Csomagolástechnikai kihívás mesterfokon a Pepco új logisztikai központjában: Gyorsaság, mennyiség és minőség minimális költségek mellett

Két évvel ezelőtt kereste meg a Manupackaging Magyarország Kft.-t egy nem hétköznapi csomagolástechnikai feladattal a Pepco áruházlánc, amely Gyálon építette meg legújabb és egyben eddigi legnagyobb régiós logisztikai központját. A 100 000 m2-es központban természetesen nem csak az épület mérete gigantikus, hanem az áruforgalom is kiemelkedően nagy.

A feladat egy olyan csomagoló sor kialakítása és telepítése volt, amely képes óránként 120 kimenő rakatot lecsomagolni, megfelelő stabilitás és minimális költség mellett a csomagolóanyag- és az energiafelhasználást tekintve. További elvárás volt, hogy a kapacitás és a termelékenység maximalizálásának érdekében a lehető legritkábban kelljen megállítani a gépet fóliacsere miatt.

A Pepco két úton indult el: a Manupackaging, felmérve a pontos igényeket, a rakatok formáját, kirakását és stabilitását, továbbá a teljes rakatépítési munkafolyamatot, a stretch-fóliázásban és egy hozzá tartozó, speciálisan kialakított fedőfólia-adagolóban látta a megoldást, míg egy konkurens vállalat a stretch-hood technológiát javasolta.

A puding próbája

A javaslatok a gyakorlatban is megmérettetésre kerültek: a Pepco összekészített 4 valós, életszerű tesztraklapot a megszokott árufajtákból, amelyeket mindkét vállalathoz elküldtek gyári csomagolási tesztre. Az elsőként próbált megoldási javaslat, a stretch-hood a legjobban akkor alkalmazható, ha a rakat formája szabályos (nincsenek kilógó dobozok, termékek), vagyis a fólia minden oldalon egyformán szorosan tud ráfeszülni. A komissiózott rakatok esetében azonban az itt-ott kiálló elemek miatt a stretch-hood nem tud kellően megfeszülni,
így a palettát sem tudja elég stabilan tartani. Végül a stretch-hood módszer a gyenge tartóerő mellett is drágábbnak bizonyult, mint a másik, egyedi stretch-fóliás megoldás.

Kihívás: minimális csomagolási költség

Ez után következett a Manupackaging csapatának elképzelése. Az első megoldandó feladat a költséghatékonyság érdekében az volt, hogy az automata gépeken általánosan elvárt standard 60 my vastagságú fedőfólia helyett vékonyabb típussal is tudjon dolgozni a gép. Ezt a fedőfólia-adagoló motorizálásával sikerült elérniük, aminek köszönhetően egy jóval vékonyabb, 35 my vastagságú fedőfóliával is meg lehetett oldani ugyanazt a csomagolási feladatot, s ezáltal több mint 40%-al csökkent a csomagolási költségek ezen része.

Kihívás: maximális gyorsaság

A csomagolási költségek minimalizálása mellett további kihívást jelentett a gyorsaság és hatékonyság, hiszen az óránkénti 120 raklapos sebesség igazán nem mindennapi. Egyértelmű volt, hogy a kívánt sebesség érdekében olyan automata forgógyűrűs stretch-fóliázó gépre van szükség, amely egyszerre két fóliatekerccsel dolgozik.

Annak érdekében, hogy a gép kapacitása elérje a kívánt szintet, és eleget tudjon tenni a stretch-fólia tekercsek cseréjére vonatkozó elvárásoknak, a Manupackaging szakemberei úgy tervezték át a gépet, hogy a megszokott 16-20 kg-os tekercsek helyett egyszerre két 40 kg-os tekerccsel tudjon dolgozni. A rendszer így 380-390 raklapot tud lecsomagolni egyhuzamban tekercs-csere nélkül.

A végeredmény

A Manupackaging Magyarország megoldása tehát a piac egyik leggyorsabb, legmegbízhatóbb, két kocsis, forgógyűrűs fóliázó gépe lett, amely az Omega névre hallgat. Különlegességeivel – így a 40 kg-os stretch-fólia tekercsekkel, illetve a motorizált fedőfólia adagolóval – maximalizáltni tudták a termelékenységet, és minimalizálni a csomagolóanyag költségét.

A vállalat által ajánlott technológiával a PEPCO 40%-kal kevesebb fólia felhasználás mellett több mint háromszor nagyobb tartóerővel csomagol, így garantálva a komissiózott rakatok stabilitását.

Biztonság és garancia

A tárgyalások kezdetén végzett kalkulációkat a várható csomagolási szükségletről és költségekről – melyek végül pontosan megegyeztek a valós, többször ellenőrzött végleges számokkal – a Manupackaging természetesen szerződésben is vállalta. Roppant vonzó volt ezen felül a cég által kínált egyedi karbantartási szerződés is, amely szerint:
egy technikus kolléga havonta egy alkalommal a helyszínen, működés közben ellenőrzi a gépeket, és a bontás nélküli kisebb karbantartásokat elvégzi,
● bármilyen egyéb probléma esetén garantálják, hogy 6 órán belül a helyszínre érkezik a technikus, és megkezdi a hiba elhárítását,
évente 3 alkalommal a nagyobb karbantartási munkálatokat is elvégzik.

Végül, de nem utolsó szempontként a Manupackaging eleget tudott tenni a nemzetközi igényeknek is, vagyis minden megoldást garantálni tudott a Pepco lengyelországi központi raktárában is, aminek köszönhetően a magyarországi két gépes megrendelés mellett a vállalat oda is elnyerte az egy sorra vonatkozó tendert. Így nem okozott problémát az elvárás, hogy egyazon beszállítóval dolgozzon együtt a két logisztikai centrum, tekintettel arra, hogy a Manupackaging mindkét országban vállalni tudta a lokális szerviz garanciát és az anyagkiszállítást.

Mindennek fényében a megbízó nagy elégedettségére a rendszer közel két évnyi munka után megkezdte működését a Pepco gyáli logisztikai központjában. A csomagolás természetesen szintén a Manupackaging saját gyártású stretch fóliáival, tetőfóliáival, ragasztószalagaival és egyéb csomagolóanyagaival történik, hiszen így tudják garantálni a legmagasabb minőséget.

A Pepco büszkén jelentheti ki, hogy ez a speciálisan kialakított, egyedi igényekhez alkalmazkodó gép egyedülálló hazánkban, és még a környező országokban is legfeljebb csak hasonló található.

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?