Baján is segíti a pályakezdő fiatalokat a hazai McDonald’s és a United Way Magyarország

Baján és környékén is készségek fejlesztésével támogatja a hátrányos helyzetű fiatalok elhelyezkedési esélyeit az ország egyik legnagyobb pályakezdőket és diákokat foglalkoztató munkaadója, a hazai McDonald’s. Célja, a fiatalok munkaerőpiacra történő belépésének elősegítése. A „McDonald’s a pályakezdők foglalkoztatásáért” elnevezésű kezdeményezést a fiatalok társadalmi mobilitásának előmozdítása érdekében, a United Way Magyarország országos civil szervezettel, mint szakmai partnerrel valósítja meg a hazai étteremlánc. A bajai program október végén egy civil fórummal és workshoppal vette kezdetét.

 

A hazai McDonald’s kiemelt célja, hogy több legyen, mint egy éttermi szolgáltató. Arra törekszik, hogy jelenlétével a gazdasági, társadalmi és természeti környezetben egyaránt pozitív változások megvalósulásához járuljon hozzá, hogy visszaadjon azoknak a közösségeknek, amelyektől ő maga is nagyon sokat kap, így helyileg releváns ügyekben nyújtson segítséget.

 

„Az egyik legnagyobb munkáltatóként fontosnak tarjuk, hogy olyan készségek fejlesztését támogassuk országosan, amelyek segíthetnek a hátrányos helyzetű fiataloknak, javíthatják elhelyezkedési esélyeiket, vagy akár támogathatják saját vállalkozásuk elindítását. A „McDonald’s a pályakezdők foglalkoztatásáért” elnevezésű projektsorozat ózdi és kisvárdai állomásai után hatalmas öröm számomra, hogy Baján is folytathatjuk a programot.” – mondta Égi Zsolt, a hazai McDonald’s éttermeket üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A program bajai lábának első lépéseként a United Way Magyarország segítségével, pályázat útján választja ki azokat a helyi civil szervezeteket vagy intézményeket, amelyek a környékbeli fiatalok társadalmi mobilitásának elősegítésén jelenleg is aktívan dolgoznak, és olyan projektet terveznek, amelyet a program keretében 2023 folyamán Baján és környékén valósíthatnak meg. Az október végén tartott bajai civil fórumon a résztvevők a helyi fiatalok foglalkoztatásával kapcsolatos problémák feltárása után, pályázati úton megvalósítható megoldásokat kerestek.

 

„A United Way Magyarországnál hiszünk az összefogás erejében. Azt tapasztaljuk, hogy mélyreható és tartós társadalmi változásokat csak együttes erővel lehet elérni. Éppen ezért kisebb közösségi célok elérése érdekében is együttműködésre bíztatjuk a civil szervezeteket, amely a „McDonald’s a pályakezdők foglalkoztatásáért” programban például úgy is megnyilvánul, hogy a rendezvényen résztvevő szervezetek a pályázat egyik feltételeként partnerségben pályázhatnak majd, és nyerhetnek támogatást.” – mondta Szikszay Zsuzsa, a United Way Magyarország programokért felelős vezetője.

 

„Sok civil szervezet működik Baján, többnyire látásból ismerjük is egymást, de az, hogy egy probléma mentén közösen gondolkodjunk, megismerjük egymás véleményét, kihívásait, kapcsolódási pontokat keressünk, arra én eddig még nem tapasztaltam ehhez a platformhoz hasonló lehetőséget. Nagyon építőnek találtam az eseményt, teljesen feltöltődtem. El is indult a fejemben a vezérhangya, hogy mi mindent lehetne még akár a pályázati kereteken belül, akár azon kívül együtt tenni a bajai fiatalokért.” – mondta Soós Tímea, a bajai Bababirtok Egyesület képviselője.

 

A civil szervezetek immár megkezdhetik a projekttervek előkészítését, hiszen a United Way elérhetővé tette a pályázati adatlapokat. A pályázat kizárólag azon bajai és környékbeli szervezetek számára került kiírásra, akik a „Közösen a pályakezdők foglalkoztatásáért Fórum és Workshop” eseményen részt vettek. A pályázat lebonyolítója a United Way Magyarország, a programok megvalósítása 2023-ban várható.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?