EnergiaKözösségek újratöltve – klíma-koordinátorok és energiavadászok kerestetnek!

 

 

 

  • Szeretne beruházás nélkül 10%, de ha kifejezetten találékony és elkötelezett, akár 20-25% energiát megtakarítani otthon?
  • Tudni szeretné, mi köze hűtőszekrényének a gleccserolvadáshoz?
  • Tudni szeretné, mi az a karbon-lábnyom és szívesen kipróbálna egy karbon-diétát?
  • Már most is van sok energia-megtakarítási tippje, amiket szívesen megosztana?
  • Tudna másoknak is segíteni, velük együtt energiát megtakarítani, és így saját háztartásán keresztül a globális problémák megoldásához is hozzájárulni?

Akkor jelentkezzen, mert a GreenDependent Intézet fiatal „energiavadászokat” és felnőtt „klíma-koordinátorokat” keres EnergiaKözösségek szervezésére!

Az elmúlt 3 év sikeres programjaira építve idén ismét indul a díjnyertes EnergiaKözösségek energiamegtakarítási és életmód-zöldítési verseny sok-sok értékes nyereménnyel! Az „E.ON EnergiaKözösségek” programban a családok/háztartások csoportjai (ún. EnergiaKözösségek) versenyeznek az ország egész területén abban, hogy ki tud több (minimum 9%) energiát megtakarítani otthonában beruházás nélkül, és ki tud a legjobb megoldásokkal előrukkolni a kreatív feladatok kapcsán családja, közössége bevonásával.

Egy EnergiaKözösséget 5-10 háztartás/család alakít, a tagok lehetnek szomszédok, barátok, munkatársak, iskolatársak, művészeti, sport vagy vallási közösség tagjai, tehát bárki! A közösségeket felnőtt klíma-koordinátorok és 10 évnél idősebb fiatal energiavadászok fogják össze.

A versenyre felkészülés 2014. november-december során van, ekkor választja ki a koordinátorokat és energiavadászokat a GreenDependent Intézet, szervez számukra interaktív, informális képzést, valamint ebben az időszakban szerveződnek a közösségek, és történik az ún. referencia adatok, azaz a korábbi fogyasztási adatok összegyűjtése. Utána a verseny 2015. január 1. és 2015. május 31. között zajlik, ekkor kell minden hónap elején a mérőórákat leolvasni, valamint összesen 4 tematikus, a zöld életmód különböző területeit megcélzó feladatot megoldani.

A legtöbbet megtakarító közösségeket az E.ON értékes nyereményekkel jutalmazza, a legtöbbet megtakarító és legkreatívabb közösség díja 300.000 Ft értékű vásárlási utalvány, amelyet környezetbarát és energiatakarékos termékekre lehet költeni, de értékes nyeremény várja a 2. és 3. helyezett közösségeket, és a minimum 9%-os megtakarítást elérőket is.

A verseny védnöke Dr. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes. EnergiaKözösségeket köszöntő beszéde itt olvasható.

A program 2011-es indulása óta az energiaközösségek az alábbi eredményeket érték el:

  • 81 közösség alakult több mint 450 háztartás részvételével az ország számos településén;
  • a közösségek együtt több mint 450.000 kWh energiát takarítottak meg és 170 tonna CO2-kibocsátást kerültek el;
  • az egyes évadok nyertes közösségei 23-32% közötti energiát takarítottak meg előző évi fogyasztásukhoz képest;
  • az energiaközösségek programhoz kapcsolódó rendezvények karbon-lábnyomát 250 őshonos gyümölcsfa ültetésével semlegesítették a résztvevők.

 

További információk, sajtókapcsolat:

Vadovics Edina

telefon: 20/512 1887

e-mail: info@greendependent.org

 

Egyházi Nikoletta

e-mail: nikoletta.egyhazi@eon-hungaria.com

 

2013-2014. évadban nyertes Rezsiszelídítők energiaközösség beszámolója a Kislábnyom hírlevélben olvasható, ezen a linken.

A 2013-2014. évad záró, díjkiosztó rendezvényének képes beszámolója előadásokkal itt megtekinthető.

 

 

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?