Az Allianz ambiciózus éghajlatvédelmi csomagjával az alacsony szén‑dioxid‑kibocsátású gazdaságra való áttérést támogatja

Az Allianz Csoport jelentősen bővíti éghajlatvédelmi stratégiáját. A következő évtizedekben, több kötelezettségvállalást is tesz, hogy tevékenyen előmozdítsa az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való globális áttérést.Az Allianz, a biztosítótársaságok körében elsők között  hosszú távú éghajlatvédelmi célokat határozott meg az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye keretében létrejött Párizsi Megállapodás 2 °C-os célértékével kapcsolatosan. Az Allianz arra törekszik, hogy 2040-re fokozatosan kivezesse a szénre alapuló üzleti tevékenységeket folytató vállalkozásokban saját részre végrehajtott befektetéseit és az ehhez a tevékenységhez kapcsolódó biztosítási fedezeteit is.

A vállalat emellett 2040-ig csökkenti üzleti tevékenységeinek szénlábnyomát, többek között azzal, hogy a megújuló forrásokból származó villamos-energia arányát növeli.

Az éghajlatvédelmi stratégia kifejezett célja, hogy az Allianz Csoport összes lényeges üzleti tevékenységébe beépüljön a 2 °C-os célérték. Az Allianz a „Tudományos alapú célok” elnevezésű kezdeményezés (Science Based Targets initiative, SBTi) keretében a tudományos életet, a civil társadalmat és a gazdaságot képviselő szakemberekkel  együttműködve az év végéig kidolgozza az ehhez szükséges célokat és módszereket. A vállalat ehhez a jól bevált hármas, környezetvédelmi-társadalmi-irányítási (Environment-Social-Governance, ESG) megközelítésére épít.

„Az éghajlatváltozás következtében hatalmas gazdasági és társadalmi kockázatok alakulnak ki. Ennek már napjainkban is milliók látják kárát – ecseteli Oliver Bäte, az Allianz SE vezérigazgatója –, vállalatunk ezért, vezető biztosítóként és befektetőként elő kívánja mozdítani az éghajlatbarát gazdaságra való áttérést.” 2015-ben az Államok Nemzetközi Közössége megállapodott arról, hogy az éghajlatváltozással járó kockázatok elkerülése érdekében 2 °C alá szorítja a globális felmelegedés mértékét. Ezt a hosszú távú átalakulási folyamatot az Allianz is támogatja azzal, hogy megújuló energiaforrások hasznosítását finanszírozza. A vállalat emellett világelső a megújuló energiát termelő erőművek biztosítása terén.

Az ügyfelek által befizetett díjak befektetését illetően az Allianz egyik hosszú távú célja, hogy klímasemlegessé strukturálja kereskedhető befektetéseit minden magas szén-dioxid-kibocsátású ágazatban. „Befektetési portfóliónkból fokozatosan kikerülnek majd azok a vállalatok, amelyek a következő évtizedekben nem igazítják üvegházhatású gáz-kibocsátásukat a 2 °C-os célértékhez. Ennek elérése érdekében többek között élénk párbeszédet kell folytatnunk ezen vállalatokkal, és hosszú távú éghajlatvédelmi célok meghatározására kell felkérnünk őket, ahogy ezt a magas ESG-kockázatú vállalatoknál már alkalmazott ESG-pontozási megközelítés esetében is tesszük. Meggyőződésünk, hogy e megközelítésünknek köszönhetően hosszú távon tovább javul majd portfóliónk kockázat-hozam profilja, és megszilárdítjuk helyünket az előretekintő befektetők között” – fogalmaz Dr. Günther Thallinger, az Allianz SE befektetésekért és ESG-ért felelős igazgatósági tagja.

„Hosszú távú befektetőként, ügyfeleinkkel együtt kívánjuk formálni az éghajlatbarát gazdaságra való áttérés folyamatát. Az új technológiák terén kínálkozó befektetési lehetőségeinket is e szemléletmód szerint alakítjuk.”

2040-ig ötszázalékos lépésekben a jelenlegi harminc százalékról nullára kívánjuk csökkenteni az energiaiparban az általunk finanszírozott befektetéseinkhez kapcsolódó szén részarányának értékét. Az érték a szénbányászat vagy a szénből előállított villamosenergia által termelt bevétel százalékos arányára vonatkozik. Az érték módosítására az elkövetkező öt éven belül sor kerül. Az Allianz továbbá azonnali hatállyal nem fektet be olyan energetikai vállalatokba, amelyek veszélyeztetik a 2 °C-os célérték elérését azzal, hogy jelentős összegeket fordítanak széntüzelésű erőművek építésére.

vagyon- és felelősségbiztosítás terén hozott másik azonnali hatályú döntése értelmében az Allianz a továbbiakban nem biztosít már üzemelő vagy tervezett, kizárólag széntüzelésű erőműveket és szénbányákat. A többféle energiahordozó, például szén, más fosszilis tüzelőanyagok és megújuló energiaforrások felhasználásával villamos energiát termelő vállalatokat továbbra is biztosít, és ezek egyedi elbírálás alá esnek a meghatározott ESG-kritériumok alapján. Az Allianz kifejezett célja ugyanakkor az, hogy 2040-re teljesen kivezesse biztosítási tevékenységéből a szénhez kapcsolódó kockázatokat. „Folyamatosan tájékoztatjuk majd ügyfeleinket e döntés rövid távú vonzatairól és a hosszú távú stratégiai változásokról. Szorosan együttműködünk majd velük, hogy megfelelő megoldást találjunk és együtt haladjunk az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság megteremtése felé vezető úton” – nyilatkozta Chris Fischer Hirs, az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) vezérigazgatója. Az AGCS az Allianz Csoport globális ipari biztosítója, amely a világ számos pontján működő Allianz-tagvállalatok egyikeként szintén csatlakozott az új célkitűzésekhez.

A „Tudományos alapú célok” elnevezésű kezdeményezésről

A „Tudományos alapú célok” elnevezésű kezdeményezést (Science Based Targets initiative, SBTi) többek között az ENSZ Globális Megállapodása, a Carbon Disclosure Project és a Természetvédelmi Világalap (WWF) hívta életre. A kezdeményezés célja a világ minden részén, több mint 45 ágazatban tevékenykedő vállalkozások támogatása olyan kibocsátáscsökkentési célok meghatározásában, amelyek a nemzetközi éghajlatvédelmi célokhoz igazodnak.

A pénzügyi ágazat szereplőinek nehézséget okoz, hogy nem állnak rendelkezésükre a szénlábnyom tudományos alapú meghatározásához szükséges módszerek és piacképes analitikai eszközök. Az Allianz ezért más piaci szereplőkkel együtt dolgozva rendelkezésükre bocsátja szakismereteit, valamint a fenntarthatósággal kapcsolatos megközelítéseit, ezzel is elősegítve, hogy közösen, a pénzügyi szektor számára megfelelő módszert dolgozzanak ki.

A kezdeményezésről bővebb, angol nyelvű tájékoztatás a http://sciencebasedtargets.org/ honlapon található.

További információk angol nyelven itt érhetőek el:

Nyilatkozat a szénre alapuló üzleti modellekről

allianz.com/sustainability

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?