Daikin – 20 magyar család karbon-lábnyomát mérték meg Piliscsabán

A GreenDependent Intézet a Piliscsaba-Garancstető Érdekvédelmi Egyesülettel együttműködve 20 háztartás életmódjának karbon-lábnyomát mérte fel. A Daikin Hungary Kft. anyagi támogatásával megvalósult projekt célja annak tudatosítása a lakosságban, hogy életmód-változtatással jelentősen csökkenteni lehet a családok környezeti terhelését. A csökkentés pedig elkerülhetetlen, hiszen a magyarok átlagos karbon-lábnyoma kétszeresen meghaladja a fenntartható szintet.

 

2020-ban augusztus 22-re esett az Ökológiai Túllövés Napja (Earth Overshoot Day), vagyis az az időpont, amikor az emberiség feléli a Föld egy év alatt megújuló tartalékait. Bár 2019-hez képest több mint három héttel későbbre került ez a dátum, az ökológiai egyensúly biztosításának érdekében további erőfeszítésekre van szükség. A GreenDependent Intézet a Piliscsaba-Garancstető Egyesület kérésére kiszámolta 20 piliscsabai család éves karbon-lábnyomát. A Daikin Hungary Kft. pénzügyi támogatásával megvalósult projekt elsődleges célja a szemléletformálás, valamint annak tudatosítása, hogy a lakosság életmód-változtatása is szükséges a környezeti terhelés csökkentése és a hatékonyabb energiafelhasználás érdekében. A magas minőségű hűtő- és fűtő klímaberendezéseiről, hőszivattyúiról ismert Daikin elkötelezett híve a fenntartható fejlődésnek, így egyrészt nagy hangsúlyt fektet saját károsanyag-kibocsátásának csökkentésére, másrészt az általa kínált környezettudatos épületgépészeti megoldások segítik ügyfeleiket az épületek energiafelhasználásának jelentős csökkentésében.

A kutatás módszertana

A projekt keretében a GreenDependent Intézet 20 család éves karbon-lábnyomát számította ki. A kutatás során az adatok felvétele online felületen, önbevallásos alapon történt. A háztartások karbon-lábnyomának összetevőit 6 fő kategóriába[i] osztották be: (1) háztartási energiafogyasztás; (2) közlekedés; (3) szabadidő, nyaralás; (4) étkezés; (5) termékek; és (6) közszolgáltatások. A felmérés az első négy kategóriára fókuszált.

A háztartások karbon-lábnyomának egyharmadát az energiafogyasztás teszi ki

Az eredmények alapján elmondható, hogy a kutatásba bekapcsolódó családok összesen 81 tagjának átlagos karbon-lábnyoma 4,27 tonna CO2 volt 2019-ben, amely körülbelül kétszerese a fenntartható szintnek. A vizsgált háztartások karbon-lábnyomának egyharmadát az energiafogyasztás teszi ki, melyben kulcsszerepet játszik az ingatlanok gyenge energetikai állapota, valamint a nem körültekintő energiafelhasználás. A következő legmeghatározóbb tényezők az utazás, a nyaralás és az étkezés, mely a családok karbon-lábnyomának mintegy 20-20 százalékáért felelősek. A napi közlekedés kevesebb, mint a lábnyom egyhatodát teszi ki, a rendszeres utazás pedig ennek is csupán a felét. Végezetül megállapítható, hogy a vizsgált családok tagjainak nagyjából 4,3 tonnás éves karbon-lábnyoma igen közel van az átlagos magyar egy főre számított, évi 5 tonna körüli átlagához.[1]

Egyedi megoldásokra van szükség

A kutatás legfontosabb üzenete, hogy a háztartások karbon-lábnyomának összetétele családonként rendkívül eltérő lehet, ezért minden családnak egyedi megoldásokat is kell alkalmaznia a csökkentés érdekében.

A fenntartható szintű kibocsátás évi 2-2,5 tonna CO2 fejenként, ezt pedig mind a kutatásban résztvevő családok, mind a magyarok átlagos karbon-lábnyoma (5 tonna/főii) jelentősen meghaladja. A jövőben ezért elengedhetetlen a további öko-tudatos intézkedések bevezetése és egyedi megoldások alkalmazása.

Ebben, és a magyar lakosság életmód-változtatásában nagy segítséget nyújt a GreenDependent Intézet karbonkalkulátora és a szeptemberre meghirdetett háztartászöldítő verseny, a gyakorlati tanácsokat összegző Kislábnyom oldala, valamint a Daikin Hungary Kft. által kínált környezettudatos és energiatakarékos épületgépészeti megoldások.

A kutatással kapcsolatos további részleteket ITT lehet elolvasni.

[1]Forrás: Institute for Global Environmental Strategies, Aalto University, and D-mat ltd. (2019) 1.5-Degree Lifestyles: Targets and Options for Reducing Lifestyle Carbon Footprints. Technical Report. Institute for Global Environmental Strategies, Hayama, Japan. Letölthető: https://www.iges.or.jp/en/pub/15-degrees-lifestyles-2019/en

[1] Az adatfelvétel a koronavírus járvány hatásait még nem építette be, mivel a 2019. éves fogyasztási adatokkal számolt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?