E.ON EnergiaKözösségek – őshonos gyümölcsfák telepítésével a karbonylábnyom csökkentéséért

Lezárta háztartások közösségei számára az E.ON csoport támogatásával indított energiatakarékossági versenyét a GreenDependent Intézet. A program célja az volt, hogy növelje a családok, háztartások energiahatékonyságát, és népszerűsítse, terjessze a klímabarát, karbon-szegény életmódot. A kampány keretében indított versennyel a szervezők arra mutattak rá: csupán viselkedésünk megváltoztatásával, nagyobb beruházás nélkül is jelentős energiát – ezáltal pénzt – tudunk megtakarítani, továbbá, hogy a klímabarát életmód mindenki számára megvalósítható, közösséget építő lehet.

2014. júius 14-én tartotta a GreenDependent Intézet az E.ON EnergiaKözösségek megtakarítási verseny záró és djíkiosztó rendezvényét.

A tavaly év végén indított, „kisebb karbon-lábnyomon” való életvitelt segítő közösségi-háztartási verseny hat hónapja során a résztvevőknek minden hónap elején le kellett olvasniuk és az online kalkulátorban feljegyezniük fogyasztásaikat (áram-, gáz-, egyéb fűtőanyag és vízfogyasztás). Emellett négy kreatív feladat megoldására is vállalkoztak: először felmérték energiahasználati adottságaikat és szokásaikat, háztartásra és közösségre szabott megtakarítási tervet készítettek, majd húsvéti energiaböjtöt illetve klímabarát locsoló bulit terveztek, átgondolták közlekedési szokásaikat, végül pedig mások meggyőzésére készítettek társasjátékot, írtak dalt vagy verset.

A legjobban szereplő és legtöbbet megtakarító közösségek június 14-én, szombaton beszámoltak eredményeikről, valamint értékes nyereményeket vehettek át, amelyek tovább segítenek nekik a klímabarát, zöld életmód megvalósításában. A győztes egyházasfalui Rezsiszelídítők közösség tagjai 34,6% energiát takarítottak meg előző évi fogyasztásukhoz képest, a 2. helyezett Tegyél a KÖRNYE-zetedért! csapat Környéről 11,2%-ot, a 3. helyezett győri Villanyászok pedig 6,6%-ot.

A közösségek munkáját a szervezők által képzett és támogatott felnőtt klíma-koordinátorok és gyerek energiavadászok hangolták össze. Ők segítettek abban is, hogy a tagok a közösségben egymást segítsék, és a háztartások megtalálják a leghatékonyabb megtakarítási módokat.

A megtakarítási program részeként a szervezők arra is ügyeltek, hogy a lebonyolítás is minél kisebb lábnyomot hagyjon. Ennek megfelelően minden kapcsolódó rendezvény szervezésekor figyeltek arra, hogy az klímabarát és zöld legyen, valamint karbon-lábnyomukat is kiszámolták, melyet a résztvevő közösségek közt szétosztott 130 őshonos gyümölcsfa ültetésével kompenzálnak. A gyümölcsfák a hazánkban működő, fajtamegőrzést szolgáló egyik ún. Tündérkertből, Pórszombatról származnak, így a semlegesítés mellett a biodiverzitás megőrzését is szolgálják.

A rendezvényen elhangzott előadások, a legjobban szereplő közösségek beszámolója, fényképek, valamint a kreatív feladatok részeként készült legjobb versenyművek, játékok a www.energiakozossegek.hu honlapon elérhetők.

A verseny védnöke Dr. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes volt. A győzteseket és minden résztvevő közösséget köszöntve egyebek között a versenynek arra a tanulságára hívta fel a figyelmet, hogy nem feltétlenül kell lemondanunk az életmódunk számunkra kedves momentumairól – az energiaközösségek megoldásaira, ötleteire is építve, egyszerű takarékossági módszerekkel, némi figyelemmel magunk is tehetünk a környezetünkre zúduló terhek csökkentéséért. És miközben új szellemi-lelki értékekkel gazdagodhatunk, mindennapi kiadásaink végösszegét is mérsékelhetjük.

További információk:  info@greendependent.org

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?