ESG téma az IFUA Horváth konferenciáján

Nagy teret szentelt az ESG témának a 34. Budapesti Menedzsment és Controlling Fórumon (BMCF) az IFUA Horváth. Palotai Bálint, a cég partnere előadásában arról beszélt, hogyan célszerű elindulniuk a cégeknek a valódi fenntarthatósághoz vezető úton. Ezután vállalati szakemberek ismertették saját gyakorlatukat.

„A zöld transzformáció megkezdésében a viszonyítási pont megtalálása jelenti a kihívást, mert nincs pontos információnk arról, hogy most hol tartunk” – mutatott rá előadásában Palotai Bálint. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg még nincsenek nyilvános adatbázisok, amelyekhez egy vállalat ESG-szempontból mérhetné magát. Ezért a vállalatoknak maguknak kell elkezdeniük méréseket végezni a megfelelő szempontok szerint, méghozzá nem csak a környezeti, hanem a társadalmi és a vállalatirányítási dimenzió mentén is.

Ez azért is fontos, mert a banki finanszírozás is erősen az ESG-szempontokhoz fog kötődni. Már ma is vannak olyan pénzintézetek Magyarországon, amelyek a finanszírozási, befektetési döntéseiket annak figyelembevételével hozzák meg, hogy az adott vállalatnál hogyan teljesítenek az ESG indikátorok. Ezeket a KPI-okat a cégeknek objektív, transzparens módon kell biztosítaniuk.

Ha megvan a kiindulópont, akkor ennek alapján lehet stratégiát megfogalmazni. Konkrét, kézzelfogható akcióknak kell származniuk ezekből a stratégiákból. Olyan transzformációra van szükség, amely a teljes szervezetet elmozdítja a fenntarthatóság felé, és valódi átrendeződést eredményez.

„Három olyan témát látok, amely biztos, hogy a stratégia újragondolását és sokszor az üzleti modell újraértelmezését fogja eredményezni. Ezek a dekarbonizáció, ennek részeként a hidrogénnel kapcsolatos gondolkodásmód és a körforgásos gazdaságra való átállás” – mondta az IFUA Horváth partnere. Rámutatott, hogy a teljes értékláncot vizsgálni kell, amikor ez a fajta újratervezés megtörténik. A beszállítói kapcsolatoktól kezdve a végfelhasználókig való teljes folyamatot végig kell nézni, és keresni kell annak a lehetőségét, hogy hogyan tudunk környezeti, társadalmi és irányítási szempontból fenntarthatóbban működni. „Ez meg fogja változtatni a menedzsment folyamatokat is, egész más módon fogunk döntéseket hozni, mint korábban” – tette hozzá.

„Hogyan alakítja át a működésünket a fenntarthatóság?” címmel az ESG-területért felelős vállalati szakemberek folytattak kerekasztal-beszélgetést a 34. BMCF-en. Endersz Frigyes, az E.ON Hungária Zrt. stratégiai és fenntarthatósági igazgatója, Nyári Károly, Group Vice President FP&A a GRUNDFOS SE Europe Kft.-től, Ormosy Gábor, az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatója és Suba Levente, a K&H Bank fenntarthatósági vezetője beszélgetett a témáról Huba Eörssel, az IFUA Horváth partnerével.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?