Dirk Rossmann tavalyi nagy sikerű ökothrillere után megjelent második könyve, A polip haragja címen

Az emberiség csaknem megoldhatatlan feladat előtt áll: az éghajlatváltozást meg kell akadályozni, a túlnépesedést meg kell állítani, a bolygó ökológiai rendszere nagy veszélyben van. Ezekkel a gondolatokkal indul Dirk Rossmann és szerzőtársa, Ralf Hoppe új regénye, A polip haragja, mindez azonban napjainkban nem fikció, hanem a szomorú valóság. A német milliárdos üzletember komoly témát boncolgat, a célja pedig felhívni a figyelmet arra, hogy az utolsó utáni pillanatban vagyunk ahhoz, hogy a gyerekeink számára legyen jövő a bolygón. A könyv elgondolkodtat és – a szerzők reményei szerint – cselekvésre is késztet, de kérdés, olvassák-e olyanok, akiknek nagy a befolyása a dolgok alakulására…

A tavalyi év egyik legnagyobb sikerkönyve volt Dirk Rossmann ökothrillere, A polip kilencedik karja. A drogérialánc német tulajdonosa nem maradt sokáig adós a folytatással, ami Németországban szintén felkerült a sikerlistákra, és a napokban jelent meg Magyarországon is. Az izgalmas thriller azonnal a Libri sikerlistájának második helyén nyitott. A történet folytatását a szerzők gondolatébresztőnek szánják, és olyan utopisztikus gondolatokat fogalmaznak meg benne, amelyek napjainkban szinte lehetetlennek tűnnek: a világ országainak nagy része egy szövetségbe tömörülve keresi a megoldást és igyekszik megmenteni a bolygót.

Mi lenne például, hogyha a politikai erők azért egyesülnének, hogy a katasztrófát megakadályozzák? Tudom, ez szokatlan gondolat. De olyan rossz is? Mi lenne, ha a háborúk véget érnének, és évről évre nem kellene milliárdoknak a hadiiparba elfolyni? Mi történne, ha hirtelen bizalom alakulna ki? Ilyen témákkal foglalkozunk a könyvben – árulta el Dirk Rossmann. – Ezt értettem „gondolatébresztés” alatt. Ez az egész egy nagy utópia, egy ”Mi lenne, ha…”. A történet egyébként tényeket és számadatokat tartalmaz ezekről a kérdésekről, de ezek bele vannak szőve a sztoriba, elegánsan, nem kirívóan.”

Rossmann szerzőtársa, Ralf Hoppe újságíró arról is mesélt, hogy kettejük közül Dirk Rossmann volt az, akinek a víziói megjelennek a kötetben, ami nem egy politikai regény, hanem egy letehetetlen thriller, amelyben természetesen a szerelmi szál is helyet kapott.

A könyvben elég sok minden van egyszerre: szerelmi történet, ökothriller, politikai utópia. Különösen az utópikus részekben Dirk Rossmann víziói és politikai gondolatai kerültek megfogalmazásra és beépítésre – magyarázta Hoppe. – Nem tagja egyetlen politikai pártnak sem, de politikailag nagyon éber és aktív, állandóan mindenféle vezető csúcspolitikussal találkozgat. Élénk levelezést folytat mindenféle filozófussal és tudóssal. Azt mondanám, hogy ő a politikai vezető a mi kis párosunkban. A polip haragja ugyanakkor klasszikus feszültségregény is, a műfaj szabályainak megfelelően, pörgős cselekménnyel, színes szereplőkkel.

A geopolitikán és a szerelmi szálon túl a technológia, a tudományok, a kvantumfizika, és a vallás is komoly szerepet kapott a regényben. Az emberiség egy kvantumszámítógép segítségével küzd a fennmaradásért, de a katolikus egyház feje is feltűnik A polip haragjában.

„A világ vallásai hihetetlen hatalom, számtalan ember gondolkodását és érzéseit formálják. Ez csökkeni fog a jövőben? Vagy az emberek vágyódása az értelem után válság idején még jobban felértékelődik? A katolikus egyház az egyik nagy világvallás reprezentánsa. Hogyan kezeli tehát ezeket a témákat? A túlnépesedéssel? A teremtés jövőjével? Könyvünkben az egyházat minden eddiginél jobban provokáljuk, hogy állást foglaljon.” – mesélte Rossmann.

És hogy kivel olvastatná el a könyvét a drogérialánc tulajdonosa? Mindenképpen három olyan embernek szánná, akik sokat tudnának tenni azért, hogy a Föld élhető hely maradjon.

„Az USA, Kína és Oroszország államfőinek nyújtanám át a könyvet. Az ajánlás így hangozna: „Mit gondol Ön?” – árulta el a Rossmann alapító-tulajdonosa.

A könyv tartalma:

2029-et írunk. A klímakatasztrófa bekövetkezett, az emberiség a túlélésért harcol.
A nagy hatalmi tömbök szövetsége, a Klímaszövetség gátat akar vetni a káosznak és
az éhség-háborúknak. A legfontosabb eszközük egy szuperszámítógép – amely
azonban egy egyformán zseniális és megszállott bűnöző kezébe kerül. Már csak két ember akadályozhatja meg a legrosszabbat: a kishivatalnok Thomas Pierpaoli, és a temperamentumos milliomosnő, Ariadna. Miközben vadásznak rájuk, és veszélyes során kell átverekedniük magukat, nekik csak egy cél lebeg a szemük előtt: megmenteni a világot. De vajon megmenthető-e még egyáltalán az emberi faj? Dirk Rossmann német milliárdos üzletember, a Rossmann, Európa egyik legnagyobb drogéria-áruházláncának alapító-tulajdonosa,a nagy sikerű bestseller, A polip kilencedik karja szerzője. Legújabb regénye nemcsak egy letehetetlenül izgalmas thriller, de egyben elgondolkodtató olvasmány is , mely napjaink legégetőbb problémáit boncolgatja.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?