Az IFUA Horváth kalkulátort készített, hogy a vállalatok megnézhessék, mikortól kell ESG-jelentést készíteniük

Az idei évtől a tőzsdén jegyzett nagyobb vállalatoknak már jelentést kell készíteniük arról, hogy árbevételük és költségeik mekkora hányada kapcsolódik fenntartható tevékenységhez. A továbbiakban pedig évről-évre szélesedik az a vállalati kör, amelynek kötelező ez a fajta beszámolás. Vajon felkészültek rá?

2022-től az EU Taxonomy kritériumrendszert kell alkalmazni, amelynek segítségével értékelni lehet a vállalati tevékenységek fenntarthatóságát. Először is azt, hogy az EU megítélése szerint az adott tevékenység releváns-e fenntarthatósági szempontból. Másodszor pedig azt, hogy az adott tevékenység ténylegesen fenntartható-e, azaz jelentősen hozzájárul-e legalább egy környezeti cél teljesüléséhez, nem sért-e más környezeti célokat, illetve megfelel-e a munkabiztonsági és emberi jogi feltételeknek. Röviden, teljesíti-e az ESG (Environmental, Social, Governance) elvárásokat.

2024-től már a CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) fenntarthatósági riporting keretrendszert is alkalmazni kell. Ennek alapján kell majd bemutatniuk a vállalatoknak a működésük környezetre gyakorolt hatását, illetve a klímaváltozáshoz kapcsolódó hatásukat, a kockázatokat és a kezelésük érdekében tett intézkedéseket.

A vállalati sajátosságoktól függően különböző időponttól és formában érvényesek az egyes követelmények, ami megnehezíti a rendszer értelmezését és alkalmazását. A felkészülés annyira összetett folyamat, hogy nem lehet elég korán elkezdeni. Ezért célszerű tájékozódni, hogy kire, mikortól vonatkozik a kötelezettség. Ebben segít az IFUA Horváth kalkulátora:

https://cloud.squirrel365.io/viewer/93807114090544DBAF009059C44BA302

Nyilvánvaló, hogy a szükséges adatgyűjtés, a bevételek és a költségek ESG-szerinti csoportosítása, az ehhez illeszkedő kontrolling koncepció kialakítása és megvalósítása hatalmas feladat. Akár a teljes kontrolling rendszer átalakítását is igényelheti.

Előbb-utóbb mindenki szembesül ezzel, még azok is, akikre nézve nem kötelező a szabályozás, ugyanis az üzleti partnerei elvárják majd tőle a megfelelő adatszolgáltatást. Egyre több olyan uniós szabályozás lép életbe, amelyek például a banki hitelezésre és pénzügyi befektetésekre vonatkoznak, illetve a gyártó vállalatok is egyre inkább törekednek arra, hogy a teljes ellátási láncra – azaz a beszállítóikra – is ki tudják mutatni a fenntarthatóságot. Senki sem dőlhet hátra.

A zöld átalakulás a kihívások mellett lehetőségeket is jelent az üzleti döntéshozók számára. Az IFUA Horváth tapasztalt csapata segít abban, hogy a vállalatok sikeresen vegyék az akadályokat – legyen szó transzformációs stratégiáról, karbonsemleges üzleti modellről, zöld controllingról vagy fenntartható energiaportfólióról. Kapcsolat: Huba Eörs ügyvezető partner (eors.huba@horvath-partners.com)

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?