Az IKEA bemutatja az újrahasznosított munkaruháiból készített VÄXELBRUK textilkollekciót

Újraértelmezte a textilhulladék felhasználhatóságát és új életet adott a már nem használt, európai áruházaiból összegyűjtött munkaruháknak az IKEA a VÄXELBRUK nevű kollekciójában. A kísérleti projekt során a svéd bútoráruházlánc arra kereste a választ, hogyan lehet második esélyt adni a használt ruháknak, és miként kezelhetők az újrahasznosítási folyamatok a saját értékláncán belül. A VÄXELBRUK sorozat 2024 februárjától lesz kapható.

2020 és 2022 között az IKEA új munkatársi munkaruhákat vezetett be világszerte a vásárlói találkozópontokon, és ezzel egyidőben az európai áruházaiból összegyűjtötte a már nem használt munkaruhákat. Ez volt a kiindulópontja annak a kísérleti projektnek, amely azt vizsgálta, a használt munkaruha hogyan alakítható másodlagos nyersanyaggá, és miként lehet a vállalaton belül az újrahasznosítási folyamat összes lépését fejleszteni, a textilhulladék összegyűjtésétől az új termékek előállításáig. Így született meg a VÄXELBRUK termékcsalád, amely 2024 februárjától kapható a kijelölt európai – köztük a hazai – IKEA áruházakban.

A tizenhat textiltermékből álló VÄXELBRUK kollekció kínálatában függönyök, díszpárnahuzatok, takarók és táskák is helyet kaptak. A termékek a munkaruhák újrahasznosításából keletkezett textilszálból készültek. A kívánt szín elérése és a kötelező minőségi előírások betartása érdekében ezeket a szálakat más anyagokkal, például használt PET-palackokból származó újrahasznosított poliészterrel vagy még a forgalomba kerülés előtt hulladékká vált textilanyagokkal keverték. Ahogy a már nem használt, úgy a hibás munkaruhákat is felhasználta az IKEA a termékek megalkotásához.

A kísérleti projekt során a svéd bútoráruházlánc feltérképezte az újrahasznosításban rejlő lehetőségeket és a tanulságokat levonva továbbra is keresi a hulladékkezelés és az újrafeldolgozás különböző módjait.

„A VÄXELBRUK kollekció létrehozásával az volt a célunk, hogy teszteljük és megismerjük, hogyan lehet a textilhulladékot új termékekhez szükséges másodlagos nyersanyaggá alakítani. A projekt ékes példája annak, hogy érdemes megkérdőjelezni a jelenlegi, bevett gyakorlatokat annak érdekében, hogy új, fenntartható munkafolyamatokat tudjunk kialakítani” – mondta el Lena Julle, az IKEA of Sweden fenntarthatósági vezetője.

„Az IKEA a VÄXELBRUK projekt keretében alaposan megismerte az újrahasznosítási eljárásokat. Megtanultunk eligazodni a követelmények, a jogszabályok és a logisztika meglehetősen összetett területén is. A projekt rengeteg interdiszciplináris tanulsággal szolgált, nem csak a textíliákkal kapcsolatban, amelyeket igyekszünk beépíteni a működésünkbe, az ellátási lánctól kezdve a termékfejlesztésig és -tervezésig” – fejtette ki Luca Clerici, Európai piaci üzletfejlesztésért, üzemeltetésért és innovációért felelős vezető.