakterületet fed le, melyek közül az egyik akkor még a második generációs bioüzemanyagok témáját ölelte fel. A Pannonia Ethanol kezdeményezésére változott a tematika alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedési üzemanyagokra, ennek megfelelően a működési terület is átalakult. A tevékenységeket végül két munkacsoport vette át, melyek közül az egyik vezetésével Reng Zoltánt, a Pannonia Ethanol vezérigazgatóját bízták meg.

A testület tavasszal kezdett dolgozni azon a jelentésen, ami az ágazat 11 vezető cégének megoldási tervét foglalja össze arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet jelentősen csökkenteni a közlekedési szektor környezeti terhelését. A javaslat egy azonnal elérhető és komplex cselekvési programot tartalmaz az alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagok alkalmazására.

A jelentés fél év intenzív munkájának eredménye, melyet a szakértők kiválasztásával kezdtek, majd 1-2 hetente tartottak telefonos konferenciahívásokat, illetve a munkacsoporttal személyesen is találkoztak Párizs után New Yorkban és Londonban.

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedési üzemanyagokról szóló jelentés mellett elkészült a többi hét szakterület beszámolója is, melyeket az ENSZ párizsi klímakonferenciáján mutattak be. Reng Zoltán a klímacsúcs programjának keretein belül tartott előadást a jelentés legfontosabb üzeneteiről, megállapításairól.

További információ a jelentésről:  

magyar nyelven a Pannonia Ethanol blogján>> http://zoldhullam.blog.hu/2015/11/24/az_alacsony_kibocsatasu_uzemanyag_lehet_a_megoldas

angol nyelven a WBCSD honlapján>> http://www.wbcsd.org/low-carbon-fuel-companies-unite-to-present-opportunities-to-reduce-greenhouse-g.aspx .

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?